Προσοχή στο κενό…

Θέλετε να δείτε πού πάει η Ελλάδα; Μπείτε στον προαστιακό! Αλλού πάει κι αλλού νομίζει ότι πάει…
Δευτέρα πρωί στον προαστιακό σταθμό του Κιάτου.
Ο συρμός φτάνει στην ώρα του και όλα δείχνουν πως θα αναχωρήσει στην ώρα του. Αμ δε! Ένα, δυο, τρία, έξι, οκτώ λεπτά, το τρένο εκεί, κολλημένο στις ράγες, δεν λέει να φύγει. Ουδείς όμως παραξενεύεται. Σύνηθες το φαινόμενο. Και σιγά την καθυστέρηση. Εδώ η χώρα ολόκληρη, χρόνια τώρα, καθυστερεί να φύγει μπροστά, τα λίγα λεπτά του τρένου μάς μάραναν;
Άντε, λες, στην Ελλάδα ζούμε, μην έχουμε και πολλές απαιτήσεις. Πάμε παρακάτω. Παρακάτω όμως συμβαίνει (και συμβαίνει… από ιδρύσεως προαστιακού) το πιο ωραίο.
Λίγα λεπτά μετά την αναχώρηση για Αθήνα και ενώ το τρένο πλησιάζει στην Κόρινθο, η ηχογραφημένη προειδοποιητική αναγγελία ενημερώνει τους επιβάτες: «Επόμενος σταθμός Ρέντη!»
– Μπράβο ταχύτητα! Πότε φτάσαμε κιόλας, καλαμπουρίζεις με τον διπλανό σου, που δεν είναι πρωτάρης και το διασκεδάζει.
– Να δείτε που επόμενος σταθμός θα πει πως είναι τα Μέγαρα!
– Και γιατί να είναι τα Μέγαρα;
– Αμ τι να είναι;
– Να είναι… να είναι τα Άνω Λιόσια, που είναι και πιο κοντά στην Αθήνα.
Πλάκα να γίνεται. Κάτι σαν το παιχνίδι της κολοκυθιάς. Έτσι κι αλλιώς κανείς δεν θα μπορούσε να μη γελάσει με το ηχητικό αλαλούμ. Σύμφωνα με την προειδοποιητική αναγγελία, οι Άγιοι Θεόδωροι, ως εκ θαύματος είχαν μετακομίσει στη Μαγούλα και η Νέα Πέραμος είχε περάσει στη θέση του Ασπρόπυργου.
Ε, και λοιπόν, θα μου πείτε. Τι έγινε; Χάθηκε ο κόσμος; Όχι, αλλά… συχνά πυκνά χάνονται κάτι τουρίστες. Σ’ ένα δρομολόγιο μια παρέα Γάλλων αντί για την Κινέττα παραλίγο να κατέβει για μπάνιο… στο Θριάσιο!
Κάπως έτσι δεν πάει και η Ελλάδα;
Λέει ότι πάμε σ’ ένα καλύτερο αύριο και πάμε στο ΔΝΤ. Λέει ότι δεν αυξάνονται τα όρια ηλικίας αλλά θα βγαίνεις στη σύνταξη όταν θα μπαίνεις στην τελευταία σου κατοικία. Λέει πρώτα ο πολίτης και εμφανίζεται πρώτη και καλύτερη η «τρόικα».
Κι όμως! Κατά έναν μυστηριώδη τρόπο, εκεί που κραυγάζεις, πάει, χαθήκαμε, αυτό το τρένο, τελικά, φτάνει πάντα στον σωστό προορισμό. Πάντα ακούγεται, στην ώρα του: «Επόμενος σταθμός,
Αθήνα».
Γι’ αυτό σας λέω, αισιοδοξία. Αρκεί να προσέχουμε τα ηχογραφημένα μηνύματα. Ιδιαίτερα αυτό που λέει «προσοχή στο κενό μεταξύ αποβάθρας και συρμού».
Στο τρένο της Ελλάδας, τα κενά έχουν γίνει… του συρμού!

Γάμα Σίγμα


Σχολιάστε εδώ