Πορεία στον λαό εν όψει του καυτού φθινόπωρου

Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος μίλησε πρώτος για το ενδεχόμενο αυτό, υπογραμμίζει σε όλες τις κομματικές συσκέψεις ότι πρέπει «όλα να γίνουν γρήγορα, διότι μπορεί να μας προλάβουν τα γεγονότα». Ταυτόχρονα ζητάει από τα στελέχη να «βγουν στον κόσμο» και να εξηγήσουν τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας σε όλα τα σημαντικά ζητήματα, με κυρίαρχο βέβαια αυτό της οικονομίας.

Στη Ρηγίλλης θεωρούν ότι, αντίθετα με όλες σχεδόν τις προηγούμενες χρονιές, η φετινή θερινή περίοδος δεν είναι πολιτικά «νεκρός χρόνος», πόσω μάλλον που θα ακολουθήσει ένα ακόμη πιο «καυτό» φθινόπωρο, αφού ακόμη κι αν δεν… προκύψουν εθνικές εκλογές, υπάρχει ήδη το «στοίχημα» των αυτοδιοικητικών εκλογών, που εκ των πραγμάτων θα αποκτήσουν πολιτικά χαρακτηριστικά.

Την προσεχή Τετάρτη ο πρόεδρος της ΝΔ θα επισκεφθεί τα Ιωάννινα και μία εβδομάδα αργότερα (29 Ιουλίου) τη Μυτιλήνη, ενώ προγραμματίζει μία ακόμη έξοδο, την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι οι περιοδείες θα συνδυαστούν με την ανακοίνωση, όπου έχουν οριστικοποιηθεί, των υποψηφιοτήτων του κόμματος για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο στόχος διπλός: Αφενός να καταστήσει σαφείς τους λόγους για τους οποίους έχει εναντιωθεί στο Μνημόνιο, κάτι που δεν είναι ανέφικτο πλέον, καθώς οι πολίτες, με ελάχιστες εξαιρέσεις, υφίστανται ήδη τις συνέπειές του. Το πιο δύσκολο ωστόσο είναι να πειστούν ότι η πρόταση που παρουσίασε ο κ. Σαμαράς αποτελεί μια πραγματικά «εναλλακτική λύση» για την έξοδο από την κρίση και την απαγκίστρωση από τον μηχανισμό στήριξης. Παράγοντες του κόμματος χαρακτηρίζουν κομβικής σημασίας το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς εκτιμούν ότι μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για την αναστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος, πράγμα που αποτελεί και τον δεύτερο κεντρικό στόχο για τους αμέσως προσεχείς μήνες.

«Όσο ο κόσμος θεωρεί ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι μονόδρομος και δεν πιστέψει ότι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας συνιστά μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση, η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί, όπως και η εικόνα στις δημοσκοπήσεις», σημειώνουν. Οι υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις ορισμένων στελεχών ότι το Συνέδριο θα σηματοδοτούσε αλλαγή του κλίματος στη κοινωνία διαψεύδονται προς το παρόν, κι εκείνο που προβληματίζει τη Ρηγίλλης είναι το γεγονός ότι το κόμμα δεν εισπράττει τίποτα από τη ραγδαία φθορά της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, το αποδίδουν αφενός στην «κακή πενταετία» και αφετέρου στο κλίμα γενικής απαξίας που επικρατεί στην κοινωνία για τα κόμματα και τους πολιτικούς.

Τις τελευταίες ημέρες, στην ατζέντα των συσκέψεων των συνεργατών του κ. Σαμαρά έχει προστεθεί σε… μόνιμη βάση ένα επιπλέον ζήτημα: η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ λόγω της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Κατάσταση η οποία, κατά την εκτίμηση παραγόντων της ΝΔ μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, ακόμη κι αν αυτές δεν αποτελούν πρώτη επιλογή του Γ. Παπανδρέου. Εκτίμηση που ήρθε να την ενισχύσει η απόφαση του ΠΑΣΟΚ να… μεταθέσει από το Αʼ Θερινό Τμήμα της Βουλής όσους βουλευτές είχαν εκφράσει την πρόθεση να καταψηφίσουν τις ρυθμίσεις της Μ. Ξενογιαννακοπούλου για τα χρέη των νοσοκομείων. «Κυβέρνηση που φοβάται τους βουλευτές της δεν μακροημερεύει» ήταν το σχόλιο του γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού Μαξ. Χαρακόπουλου, ο οποίος φρόντισε πάντως να υπενθυμίσει ότι ανάλογα φαινόμενα είχαν παρατηρηθεί το καλοκαίρι του 2009 επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας. Ακολούθησαν ως γνωστόν οι εκλογές και η ήττα…

Περίοπτη θέση στην ατζέντα του κ. Σαμαρά κατέχει η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης στις αρχές Σεπτεμβρίου, όπου θα εμφανισθεί για πρώτη φορά ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, και στη Ρηγίλλης είναι λογικό να αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός. Η ομιλία του εκεί ναι μεν θα είναι κυρίως οικονομικού περιεχομένου, ωστόσο θα πρέπει να καταθέσει πλατφόρμα προτάσεων και θέσεων για όλα τα κρίσιμα ζητήματα. Οι προτάσεις βέβαια θα πρέπει να συνοδεύονται από συγκεκριμένες δεσμεύσεις που θα υλοποιηθούν με την ανάληψη της εξουσίας από τη Νέα Δημοκρατία. Για τον λόγο αυτόν έχει ζητηθεί απ’ όλους τους τομεάρχες να συντάξουν σχετικά σημειώματα που θα ενσωματωθούν στο κείμενο της ομιλίας του κ. Σαμαρά.


Σχολιάστε εδώ