Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες καλεί Ρακιντζή…

Την παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντε προκάλεσαν οι επισημάνσεις του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζή στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Κατέθεσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ρακιντζής ότι υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης, ακόμη και ως προς υποθέσεις που έχει ο ίδιος αποστείλει στ’ αρμόδια δικαστήρια. Ισχυρίσθηκε, μάλιστα, ότι επώνυμοι δεν καταδικάζονται!
Η βαριά αυτή μομφή σε βάρος της Δικαιοσύνης προκάλεσε την παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος θα ζητήσει, κατά πληροφορίες, από τον κ. Ρακιντζή να δώσει στοιχεία και για τις υποθέσεις που, κατά τη γνώμη του, καθυστερούν, αλλά και για τις περιπτώσεις επιλεκτικής ευνοϊκής μεταχείρισης επωνύμων. Κυρίως ποιους δικαστικούς λειτουργούς εννοεί ο κ. Ρακιντζής.
Η ευαισθητοποίηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κρίνεται τόσο περισσότερο δικαιολογημένη, δεδομένου ότι ο κ. Ρακιντζής προέρχεται από το Δικαστικό Σώμα και αποχώρησε το 2004 ως Αρεοπαγίτης. Προσέδωσε δε ιδιαίτερο βάρος στις καταγγελίες του στην επιτροπή, επικαλούμενος τη δικαστική διαδρομή και εμπειρία της οικογενείας του, λέγοντας ότι ο πατέρας του, ο ίδιος και ο γιος του υπηρέτησαν και υπηρετούν τη Δικαιοσύνη.
Ένα άλλο σημείο που δίνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι, όπως αποκάλυψε με ερώτησή του προς τον κ. Ρακιντζή ο τέως υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, η θητεία του ως Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης έχει λήξει από τις 14 Σεπτεμβρίου 2009, χωρίς από τότε να έχει ανανεωθεί! Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι απαντώντας στη σχετική ερώτηση του Πρ. Παυλόπουλου, για το πώς είναι νοητή μια τέτοια εκκρεμότητα ως προς ένα θεσμό τόσο μεγάλης σημασίας, ο κ. Ρακιντζής απάντησε ότι ο ίδιος κάνει τη δουλειά του, περιμένοντας πάντα ή την ανανέωση της θητείας του ή την αντικατάστασή του.
Αυτονόητο ερώτημα, ο κ. Ρακιντζής, θεσμοφύλακας της νομιμότητας, έκανε αυτό που θεώρησαν αυτονόητο να κάνουν άλλα κρατικά όργανα, πολύ μικρότερης θεσμικής σημασίας, ήτοι να υποβάλει την παραίτησή του μη ανεχόμενος την κυβερνητική ολιγωρία, η οποία πλήττει τον ίδιο τον θεσμό.
Η κυβέρνηση και ιδίως ο αρμόδιος υπουργός κ. Ραγκούσης οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις για το ποιος είναι ο λόγος που τόσους μήνες δεν αποφασίζουν τι θα γίνει με την τύχη του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Το ζήτημα γίνεται τόσο μεγαλύτερο, όσο μπορεί να τεθεί και θέμα εγκυρότητας των αποφάσεων του κ. Ρακιντζή αφού, ακόμη και αν θεωρηθεί ότι ισχύουν οι διατάξεις κατά τις οποίες ένα διοικητικό όργανο ασκεί τα καθήκοντά του νομίμως έως ότου αντικατασταθεί, υπάρχει πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας πως τέτοια παράταση δεν μπορεί, εν πάση περιπτώσει, να υπερβαίνει τον εύλογο χρόνο. Και σίγουρα, με βάση και την κρισιμότητα του θεσμού, περίπου δέκα μήνες εκκρεμότητας υπερβαίνουν κάθε έννοια εύλογου χρόνου.


Σχολιάστε εδώ