Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

>Η καθυστέρηση του ΟΑΕΔ να απορροφήσει ανέργους δίνει τελικά κίνητρα για απολύσεις αντί για προσλήψεις, τονίζει ο βουλευτής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης. Συγκεκριμένα αναφέρεται στην καθυστέρηση του ΟΑΕΔ να απορροφήσει 25.000 ανέργους μέσω προγράμματος που έχει προκηρύξει πριν από τέσσερις μήνες, με αποτέλεσμα να λιμνάζουν 150 εκατ. ευρώ που προορίζονταν γι’ αυτόν τον σκοπό. Η δε εφαρμογή του προγράμματος δίνει τη δυνατότητα μείωσης του συνολικού μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων, με την πρόσληψη επιδοτούμενων και την απόλυση εργαζομένων που έχουν περισσότερα χρόνια στην εργασία, άρα και υψηλότερες αμοιβές.
>Αν μπορούν να εγγυηθούν ότι τα στοιχεία των απογραφομένων δικαστικών λειτουργών, των δημοσίων υπαλλήλων, των μελών και στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και των μελών των αιρετών οργάνων του αʼ και βʼ βαθμού αυτοδιοίκησης δεν θα μεταφερθούν, δεν θα δημοσιοποιηθούν και δεν θα τύχουν επεξεργασίας από την Επιτροπή και, μέσω αυτής, από τους δανειστές μας, ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
>Να τοποθετηθεί στις προτάσεις του Επιτρόπου Όλι Ρεν καλούν την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Λαφαζάνης, Μιχ. Κριτσωτάκης, Ευ. Αμμανατίδου και Ηρώ Διώτη. Αναφέρουν ότι η πρόταση του κοινοτικού Επιτρόπου να μπλοκάρονται οι κοινοτικές επιδοτήσεις για αγρότες και αλιείς που δραστηριοποιούνται σε χώρες με έλλειμμα κοντά ή πάνω από το όριο του 3% του ΑΕΠ και που το χρέος τους βρίσκεται πέραν του 60% του ΑΕΠ με ανοδική πορεία, θα οδηγήσει τους αγρότες της χώρας μας αλλά και όλους τους μικρομεσαίους αγρότες του Νότου της Ευρώπης σε απόγνωση, και ερωτούν την υπουργό τι σκοπεύει να πράξει προκειμένου αυτές να μην εφαρμοστούν.
>Ασπίδα προστασίας προσφέρει η κυβέρνηση, μέσω της πολιτικής και της ανοχής που επιδεικνύει αναφορικά με τους μισθούς και τις αμοιβές των λεγόμενων golden boys, αναφέρει ο βουλευτής της ΝΔ Θόδωρος Καραόγλου. Ερωτά για ποιον λόγο δεν έχει διεξαχθεί η έρευνα την οποία παρήγγειλε ο τέως Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και αν αποσκοπεί κάπου η απόκρυψη στοιχείων που αφορούν τις αποδοχές των στελεχών του Δημοσίου. Με άλλη ερώτησή του εξάλλου, ο κ. Καράογλου διαπιστώνει σημαντικές ελλείψεις σε αναισθησιολόγους στα νοσοκομειακά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, ελλείψεις που θέτουν ακόμα και σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών.
>Να μην ιδιωτικοποιηθεί η γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» ζητά ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.
Όπως αναφέρει, στις προθέσεις του προέδρου της ΑΤΕ είναι τον προσεχή Σεπτέμβριο να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός για την εξαγορά της «Δωδώνης» από ιδιώτη, εξέλιξη που αποδίδει στην πρόθεση της Αγροτικής Τράπεζας να μετάσχει στο υπό σύσταση Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας «απαλλαγμένη από θυγατρικές εταιρείες».
>Κλείνουν τα καρνάγια των Σπετσών, κυρίαρχο στοιχείο της ιστορικής ταυτότητας του νησιού, καταγγέλλει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας. Επισημαίνει ότι τα σπετσιώτικα καρνάγια δεν ανήκουν μόνο στους παραδοσιακούς ναυπηγούς που τα δουλεύουν από γενιά σε γενιά 300 χρόνια τώρα, αλλά ανήκουν στη ζωντανή ιστορία του νησιού, στη ζωντανή εθνική ιστορία της Ελλάδας και έχουν συμβάλει στην εθνική ανεξαρτησία και στη συγκρότηση του σύγχρονου ελληνικού κράτους, πράγμα που καθιστά αδιανόητη την οποιαδήποτε ολιγωρία ή τυπολατρική προσέγγιση.
>Τα αδιέξοδα των αμπελοκαλλιεργητών επισημαίνει με ερώτησή του ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης. Τονίζει ότι η ραγδαία πτώση της κατανάλωσης, η αναμενόμενη μείωση της τουριστικής κίνησης προς την Ελλάδα, η κάμψη του εσωτερικού τουρισμού, μαζί με τον διαφαινόμενο μεγάλο όγκο παραγωγής βάσει των μέχρι σήμερα καιρικών συνθηκών και τα υψηλά αποθέματα από την περσινή παραγωγή, συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα παραγόντων, που απειλούν το εισόδημα του αμπελουργικού πληθυσμού, ωθώντας την κατάσταση σε πλήρες αδιέξοδο. Τη δραματική εικόνα συμπληρώνει η άσχημη χρηματοοικονομική κατάσταση των οινοποιητικών επιχειρήσεων, καθώς καλούνται να αποπληρώσουν το 1/3 του ατόκου δανείου που έλαβαν πέρυσι για την αποπληρωμή των αμπελουργών, μολονότι οι δεξαμενές τους είναι γεμάτες και η ρευστότητα που διαθέτουν αρκετά περιορισμένη.
>Να υπάρξει πρόνοια για τη στελέχωση των Κέντρων Υγείας με καρδιολόγους, καθώς οι θάνατοι καρδιακής αιτιολογίας αποτελούν συχνότατη αιτία θανάτου στη χώρα μας, ζητά η βουλευτής της ΝΔ Έλενα Ράπτη. Ερωτά επίσης τι προβλέπεται για την κάλυψη των Κέντρων Υγείας με ασθενοφόρα οχήματα για την όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη διακομιδή των σοβαρών περιστατικών στα πλησιέστερα κεντρικά νοσοκομεία.
>Αν θα αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι και οι γαλακτοπαραγωγοί της Δράμας που επλήγησαν από την πυρκαγιά στο εργοστάσιο ελαστικών ερωτά την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου. Τονίζει ότι στην περιοχή ισχύει μέχρι νεωτέρας η απαγόρευση ελεύθερης βόσκησης των ζώων, συλλογής του γάλακτος τους και διάθεσής τους στην αγορά.
>Στο ζήτημα της επιστροφής των δύο πλοίων ελληνικών συμφερόντων που είχαν πάρει μέρος στην αποστολή για την άρση του αποκλεισμού της Γάζας, η οποία κατέληξε στον θάνατο εννέα τούρκων πολιτών, επανέρχονται με ερώτησή τους προς τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης και Θοδωρής Δρίτσας. Τον ερωτούν αν έχει τεθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή, καθώς και τι απέδωσαν οι ενέργειες του υπουργείου του ώστε να παραδοθούν τα παρανόμως κρατηθέντα προσωπικά είδη των επιβατών, τα διαβατήρια και τα ναυτικά τους φυλλάδια.


Σχολιάστε εδώ