από το Περιστύλιο…

•Πρώτης τάξεως η σύνθεση του πρώτου θερινού τμήματος της Βουλής, όπου αυτήν την εβδομάδα συζητιέται το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την εποπτεία της ιδιωτικής ασφάλισης και συμπεριλαμβάνει τροπολογία του υπουργείου Υγείας με την οποία το δημόσιο προχωρά σε ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων προς τις προμηθεύτριες εταιρείες. Κατά δήλωση τους, η Βάσω Παπανδρέου και ο Έκτορας Νασιώκας επρόκειτο να την καταψηφίσουν, ενώ σε ανάλογο κλίμα κινείτο και ο Παν. Κουρουμπλής. Κανείς από τους προαναφερόμενους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν μετέχουν στην πρώτη σύνθεση. Η Βάσω Παπανδρέου με τον Έκτορα Νασιώκα βρίσκονται στο τρίτο τμήμα και ο Π. Κουρουμπλής στο δεύτερο.
Τυχαίο;
Δεν νομίζω…
—————-
•Κατά δεκάδες σπεύδουν να συνταξιοδοτηθούν οι υπάλληλοι της Βουλής που χάνουν το προνόμιο της συνταξιοδότησης στα 28,5 χρόνια και στο 100% του μισθού τους, καθώς θα ισχύει και γιʼ αυτούς το καθεστώς συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων. Κι ενώ άλλες χρονιές δεν έβγαιναν στη σύνταξη πάνω από είκοσι άτομα τον χρόνο, φέτος τρέχουν και δεν φτάνουν να προλάβουν τις καταληκτικές ημερομηνίες τουλάχιστον 160 υπάλληλοι.
—————-
•Αυτά που ήξεραν οι βουλευτές πρέπει να τα ξεχάσουν. Ο νέος Κανονισμός της Βουλής απαγορεύει τα ρουσφέτια και τη μονιμοποίηση των μετακλητών υπαλλήλων. Οι προσλήψεις θα γίνονται πλέον μέσω ΑΣΕΠ και πρώτοι στη σειρά θα είναι οι στενογράφοι, ειδικότητα που παρά το γεγονός ότι είναι απολύτως απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία της ολομέλειας και των επιτροπών, αποτελεί είδος προς εξαφάνιση στη Βουλή, όπου προσλήφθηκαν ακόμα και γυμναστές με μοναδικό προσόν ότι ήταν «ημέτεροι».
Αυτά λέει δηλαδή ο Κανονισμός, γιατί στην πράξη οψόμεθα…
—————-
•Ο νέος Κανονισμός απαγορεύει και τους αιφνιδιασμούς με την κατάθεση νομοσχεδίων μετά το βράδυ της Πέμπτης και τροπολογιών μετά τις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής. Όμως την ώρα που συζητείτο αυτό ακριβώς στη Βουλή, Παρασκευή μεσημέρι κατατέθηκε νομοσχέδιο, ενώ αργά το απόγευμα της ίδιας μέρας και αφού είχε ψηφιστεί, κατέφθασαν και τρεις τροπολογίες!
Θα μου πείτε ότι ο Κανονισμός απλώς συζητείτο, ψηφίστηκε και δεν είχε πάρει ακόμα την άγουσα μέχρι την εφαρμογή του. Είναι πάντως άκομψο η Βουλή να αποφασίζει το καινούργιο και την ίδια ώρα να πηγαίνει με το παλιό.
—————-
•Υποχρεωτική θα είναι η δημοσίευση στο διαδίκτυο των «πόθεν έσχες» όλων των πολιτικών. Αυτός είναι και ο λόγος που φέτος δεν θα δημοσιοποιηθούν στο τέλος Ιουλίου όπως συνέβαινε τα δύο τελευταία χρόνια τουλάχιστον, αλλά πιθανότατα το φθινόπωρο.
Οι πρώην πρόεδροι της Βουλής έσπευσαν να τοποθετηθούν στο θέμα του «πόθεν έσχες».
Κατά τον Απόστολο Κακλαμάνη θα πρέπει οι βουλευτές να υπερασπίζονται τη Βουλή και «να μην την αφήνουν βορά σε όσους λένε ότι είμαστε καραγκιόζηδες». Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής επανέλαβε τη θέση που έχει διατυπώσει και στο παρελθόν για την αποτελεσματικότητα των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των βουλευτών, ότι δηλαδή πρέπει να δημεύονται περιουσίες που δεν δηλώνονται.
Τις προτάσεις για το «πόθεν έσχες» και τη διασφάλιση της διαφάνειας που είχε καταθέσει ως πρώην πρόεδρος της Βουλής επικαλέστηκε και ο Δημήτρης Σιούφας.
Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης είπε πάντως τη… μαύρη αλήθεια: «Όποιος έχει πάρει μαύρο χρήμα σιγά μην το δηλώσει στο “πόθεν έσχες”. Δεν μπορούμε να λέμε ότι λύσαμε το ζήτημα με την ανάρτηση στο διαδίκτυο…».
—————-
•Ο νέος Κανονισμός εξασφάλισε τη θετική ψήφο ΝΔ και ΛΑΟΣ και «παρών» από ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ. Εκφράστηκαν όμως επιμέρους επιφυλάξεις.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρος Δρίτσας βρήκε τις ρυθμίσεις για τη διαφάνεια σωστές, όμως άτολμες και ατελείς.
Με τις διατάξεις που προβλέπουν πότε αίρεται η βουλευτική ασυλία (περιορίζεται στις περιπτώσεις που ο λόγος για τον οποίο ζητείται η άρση δεν σχετίζεται με την πολιτική δραστηριότητα του βουλευτή) διαφώνησε ο ΛΑΟΣ. «Όχι να γίνουμε και βορά των κροκοδείλων» (!) είπε ο Βαΐτσης
Αποστολάτος.

Ο Αργύρης πήρε τα όπλα…

Η Τράπεζα Πειραιώς έκανε τη… ζημιά προτείνοντας την εξαγορά της Αγροτικής Τράπεζας, αλλά και η ΑΤΕ προκάλεσε αναστάτωση στην Ήπειρο με την ανακοίνωση για πώληση της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη».
Την αναστάτωση πάντως στη Βουλή την προκάλεσε ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος, Βαγγέλης Αργύρης. «Όπως δεν πουλιέται η Ακρόπολη, έτσι δεν πουλιέται και η “Δωδώνη” στην Ήπειρο. Να το λάβετε σοβαρά υπ’ όψιν σας», είπε στον εμβρόντητο υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλη Καρχιμάκη. «Σας το λέω για να το εμπεδώσετε και να το βάλετε καλά στο μυαλό σας»!…


Σχολιάστε εδώ