Από τη μία τα δίνουν, από την άλλη τα παίρνουν!

Παρά τα κατά καιρούς υπεσχημένα, όχι μόνο δεν υπήρξε οροφή στις συνεδριάσεις των επιτροπών, αλλά μετά τη μείωση της αμοιβής για κάθε συμμετοχή σε αυτές από 300 στα 255 ευρώ, μετά την παράταση της περικοπής της βουλευτικής αποζημίωσης κατά 5% και τις περικοπές των πρόσθετων αμοιβών κατά 15% τον περασμένο Μάρτιο, ο αριθμός των συνεδριάσεων επιτροπών αυξανόταν σταδιακά μέχρι που έφτασε να τριπλασιαστεί! Αρκεί μια υπογραφή για να δικαιούται ο βουλευτής-μέλος της επιτροπής την αμοιβή των 255 ευρώ, που για πολλούς συνταξιούχους είναι ολόκληρη σύνταξη.
Οι βουλευτές που συμμετείχαν στο ράλι αυτό υποχρεώθηκαν να βγάλουν φτερά στα πόδια, καθώς στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, που λειτουργούσε η ολομέλεια, έγιναν 76 επιτροπές –μέχρι και 11 επιτροπές την ίδια μέρα!– που στοίχισαν στη Βουλή σχεδόν 970.000 ευρώ, έναντι 80 συνολικά συνεδριάσεων που πραγματοποιήθηκαν ολόκληρο τον περασμένο Ιούνιο και για τις οποίες η Βουλή κατέβαλε σε πρόσθετες αμοιβές των βουλευτών συνολικά το ποσόν του 1.000.000 ευρώ! Σημειώνεται ότι και τον περασμένο Μάιο, που έγιναν λιγότερες συνεδριάσεις, μόλις… 65 σε σχέση με τον εκτροχιασμό των τελευταίων εβδομάδων, η Βουλή, που υπερηφανεύεται για την ίδρυση του Ταμείου για τη μείωση του χρέους, είχε ξοδέψει για τις περικεκομμένες, έστω, αμοιβές το ποσόν των 830.000 ευρώ. Στα παραπάνω νούμερα συμπεριλαμβάνονται και οι εξεταστικές επιτροπές που δεν είναι αμειβόμενες, είναι ωστόσο ολιγομελείς σε σχέση με τις έξι διαρκείς επιτροπές της Βουλής και άλλες ειδικές ή μόνιμες.
Και μπαίνοντας από αύριο στα θερινά τμήματα υπάρχει και συνέχεια: Το ίδιο ποσόν των 255 ευρώ θα εισπράττουν οι βουλευτές για κάθε παρουσία στα θερινά τμήματα της Βουλής που ξεκινούν την ερχόμενη Τρίτη. Μοιάζει απίστευτο ότι διατηρείται και φέτος, μετά την είσοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη χώρα, αυτό το καθεστώς: Να απαιτείται δηλαδή πρόσθετη αμοιβή για να φέρει σε πέρας την αποστολή του ο εκπρόσωπος του έθνους το καλοκαίρι, συμμετέχοντας σε ένα και πολλές φορές δύο από τα τρία θερινά τμήματα της Βουλής.
Ούτε λόγος βέβαια για το συνταξιοδοτικό των βουλευτών, που εξακολουθούν να συνταξιοδοτούνται με 1.400 ευρώ στα οκτώ χρόνια θητείας (παλιότερα ίσχυε η τετραετία) και ανάλογα με τις θητείες φτάνουν στο 80% της βουλευτικής αποζημίωσης, γύρω στα 6.000 ευρώ μηνιαίως. Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι δεν θα εισπράττουν και δεύτερη σύνταξη από την επαγγελματική τους δραστηριότητα, όταν όλοι οι άλλοι υποχρεούνται να δουλεύουν σαράντα χρόνια για να καταφέρουν να εξασφαλίσουν μια σύνταξη κάτι παραπάνω από ψίχουλα…


Σχολιάστε εδώ