Απαγορεύεται η εργασία στου συνταξιούχους

Απαγορευτική σχεδόν και ασύμφορη καθίσταται πλέον η εργασία ή η αυτοαπασχόληση των συνταξιούχων του ΕΤΑΠ/ΜΜΕ (δημοσιογράφων κ.λπ.) και των άλλων Ταμείων κύριας ασφάλισης, με απειλή, στην αντίθετη περίπτωση, αναστολής των συντάξεων κατά το χρονικό διάστημα της εργασίας του συνταξιούχου και την επιβολή βαριών προστίμων. Πρόκειται για σκληρή διάταξη που περιλαμβάνει ο νέος ασφαλιστικός νόμος η οποία κατά τη γνώμη εγκύρων νομικών αντίκειται ευθέως στο Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο τμήμα της που αφορά την προστασία της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας, το δικαίωμα στην εργασία και στην προστασία της περιουσίας.
Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις (άρθρο 16 του νέου ασφαλιστικού νόμου), που ισχύουν από τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ, διακόπτεται η καταβολή της σύνταξης στους συνταξιούχους λόγω γήρατος που αναλαμβάνουν εργασία ή αυτοαπασχολούνται και δεν έχουν υπερβεί το 55ο έτος της ηλικίας. Εάν ο συνταξιούχος έχει υπερβεί το 55ο έτος και εργάζεται, το ποσό της ακαθάριστης κύριας σύνταξης, που υπερβαίνει τα 30 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, καταβάλλεται μειωμένο κατά 70%.
Από τα ανωτέρω καθίσταται φανερό ότι είναι πλέον ασύμφορη η εργασία των συνταξιούχων δημοσιογράφων, δεδομένου μάλιστα ότι για να αυτοαπασχοληθούν θα πρέπει να ασφαλιστούν για κύρια σύνταξη και στον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ) και να πληρώνουν τις ανάλογες εισφορές προκειμένου να λάβουν από την εφορία το δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι) όπως γίνεται μέχρι σήμερα.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΗΛΟΣ


Σχολιάστε εδώ