άλλες τυπολογίες

• Δάνειο 20 εκατ. ευρώ προσανατολίζεται να λάβει η ΕΡΤ από την Εμπορική Τράπεζα. Το δάνειο προορίζεται για να καλύψει τις οφειλές της ΕΡΤ στους παραγωγούς για τα προγράμματα που έχουν παραδώσει και η Εμπορική ως τώρα έχει προσφέρει τους καλύτερους όρους προς την κρατική εταιρεία ραδιοτηλεόρασης. Αν επιτευχθεί τελικά η συμφωνία, η ΕΡΤ θα αποκαταστήσει μια αδικία ετών σε μια κρίσιμη περίοδο που πολλές εταιρείες παραγωγής, αλλά και ανεξάρτητοι παραγωγοί, χρειάζονται επειγόντως ρευστότητα. Παράλληλα στο επίπεδο του οικονομικού σχεδιασμού η ΕΡΤ θα διακόψει το σχήμα της τριπλής χρηματοδότησης (ανταποδοτικό τέλος, κρατικός προϋπολογισμός, διαφημιστική αγορά), αφού πλέον δεν θα λαμβάνει ενίσχυση από το κράτος, όπως πρόσφατα ανακοίνωσε ο Γιώργος Γαμπρίτσος για την ψηφιακή στρατηγική της ΕΡΤ.
• Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η συγχώνευση Alpha – Star σε τεχνικό επίπεδο. Παρά τις διαψεύσεις, το εγχείρημα της κοινής μετάδοσης από τις εγκαταστάσεις του Star όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά θεωρείται και η έναρξη μιας σχέσης που σε μια πενταετία μπορεί να οδηγήσει σε ένα μεγάλο γάμο. Από το RTL αφήνεται να εννοηθεί πως όχι μόνο θα παραμείνει στην Ελλάδα, αλλά θα είναι και σε πλεονεκτικότερη θέση -παρά τις υψηλές ζημιές- διότι προωθούν ένα νέο τύπο προγράμματος με πολλά reality, χαμηλού κόστους, διαθέτοντας τεχνογνωσία που δεν μπορούν εύκολα να ακολουθήσουν οι ανταγωνιστές τους. Από την άλλη πλευρά ο Δ. Κοντομηνάς προετοιμάζεται για την κίνησή του, έχοντας στόχο, αν και διαψεύδεται, την επαναγορά του καναλιού. Εν αναμονή…
• Συνεχίζεται το πρόγραμμα απομάκρυνσης των συνταξιούχων εργαζομένων στην «Ελευθεροτυπία». Ταυτόχρονα και στον Πήγασο δίνονται διαβεβαιώσεις πως το πρόγραμμα «αναδιάρθρωσης» του «Έθνους» δεν θα περιλαμβάνει απολύσεις ή τους χαμηλόμισθους δημοσιογράφους, αλλά θα εστιάσει σε όσους εργαζόμενους είναι κοντά στη σύνταξη και σε όσους έχουν υψηλές αποδοχές.
• Ο δημοσιογράφος Τραϊνός Χατζηδημητρίου είναι το νέο μέλος του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, στη θέση του αποβιώσαντος Χρήστου Λαμπράκη, με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού, Παύλου Γερουλάνου.
Ο Τ. Χατζηδημητρίου θα παραμείνει στη θέση αυτή έως το τέλος της θητείας του συμβουλίου, στις 24 Απριλίου 2011. Θυμίζουμε πως τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου του ΟΜΜΘ, όπως ορίστηκαν το 2008 από τον τότε υπουργού Πολιτισμού, Μιχάλη Λιάπη, είναι οι Αλέξανδρος Μπακατσέλος, Γιώργος Πενέλης, Στέλιος Νέστορας, Μύρωνας Μιχαηλίδης, Κωνσταντίνος Πυλαρινός, Παναγιώτης Δέντζορας, Στυλιανή Γράτσιου, Παρασκευάς Αρβανιτάκης και Γιάννης Μπουτάρης.
• Με αρκετό παρασκήνιο, χωρίς όμως να υπάρξει πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος, τοποθετήθηκαν, με αποφάσεις των αρμοδίων γενικών διευθύνσεων, ο Δημήτρης Χατζηγεωργίου ως διευθυντής Αθλητικών Προγραμμάτων της ΕΡΤ, έχοντας προϋπηρεσία 5 χρόνων στη θέση επί προεδρίας στην ΕΡΤ των Ά. Στάγκου και Χ. Παναγόπουλου, η Ειρήνη Γαβαλά-Χαρβαλιά ως διευθύντρια Διεθνών Τηλεοπτικών Εκπομπών, στη θέση που κατείχαν οι Νίκος Κούρτης και Κωνσταντίνα Οικονομίδου, και ο Κώστας Τερζής ως διευθυντής λειτουργίας της ΕΡΑ.
• Μετά την ΙΜΑΚΟ και οι Εκδόσεις Λυμπέρη βγαίνουν εκτός χρηματιστηρίου! Η 30ή Ιουλίου 2010 είναι η ημέρα αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της εκδοτικής εταιρείας, όπως αποφάσισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Παράλληλα οι Εκδόσεις Λυμπέρη εξετάζουν το ενδεχόμενο κλεισίματος περιοδικών που έχουν χαμηλή απήχηση.
• Ανησυχία στις Αττικές Εκδόσεις μετά την απόλυση 14 εργαζομένων. Την περασμένη Πέμπτη η ΕΣΠΗΤ συγκάλεσε έκτακτη γενική συνέλευση ζητώντας να συναντηθεί με τον Θεοχάρη Φιλιππόπουλο, αλλά ο εκδότης απουσίαζε εκτός Ελλάδας.

***

Το φθινόπωρο αναμένεται ο διαγωνισμός για τη ραδιοφωνική μέτρηση. Τον Αύγουστο θα ετοιμαστεί το προσχέδιο, όπως αποφάσισαν τα μέλη της ΕΙΙΡΑ, με στόχο ως τον Σεπτέμβριο να γίνει η προκήρυξη για την εταιρεία που θα αναλάβει τη μέτρηση τα επόμενα χρόνια. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΕΙΙΡΑ την περασμένη Τετάρτη κατατέθηκε η ιδέα να ανατεθεί η έρευνα σε πανεπιστήμιο, αλλά δεν συζητήθηκε εκτενώς. Επίσης, από την πλευρά των Αττικών Εκδόσεων τέθηκε το ζήτημα του νομικού καθεστώτος του σταθμού HOT, αλλά δεν υπήρξε κάποια άλλη τοποθέτηση.

***

• Αλλαγές σε δύο κυριακάτικες εφημερίδες. Στο κυριακάτικο «Βήμα» οι σελίδες για τα ΜΜΕ μεταφέρθηκαν στο ένθετο «Βήμα 2», που περιλαμβάνει θέματα από τον πολιτισμό, το θέατρο, το σινεμά, ενώ αυτονομήθηκε το 8σέλιδο του τηλεοπτικού οδηγού. Το «Θέμα» αναδιάταξε επίσης την ύλη των ενθέτων του, δημιουργώντας το «Όλα People» (παραπέμποντας στο «People» του Π. Κωστόπουλου!), με θέματα από τη ζωή των διασήμων.
• Ραντεβού το φθινόπωρο δίνουν οι «Νέοι Φάκελοι» με τους Αλέξη Παπαχελά, Τάσο Τέλλογλου και Σοφία Παπαϊωάννου από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Στις σημαντικότερες στιγμές της εκπομπής περιλαμβάνονται η πρώτη συνέντευξη του εκπροσώπου της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, η αποκλειστική συνέντευξη του ηγούμενου της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ στον Αλέξη Παπαχελά, η μοναδική τηλεοπτική συνέντευξη του επικεφαλής της Eurostat για την αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, η παρουσία Μητσοτάκη κ.ά.

***

• Στο νέο υπό δημιουργία τμήμα της Εισαγγελίας για τα ζητήματα διαφθοράς στο Δημόσιο θα μεταφερθούν οι έρευνες για τις καταγγελίες στην ΕΡΤ, από το φθινόπωρο. Παράλληλα, ξεκίνησε η ανάκριση για τα 7 πρόσωπα που εναντίον τους ασκήθηκαν διώξεις από την εισαγγελέα κ. Φάκου. Στο μεταξύ διαμαρτυρία προς την ΕΣΗΕΑ έστειλε δημοσιογράφος το όνομα του-της οποίου-ίας εμφανίζεται μεταξύ των προσώπων της ΕΡΤ σε βάρος των οποίων ασκήθηκε η ποινική δίωξη. Ο/η δημοσιογράφος διαμαρτύρεται για τη διοχέτευση «ανακριβών πληροφοριών για παραπομπή» του/της «στη δικαιοσύνη για κακούργημα», αναφέροντας πως θα κληθεί από την Εισαγγελία «στην ανάκριση για συνέργεια σε παράβαση καθήκοντος».
• Αποχώρησε από τη διεύθυνση του ΑΝΤ1 97,2 ο Γιώργος Ταμπακόπουλος και επιστρέφει στον Αθήνα 9,84, αναλαμβάνοντας την προεδρία της επιτροπής προγράμματος.
• Δύο ακόμη παιδικά δωρεάν έντυπα. Το πρώτο ονομάζεται «KID and the city» και κυκλοφορεί από την «Infocus ΕΠΕ», με εκδότρια τη Νατάσσα Βασκούδη και αρχισυντάκτρια την Ελένη Δασκαλάκη. Το δεύτερο προέρχεται από την «Artoon», η οποία θα αποτυπώσει και σε εφημερίδα την πρώτη ελληνική σειρά κινουµένων σχεδίων, τα φραουλόπουλα «Πανδώρα και Πλάτωνα». Το 36σέλιδο δωρεάν περιοδικό θα βγαίνει κάθε 15 ηµέρες και θα διανέµεται δωρεάν σε 600 στοχευµένα σηµεία. Θα έχει δε τιράζ 60.000 τεύχη και το πρώτο τεύχος βρίσκεται στο www.pandoraandplato.com.
• Στην ομάδα των ανθρώπων που ελέγχουν το υπόλοιπο 50% πουλάει το μερίδιό του (50%) στη Phaistos Network (www.pathfinder.gr) ο ΔΟΛ… Το www.pathfinder.gr είναι μια από τις πρώτες ολοκληρωμένες ιντερνετικές προσπάθειες που έγιναν στην Ελλάδα και ο ΔΟΛ είχε αποκτήσει το 50% των μετοχών του την εποχή των μεγάλων του εξαγορών…

***

Παρά το γεγονός πως αυξήθηκε στο 23% ο ΦΠΑ των προσφορών σε CD και DVD, οι εφημερίδες διατηρούν την ίδια τιμή. Αν δεν πρόκειται για γενναία απόφαση απορρόφησης του ΦΠΑ, η οποία όμως περιέργως δεν δηλώνεται από τις εφημερίδες, σε αντίθεση με τις άλλες επιχειρήσεις, κάτι άλλο πρέπει να συμβαίνει. Το ερώτημα είναι πόσα από τα φύλλα που κυκλοφορούν με προσφορές δηλώνονται ως τέτοια. Οι κακές γλώσσες λένε πως τώρα ο αριθμός των φθηνών φύλλων που δηλώνονται αυξήθηκε, ενώ μειώθηκε αντιστοίχως εκείνων με τις προσφορές, ασχέτως του τι συμβαίνει στην πραγματικότητα. Υπάρχει η σκέψη πάντως στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να εφαρμοστεί η διάταξη, να ανατεθεί στα πρακτορεία διανομής Τύπου η υποχρέωση να δηλώνουν τις ξεχωριστές κυκλοφορίες με ή χωρίς προσφορές, όπως και τις διαφορετικές τιμές τους.

***

• Και επίσημα ο Ηλίας Μάτσικας, όπως πρώτες οι «Τυπολογίες» είχαν προαναγγείλει, τοποθετήθηκε στη θέση του γενικού διευθυντή του ΑΠΕ, με απόφαση του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή, έχοντας πενταετή θητεία. Η παράδοση στον νέο γενικό διευθυντή έγινε από τον Γιώργο Ταμπακόπουλο, την περασμένη Πέμπτη.
• Εντός του επόμενου διαστήματος αναμένεται το σχήμα ή ο φορέας που θα αναλάβει την οικονομική αποτίμηση του φάσματος των συχνοτήτων που προκήρυξε το υπουργείο Υποδομών. Λέγεται πως το προβάδισμα το έχει καθηγητής του ΕΜΠ που συνδέεται φιλικά με τον προηγούμενο καθηγητή που είχε την ευθύνη σύνταξης του ψηφιακού χάρτη συχνοτήτων. Έντονο ενδιαφέρον για την οικονομική διάσταση του φάσματος δείχνει το υπουργείο Μεταφορών και η μάχη που θα δοθεί είναι για το αν θα εξαιρεθεί από την αρχή το ψηφιακό μέρισμα υπέρ των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.
• Μια έξυπνη κίνηση από τον Πέτρο Κωστόπουλο. Μαζί με το περιοδικό «In Style» κυκλοφόρησε μια εξειδικευμένη έκδοση, το περιοδικό «Healthy & Modern Beauty», «παντρεύοντας» την ανάγκη των γυναικών για έμφαση στις λεπτομέρειες της ομορφιάς με τους πλαστικούς χειρουργούς και τα προϊόντα που διατίθενται γι’ αυτόν τον σκοπό. Μετά το «In Style» το περιοδικό θα κυκλοφορήσει αυτόνομα στα βιβλιοπωλεία.

***

• Χάθηκε το σήμα της ΝΕΤ το βράδυ του τελικού του Μουντιάλ στη νότια πλευρά της Ικαρίας! Οι ταλαίπωροι συνδρομητές του κρατικού δικτύου αναγκάστηκαν να δουν την παράταση από το TRT 2. Αλλά η κατάσταση αυτή δεν αποτελεί έκπληξη για τους κατοίκους του βόρειου και του ανατολικού Αιγαίου.
• Μάχη αναμένεται να γίνει στη Βουλή για την ΕΡΤ. Από την αρμόδια Επιτροπή ΔΕΚΟ αναμένεται να περάσει ο Θανάσης Παπαγεωργίου, ο οποίος προορίζεται για τον ρόλο του προέδρου στην κρατική ραδιοτηλεόραση. Οι βουλευτές αναμένεται να ελέγξουν σε βάθος τα πεπραγμένα της διοίκησης από τότε που ανέλαβε ο Γιώργος Γαμπρίτσος.
• Εν αναμονή των εξελίξεων για το αγγελιόσημο. Οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών επιμένουν στη μείωσή του κατά 54%, κάτι που φαίνεται πως η κυβέρνηση, προ της απόσυρσης της διάταξης για την επέκταση του πόρου στο διαδίκτυο το αντιμετώπιζε αρκετά σοβαρά. Η μείωση του αγγελιοσήμου, θυμίζουμε, τέθηκε με αφορμή την επιστροφή του ειδικού φόρου τηλεόρασης στο 20% από την 1η Ιουλίου.
• Στη θέση 51 από Υμηττό εκπέμπει πλέον το CNN, μετακινούμενο κατά τη μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση από τη θέση 46. Το CNN κατέλαβε τη συχνότητα που χρησιμοποιούσε το Euronews.
• Έγγραφη διαβεβαίωση από τη διεύθυνση του Κόκκινου πως θα πληρωθούν σύντομα οι τεχνικοί. Η ΕΤΕΡ ανακοίνωσε πως ανέστειλε την 48ωρη απεργία που είχε προκηρύξει.
• Εντείνεται η σύγκρουση μεταξύ της ΕΤΙΤΒΕ και του Star. Οι τεχνικοί της βορείου Ελλάδας σε ανακοίνωσή τους περιγράφουν, από τη δική τους πλευρά, πώς το κανάλι καλύπτει τα ρεπορτάζ στη Θεσσαλονίκη, μετά το κλείσιμο του γραφείου τους. Αρχικά το κανάλι απευθύνεται στη δισκογραφική εταιρεία για να καλύψουν την πρεμιέρα τραγουδίστριας στη Θεσσαλονίκη με αντάλλαγμα την προβολή της στο δελτίο ειδήσεων του σταθμού. Η δισκογραφική απευθύνεται στον ιδιοκτήτη του νυχτερινού κέντρου, ο οποίος και βρίσκει εικονολήπτη χωρίς άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, ενώ ο σταθμός στέλνει δημοσιογράφο στο κέντρο για την τραγουδίστρια. Το ρεπορτάζ, εν τέλει, μεταδίδεται από το δελτίο ειδήσεων με τη φωνή άλλου δημοσιογράφου.

***

• Στις αθλητικές εφημερίδες, πρώτη παραμένει η «SportDay» με 30.540 (1.560), δεύτερος ο «Γαύρος» με 22.140 (2.270) και τρίτο το «Φως» με 21.580 (670). Από κοντά το «Goal News» με 21.350 (-1.650), στα 19.790 η «Εξέδρα» και στην έκτη θέση ο «Πρωταθλητής» με 18.450 φύλλα (1.040).
• Κυκλοφόρησε για 7η συνεχόμενη χρονιά ο «Summer Guide» της «Athens Voice». Από την Ντόρα Μπακογιάννη στον Αντώνη Κανάκη, από τον Φώτη Κουβέλη στον Γιώργο Καπουτζίδη, 90 φίλοι, γνωστοί Αθηναίοι, πολιτικοί, συγγραφείς, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, πανεπιστημιακοί, καθηγητές, δημοσιογράφοι, πάνε διακοπές με την εφημερίδα και περιγράφουν τον αγαπημένο τους τόπο διακοπών. Σε 200 σελίδες καταγράφονται 60 προορισμοί και όλες οι πληροφορίες για τα ελληνικά νησιά. Ο οδηγός θα διανέμεται όλο το καλοκαίρι στα κόκκινα stand της εφημερίδας. Επιπλέον, θα κυκλοφορεί και φέτος στα περίπτερα όλης της επαρχίας μέσω του Πρακτορείου Τύπου και μαζί του δώρο τα δυο περιοδικά της «AV», το «Look» και το «Home», στην τιμή των 3 ευρώ.
• Το ηλεκτρονικό εβδομαδιαίο περιοδικό «Weekly Report» είναι το νέο βήμα της ομάδας Τhe Press Project για τη γενιά του iPad. Στην αρχισυνταξία είναι ο Άρης Χατζηστεφάνου και ο Ηρακλής Μπογδάνος και τη συντακτική ομάδα αποτελούν Κ. Παστρίμας, Γ. Παλαμίδης, Γ. Πετρόχειλος, Α. Τσέρτου και Κ. Μπιτσικώκος, ενώ τα σκίτσα υπογράφει ο Λ. Ζάχαρης.
• Επεκτείνεται ο 102 FM σε ανατολική – κεντρική και δυτική Μακεδονία. Το Α΄ Πρόγραμμα του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας της ΕΡΤ3 ακούγεται στη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική και τις υπόλοιπες περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας από τους 102 FM, στον νομό Σερρών από τους 89,6 FM, στην ανατολική Μακεδονία-Θράκη από τους 100,8 FM, στη δυτική Μακεδονία και τις περιοχές Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Φλώρινας, Γρεβενών από τους 100,6 FM και στις υπόλοιπες περιοχές δυτικής Μακεδονίας (Καστοριά και υπόλοιπο Νομού Γρεβενών) από τη συχνότητα των 89,1 FM.
• Ανέστειλε τη λειτουργία του το ενημερωτικό σάιτ, www.newstime.gr, ύστερα από 14 μήνες λειτουργίας. Ο αρχισυντάκτης του, Γιώργος Νικολόπουλος, στο αποχαιρετιστήριο άρθρο αναφέρει ως λόγους του κλεισίματος την αλλαγή των οικονομικών δεδομένων στη χώρα, αλλά και την έκρηξη των ενημερωτικών σάιτ, καθώς «μέσα σε λίγους μήνες εμφανίστηκαν τουλάχιστον 10 καινούργια» (Tvxs.gr, protagon.gr, ellispoint.gr, zoomnews.gr, newsit.gr, newsbeast.gr), τα οποία και «άρχισαν να διαγκωνίζονται, προσπαθώντας απελπισμένα να αποσπάσουν ένα μικρό κομμάτι της “πίτας” από τα μπλογκ και τα παραδοσιακά πόρταλ». Όλο το άρθρο δημοσιεύεται στο http://www.newstime.gr/?i=nt.el.article&id=51252
• Οι εταιρείες-μέλη των συνδέσμων καπνοβιομηχανικών προϊόντων συμφωνούν με την πρόθεση του υπουργείου Υγείας να απαγορεύσει τη διαφήμιση των προϊόντων καπνού έξω από τα καταστήματα πώλησής τους και να τα διαφημίζουν μόνο στο εσωτερικό τους, αλλά εκφράζουν τις ενστάσεις τους σχετικά με τη διαφήμιση στα περίπτερα, μια και σε αυτά δεν υπάρχει εσωτερικός χώρος. Προτείνουν δε να αναπτύσσονται οι διαφημίσεις των προϊόντων τους στους στεγασμένους χώρους γύρω από τα περίπτερα.

***

Την αναστολή των προγραμματισμένων από την ερχόμενη Δευτέρα απεργιακών κινητοποιήσεων αποφάσισε το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, μετά τη δέσμευση της εκδότριας εταιρείας της εφημερίδας «Κέρδος» ότι τον Σεπτέμβριο θα επανεξετασθεί το θέμα του απολυθέντος συναδέλφου Τζώρτζη Ρούσσου και ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις από την εφημερίδα. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ «διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι θα αντιδρά δυναμικά και αποφασιστικά σε κάθε απόπειρα απόλυσης συνδικαλιστικού εκπροσώπου στις επιχειρήσεις ενημέρωσης. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, όταν είναι κοινή η εκτίμηση ότι τέτοιες “πρωτοβουλίες” της εργοδοσίας ή διευθυντικών στελεχών αποτελούν, πλέον, την πρόφαση για κύμα απολύσεων συναδέλφων» Η Ένωση καλεί τους συντάκτες του «Κέρδους» σε συνέλευση στα γραφεία της εφημερίδας, τη Δευτέρα 19/7, στις 6 μ.μ.»


Σχολιάστε εδώ