Χαλινάρι στις τιμές βάζει η Λούκα

Με αφορμή πρωτοσέλιδο σχόλιό μας, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι έχει «αποκρυπτογραφήσει» όλες τις μεθοδεύσεις των μεγάλων της αγοράς που οδηγούν στην αφαίμαξη των ελλήνων καταναλωτών και τονίζει ότι θα μπει χαλινάρι στην αγορά. Το πλήρες κείμενο της επιστολής της ΥΠΟΙΑΝ στην εφημερίδα μας έχει ως εξής:

«Αγαπητέ κ. Κουρή,

Διάβασα με ενδιαφέρον το πρωτοσέλιδο σχόλιο – παρέμβαση στο “ΠΑΡΟΝ” της περασμένης Κυριακής (4 Ιουλίου 2010, “Βαλʼ τους χαλινάρι, Λούκα”).

Πράγματι, στην Ελλάδα οι τιμές βασικών αγαθών στα σούπερ μάρκετ είναι πολύ υψηλότερες από τις τιμές στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας έχει μελετήσει επισταμένως το φαινόμενο. Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι αυτές οι διαφορές τιμών είναι αδικαιολόγητες. Ακόμη και το μικρό μέγεθος της ελληνικής αγοράς, το οποίο συχνά επικαλούνται πολυεθνικές εταιρείες για να δικαιολογήσουν τις υψηλές τιμές των προϊόντων τους στην Ελλάδα, δεν δικαιολογεί στην πραγματικότητα τις διαφορές τιμών που καταγράφονται: Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πολύ μικρότερη, νησιωτική αγορά της Κύπρου, οι τιμές των περισσότερων βασικών αγαθών στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι πολύ φθηνότερες από την Ελλάδα! Οι συνθήκες επιβάλλουν να αναλάβουμε γενναίες πρωτοβουλίες για να “μπει χαλινάρι” στην αγορά. Τις αναλαμβάνουμε, παρότι αυτό συχνά προκαλεί τριβές και συγκρούσεις με εδραιωμένα και ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.

Υπενθυμίζω επιγραμματικά:

Τη μεγάλη προσπάθεια για την ανατιμολόγηση όλων των φαρμακευτικών σκευασμάτων, με αποτέλεσμα μειώσεις των τιμών πάνω από 20% υπέρ των Ταμείων και των καταναλωτών.

Την πρόσφατη Αγορανομική Διάταξη για τις “καθαρές” τιμές στο ράφι, με σαφείς κανόνες για να σταματήσει η παραπλάνηση των καταναλωτών και να πετύχουμε πραγματικές μειώσεις των τιμών ανά μονάδα προϊόντος.

Την Αγορανομική Διάταξη, που θα δημοσιευθεί σύντομα, για «καθαρές» τιμές και στη χονδρική, να μην πληρώνει ο καταναλωτής τις υπερβολικές παροχές της βιομηχανίας στα σούπερ μάρκετ.

Την αναμόρφωση του νόμου για τον ανταγωνισμό, που ολοκληρώνεται σύντομα, στο πλαίσιο του οποίου ιδρύουμε ειδική Αντιμονοπωλιακή Υπηρεσία στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, για τον προληπτικό έλεγχο της αγοράς.

Την επικείμενη κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων αποζημίωσης μέσω της Δικαιοσύνης όλων των θιγόμενων από παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.

Την παρέμβασή μας για το “πάγωμα” των διδάκτρων στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, που ανακουφίζει χιλιάδες οικογένειες, οι οποίες επιβαρύνθηκαν με τεράστιες αυξήσεις τα προηγούμενα χρόνια, από νομοθετικές πρωτοβουλίες των προκατόχων μας. Η μεγάλη αυτή προσπάθεια για καθιέρωση κανόνων διαφάνειας και υγιούς ανταγωνιστικής λειτουργίας της αγοράς απαιτεί χρόνο, επιμονή και μεγάλα αποθέματα πολιτικού κεφαλαίου. Απαιτεί συμμετοχή όλων, προσήλωση στον κοινό στόχο και αποφασιστικότητα στην αντιπαράθεση με ισχυρά συμφέροντα, τα οποία αποκομίζουν τεράστια οφέλη από τις χρόνιες στρεβλώσεις στη λειτουργία της αγοράς. Ας γνωρίζουν όλοι ότι η αντιπαράθεση αυτή, αναμέτρηση αρκετές φορές, δεν είναι ούτε αυτονόητη ούτε εύκολη.

Χαίρομαι, που βρίσκεστε σταθερά στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας.

Φιλικά,

Λούκα Τ. Κατσέλη»


Σχολιάστε εδώ