Στον Κορυδαλλό όσοι δημοσιογράφοι πήραν μίζες!

Δεν μένει όμως στο θέμα αυτό, που έχει βάλει και τον χώρο μας μέσα στη χοάνη της διαφθοράς, που συγκλονίζει τη χώρα. Και έχει θυμώσει τον κόσμο μαζί μας.

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ ξεκαθαρίζει τη θέση του για τα μπλοκάκια και για το ότι οι δημοσιογράφοι δεν πρέπει να απεργούν στις γενικές απεργίες.

// Πώς νιώθετε ως πρόεδρος των δημοσιογράφων όταν ακούτε ότι συνάδελφοί μας χρηματίστηκαν από τη Siemens;

«Τέτοιους συναδέλφους εμείς δεν θέλουμε στην ΕΣΗΕΑ. Ενημερωθήκαμε ότι υπάρχει μια λίστα δημοσιογράφων που τα πήραν από τη Siemens. Αμέσως ζητήσαμε με έγγραφο από τον πρόεδρο της Βουλής και τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής να μας στείλουν τη λίστα από τον κατάλογο αυτόν, ώστε να προχωρήσουμε σε περαιτέρω διαδικασίες στα αρμόδια όργανα της ΕΣΗΕΑ. Αν έχουν υπάρξει δημοσιογράφοι που έχουν χρηματιστεί, θα διαγραφούν από τα πειθαρχικά συμβούλια. Είμαι κάθετος σ’ αυτό το θέμα. Όσοι πήραν μίζες από τους μιζαδόρους, όσοι τα παίρνανε ή τα παίρνουν, να πάνε στον Κορυδαλλό! Να το γράψεις όπως το λέω! Δεν έχουν θέση στα μητρώα της ΕΣΗΕΑ. Το έχω διαμηνύσει αυτό προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Στον Κορυδαλλό! Από το πρωί μέχρι το βράδυ υπάρχουν συνάδελφοι που τρέχουν σαν τον Βέγγο, για να ‘ρθουν κάποιοι βολεψάκηδες και εξυπνάκηδες και να αρχίσει η κοινή γνώμη να λέει ότι κι εσείς οι δημοσιογράφοι είστε διεφθαρμένοι; Ε, όχι, οι συνάδελφοι δεν χρηματίζονται και δεν είναι διεφθαρμένοι. Γιατί αυτούς που τα πήραν δεν τους έχω συνάδελφους».

// Πάντως, η κοινή γνώμη με όσα βγαίνουν στη φόρα έχει βάλει στον τοίχο τους δημοσιογράφους που ήξεραν και έκρυβαν τις ατασθαλίες…

«Δυστυχώς, είχαμε και έχουμε ελλείμματα σε πολλά επίπεδα. Και μπορούσαμε ως μάχιμοι δημοσιογράφοι να αποκαλύψουμε περισσότερα σκάνδαλα, να πατάξουμε τη διαφθορά. Μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα, να κάνουμε ρεπορτάζ, αλλά αυτού του είδους οι καταστάσεις είναι δύσκολες και χρειάζονται αποδείξεις. Η πλειονότητα των δημοσιογράφων όμως έχει κατά καιρούς βγάλει σκάνδαλα και τα έχει στείλει στον εισαγγελέα. Εμείς οι δημοσιογράφοι είμαστε για μέχρι εκεί… Δεν είμαστε για να κάνουμε ούτε τον εισαγγελέα, ούτε τον αστυνόμο, ούτε τον δικαστή, ούτε να στηλιτεύουμε ανθρώπους και οικογένειες. Πρέπει να παρουσιάζουμε τα γεγονότα ως έχουν και να προσπαθούμε να ενημερώνουμε αντικειμενικά. Πάντως, για να λέμε του στραβού το δίκιο, μπορεί να έχουμε έλλειμμα σε πολλά θέματα, αλλά τα σκάνδαλα από εμάς βγαίνουν…»

// Οι πολιτικοί λένε ότι εμείς φταίμε που ο κόσμος τούς γύρισε την πλάτη…

«Ε, όχι, κουτσοί, στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα… Όχι στις πλάτες των δημοσιογράφων τα δικά τους ατοπήματα, οι δικές τους ελλείψεις και παραλείψεις. Δεν φταίνε για όλα οι δημοσιογράφοι σ’ αυτόν τον τόπο. Ναι, κάνουμε λάθη, αλλά, συγγνώμη, εμείς δεν κυβερνάμε, εμείς δεν νομοθετούμε, εμάς δεν μας ψηφίζουν. Τη δουλειά μας κάνουμε. Γι’ αυτήν να κριθούμε, όχι για το πολιτικό μας σύστημα και την αξιοπιστία του…»

// Πότε πρέπει να απεργούν τελικά οι δημοσιογράφοι; Το θέμα αυτό παίζει συνέχεια στις εφημερίδες…

«Έχω δεχθεί πολλές πιέσεις ως πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ από τις συνδικαλιστικές παρατάξεις για να απεργούμε μαζί με τους άλλους εργαζόμενους… Και σας το λέω καθαρά. Η δική μου άποψη είναι ότι οι δημοσιογράφοι δεν πρέπει να απεργούν στις γενικές απεργίες, γιατί η δουλειά μας είναι να παρουσιάζουμε τα συλλαλητήρια, τις διαδηλώσεις και τα αιτήματά τους. Άλλοι συνάδελφοι στην ΕΣΗΕΑ έχουν διαφορετική άποψη και διαφωνούμε συνεχώς πάνω σ’ αυτό. Εγώ επιμένω ότι πρέπει να απεργούμε άλλη μέρα από εκείνη που απεργεί ο υπόλοιπος κόσμος. Είναι θέμα κοινής λογικής, ρε παιδιά. Θα τρελαθούμε εντελώς; Δεν θα δείξουμε τις λαοθάλασσες που μετέχουν στις πανελλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις;»

// Με τα μπλοκάκια τι θα γίνει; Οι νέοι δημοσιογράφοι δεν θα μπουν ποτέ στην Ένωση; Έτσι δεν είναι;

«Τα μπλοκάκια είναι πολυσύνθετο πρόβλημα. Έχω συναντήσει γι’ αυτό το θέμα τον κ. Λοβέρδο και του έχω δώσει τις προτάσεις μου. Ετοιμάζεται σχετικό νομοσχέδιο. Θα υπάρξει διάταξη νόμου για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Αλλά θα σου μιλήσω ειλικρινά. Δεν ξέρω αν η λύση που θα δοθεί από τον νομοθέτη θα έχει περισσότερα αρνητικά ή θετικά. Ο εκδότης παίρνει τον νεαρό δημοσιογράφο και για ένα, δύο, τρία χρόνια, τον έχει με μπλοκάκι και κάποια στιγμή τον βάζει μισθολόγιο. Αν εμείς νομιμοποιήσουμε το μπλοκάκι στην ΕΣΗΕΑ και το προσμετράμε για την είσοδο στα Ταμεία μας, τότε πόσοι εργοδότες θα βάζουν τα παιδιά στο μπλοκάκι; Κι αν τους βάζουν, θα δουν ποτέ αυτά τα παιδιά μισθολόγιο; Τουλάχιστον τώρα, μέσα από το μπλοκάκι έχουν λεφτά για τα οδοιπορικά τους, το φαγητό τους…»

// Τι σας πειράζει περισσότερο ως πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ;

«Τα δικά μας τα εσωκομματικά. Δεν θ’ αντέξω. Να σκεφτείτε ότι τώρα στις εκλογές πήρα πενήντα άνεργους δημοσιογράφους για να τους δώσω 400 ευρώ ως εφορευτική επιτροπή και μου ζήτησαν κι άλλα 400 ευρώ για τον δεύτερο γύρο. Τους λέω, δεν έχω. Μου λένε, τότε δεν θα γίνει ο δεύτερος γύρος των εκλογών, δεν θα καταμετρήσουν ψήφους. Μα, με εκβιάζουν; Από πού να βρω τα λεφτά; Είμαι υπόλογος για τα Ταμεία μας. Να πάω στη φυλακή; Σκέφτηκα τον άνεργο για να τον βοηθήσω, αλλά μετά τα όσα έγιναν σκέφτηκα γιατί δεν πήρα υπαλλήλους… Δεν θ’ αντέξω…»


Σχολιάστε εδώ