Στερνό αντίο στον Γιάννη Παπασπύρου

Δεν θα αναφερθώ στους επίσημους αλλά και τους χιλιάδες ανώνυμους Πειραιώτες που αποχαιρέτισαν τον Γιάννη Παπασπύρου. Λίγο-πολύ όλοι οι επώνυμοι συγκεντρώνουν κόσμο. Ένα μόνο θα πω: Ο Γιάννης Παπασπύρου γεννήθηκε, έζησε, πολιτεύθηκε, αλλά και πέθανε στον Πειραιά. Και ως υπουργός και ως δήμαρχος δεν διανοήθηκε ποτέ του να εγκαταλείψει την πόλη. Αγάπησε τον Πειραιά όσο λίγοι. Παθιάστηκε με τις φτωχογειτονιές, ενώθηκε με τους ανθρώπους του μόχθου, ήταν πάντα ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας. Της ανοιχτής διπλανής πόρτας που δεχόταν τα πάντα: παράπονα, καταγγελίες, προβλήματα, αλλά και φίλους. Πολλούς φίλους. Γιατί ο αείμνηστος μπαρμπα-Γιάννης ήταν ο άνθρωπος της παρέας. Έτσι δεχόταν τους φίλους του παντού, είτε στο γραφείο είτε στο σπίτι.

Επειδή είχα την τύχη να τον γνωρίσω και να μοιραστώ μαζί του κάποιες στιγμές της πολιτικής του δραστηριότητας, θα αναφέρω ένα περιστατικό που δείχνει πως πάνω από τον Πειραιά ο Παπασπύρου δεν έβαζε τίποτα: Μέχρι τη στιγμή που έγινε δήμαρχος, όλη η ακτογραμμή της Πειραϊκής είχε το… χάλι της. Θύμιζε χαβούζα και αφοδευτήριο. Ο Παπασπύρου ανέλαβε μια «σταυροφορία» καθαρισμού και αναβάθμισης του τοπίου. Μάλιστα όλη την Ακτή Θεμιστοκλέους προς την πλευρά της θάλασσας την πλακόστρωσε, έβαλε καλαίσθητα κάγκελα και υπέροχους φανοστάτες. Η τότε υπουργός Πολιτισμού, η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη στην οποία ανήκε ο χώρος, γιατί όλα τα αρχαία υπάγονται στο υπουργείο Πολιτισμού, είχε αντιδράσει και είχε πει ότι το υπουργείο της θα κάνει τις όποιες εργασίες απαιτούνταν. Επειδή όμως το υπουργείο αργούσε ο Γ. Παπασπύρου πήρε την ευθύνη και έκανε το έργο ο δήμος, αφού μπήκε ο ίδιος μπροστά. Αυτό έγινε αιτία να ψυχραθούν οι σχέσεις του με τη Μελίνα, αλλά είπαμε: Πρώτα και πάνω απ’ όλα έβαλε τον Πειραιά. Τίποτε άλλο.

Δεν θα ξεχάσω επίσης ποτέ ότι στις μάχες που έδωσε αυτή η εφημερίδα για την κάθαρση στον Πειραιά επί Λογοθέτη, ο Παπασπύρου ήταν πάντα στο πλευρό μας και μας στήριξε αποφασιστικά ως μάρτυρας υπεράσπισής μας στις αγωγές και τις μηνύσεις που μας έκανε κατά… ριπάς τότε ο Λογοθέτης.

Στην εξόδιο ακολουθία και στους επικήδειους που ακούστηκαν ειπώθηκαν πολλά για τον αείμνηστο πρώην δήμαρχο. Από βουλευτές, αντιστασιακούς, δημοτικούς συμβούλους, εκπροσώπους φορέων, εργαζομένους κ.λπ.

Η στήλη εύχεται στην αγαπημένη του σύζυγο Φώφη και τα παιδιά του Ανδρέα και Νίκο να ζήσουν και να τον θυμούνται πάντα όρθιο στις επάλξεις και να τιμούν τη μνήμη του, όπως και όλοι όσοι τον γνώρισαν.

// Όμως η εβδομάδα αυτή επιφύλασσε και άλλα άσχημα μαντάτα για τον Πειραιά. Γιατί την Πέμπτη έφυγε από τη ζωή ένας ακόμα ξεχωριστός συμπολίτης μας. Ο πρόεδρος του Ομίλου για τη Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας Χρήστος Αδαμόπουλος, άνθρωπος με αδιαφιλονίκητη προσφορά στα γράμματα και την κουλτούρα της πόλης.


Σχολιάστε εδώ