Οι 12 «μαθητές» του Ιερώνυμου

Στο παρελθόν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε αναφερθεί πλείστες φορές στην «επιζήμια» λειτουργία του «περιβάλλοντος» του προκατόχου του. Οι συνεργάτες του στη Μητρόπολη Θηβών (που σήμερα κατέχουν θέσεις εξουσίας) καταφέρονταν εναντίον των «παντελονάδων» του Χριστόδουλου. Δύο χρόνια μετά, ο Αρχιεπίσκοπος έχει συνθέσει το δικό του περιβάλλον, που αποτελείται από δώδεκα ανθρώπους που έχουν θεσμικό ρόλο και καθορίζουν τις τύχες της Εκκλησίας, στον βαθμό βεβαίως που ο Αρχιεπίσκοπος και οι αποφάσεις του κρίνουν το πού θα οδηγηθεί η Εκκλησία της Ελλάδος.

Μαζί με αυτούς τους δώδεκα υπάρχουν, ωστόσο, και εκείνοι που λειτουργούν «παρασκηνιακά» και ίσως, όπως φημολογείται, έχουν μεγαλύτερη επιρροή από εκείνους που «βγαίνουν μπροστά». Οι περισσότεροι ανήκουν στους «θεωρητικούς» και ακολουθούν την τακτική του Αρχιεπισκόπου: λίγα λόγια και πολλή δουλειά. Μόνο που τα αποτελέσματα της… δουλειάς δεν έχουν φανεί ακόμη και μπορεί να πάρει καιρό για να φανούν. Προφανώς εκείνοι που ασχολούνται με τα πρακτικά και περιβάλλουν τον Αρχιεπίσκοπο ή δεν έχουν πάρει σωστές κατευθύνσεις ή δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους…

Τα πρόσωπα που περιβάλλουν τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον βοηθούν να χαράξει την εκκλησιαστική πορεία που οραματίζεται, χωρίς ορατά μέχρι στιγμής αποτελέσματα, είναι τα ακόλουθα:

Αδαμάντιος Αυγουστίδης

Ο ψυχίατρος της αρχιεπισκοπικής αυλής ασχολείται με… λίγο απ’ όλα και παραμένει σε έναν λιγότερο δημόσιο ρόλο. Χαράσσει την (όποια) επικοινωνιακή στρατηγική του Αρχιεπισκόπου, συμμετέχει σε παρασκηνιακές διεργασίες και στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται και λίγο με την ψυχιατρική. Υπάρχει άλλωστε, όπως σχολιάζουν σκωπτικά εκκλησιαστικοί παράγοντες, μεγάλο πεδίο δράσης στο αρχιεπισκοπικό περιβάλλον για την ψυχιατρική. Είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από πολλές καθοριστικές κινήσεις του Αρχιεπισκόπου.

Αντώνης Ζαμπέλης

Ο διευθυντής των Οικονομικών Υπηρεσιών της Εκκλησίας της Ελλάδος βρέθηκε από την αρχή πολύ κοντά στον Αρχιεπίσκοπο. Σήμερα όμως στέκεται, όπως λέγεται, πολύ κοντά στην έξοδο του Συνοδικού Μεγάρου, έπειτα από σειρά άστοχων κινήσεων που έχουν εκθέσει τον Ιερώνυμο. Η ασέβεια που έχει δείξει στον χώρο όπου υπηρετεί (με ευθείες βολές στα πρόσωπα των Μητροπολιτών) και η σκανδαλώδης υπόθεση της πώλησης οικοπέδων της Εκκλησίας στη Βουλιαγμένη με την εμπλοκή κυπριακών off shore με συναλλαγές μέσα στο γραφείο του έχουν βάλει, όπως λέγεται, σε δεύτερες σκέψεις τον Αρχιεπίσκοπο για την ανανέωση της θητείας του, αν δε ασκηθεί δίωξη εναντίον του, τότε, λέγεται, ούτε στιγμή δεν θα τον κρατήσει ο Ιερώνυμος. Πρόσφατα επιτέθηκε στον Μητροπολίτη Καισαριανής, διότι στην τελευταία μεγάλη Σύνοδο των Μητροπολιτών ο ιεράρχης ζήτησε να «ψαλιδιστούν» οι αρμοδιότητες των λαϊκών και τις αποφάσεις να τις λαμβάνουν οι Μητροπολίτες. Ο κ. Ζαμπέλης στο παρελθόν έχει κατηγορήσει και τους Μητροπολίτες Αλεξανδρουπόλεως και Μεσογαίας για λαϊκισμό, κάτι που οι δύο αρχιερείς δεν έχουν ξεχάσει. Ερωτήματα σχετικά με τις ενέργειες του κ. Ζαμπέλη έχει θέσει και ο Μητροπολίτης Φιλίππων Προκόπιος, ενώ πολλοί Μητροπολίτες αναρωτιούνται πώς μια ιδιωτική τράπεζα τον αμείβει με 17.000 ευρώ μηνιαίως για να «διακονεί» την Εκκλησία, πέραν του μισθού που λένε Μητροπολίτες ότι εισπράττει από την ΕΚΥΟ. Η ίδια τράπεζα, λένε, έχει αναλάβει όλες τις εκτιμήσεις των ακινήτων της Εκκλησίας, όμως ο ίδιος επιμένει ότι όλα γίνονται κανονικά και σύμφωνα με τον νόμο. (Ο εισαγγελέας και ο ανακριτής βεβαίως έχουν διαφορετική άποψη όσον αφορά στην υπόθεση των οικοπέδων της Βουλιαγμένης…) Ο μόνος που δείχνει να τον στηρίζει ανοικτά είναι ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων και φυσικά ο Αρχιεπίσκοπος, για τον οποίο υπάρχει η εκτίμηση ότι όλες οι ενέργειες του κ. Ζαμπέλη όχι μόνο τον βρίσκουν σύμφωνο, αλλά γίνονται και με την «ευλογία» του.

Γαβριήλ Παπανικολάου

Αν και η γνωριμία του με τον Αρχιεπίσκοπο μετρά ελάχιστα χρόνια, κατόρθωσε να ανέλθει γρήγορα στα μεγάλα αρχιεπισκοπικά σαλόνια με τη βοήθεια του καθηγητή Βλ. Φειδά, που προσπαθεί να «δημιουργήσει» νέα στελέχη σε Αρχιεπισκοπή και Οικ. Πατριαρχείο που θα παίξουν ρόλο στο μέλλον. Περισσότερο ασχολείται με τις δημόσιες σχέσεις του κ. Ιερώνυμου (σχέσεις με κυβέρνηση, επιχειρηματίες κ.λπ.) παρά με τους κληρικούς του. Δεν έχει ιδιαίτερες συμπάθειες στην ιεραρχία, κάτι που λέγεται ότι θα δυσκολέψει τη μελλοντική του ανέλιξη. Διατηρεί ανοικτή γραμμή με την κυβέρνηση και το Οικουμενικό Πατριαρχείο και παίρνει πρωτοβουλίες ώστε να δείξει ότι η ηγεσία της Εκκλησίας δεν βρίσκεται εν υπνώσει, καθώς μια τέτοια προοπτική βάζει τέλος και στις προσωπικές του φιλοδοξίες…

Θωμάς Χρυσικός

Αξιόλογος κληρικός που ασχολείται κυρίως με τους κληρικούς της Αρχιεπισκοπής. Με τον προηγούμενο Πρωτοσύγκελλο, τον Επίσκοπο Βελεστίνου, οι αρμοδιότητές του ήταν αυξημένες. Από τότε που πήρε το πάνω χέρι ο Γ. Παπανικολάου, ο Θ. Χρυσικός έχει «δεύτερο» ρόλο. Όσοι τον γνωρίζουν λένε ότι δεν τον αφήνουν να αναπτύξει το έργο που μπορεί σύμφωνα με τις ικανότητές του.

Κωστής Δήμτσας

Η δημοσιογραφική του εμπειρία τον βοήθησε να εγκλιματιστεί και να συνάψει συμμαχίες με αρχιερείς που τον διατηρούν ακόμη στον χώρο της Εκκλησίας. Διοικητικά όμως θεωρούν ότι απέτυχε στην ανάκαμψη της άλλοτε κραταιάς ΜΚΟ «Αλληλεγγύη», την οποία οι συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου διέλυσαν με τους χειρισμούς τους, κυρίως λόγω εμπάθειας προς τον Μακαριστό Χριστόδουλο. Αν και ο κ. Ζαμπέλης τον «έβαλε» στο περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου, ο Κ. Δήμτσας φαίνεται να βρίσκεται σε πολύ ευνοϊκότερη θέση από τον «μέντορά» του. Οι φήμες λένε πως όταν στα εκκλησιαστικά πηγαδάκια ο κ. Ζαμπέλης αναφέρεται στο πρόσωπο του κ. Δήμτσα, χρησιμοποιεί πολλές φορές τη λέξη «αχαριστία». Ο κ. Δήμτσας έχει αναλάβει τη νέα ΜΚΟ που έχει συστήσει η Αρχιεπισκοπή με την επωνυμία «Αποστολή», με στόχο να πάρει (με τη… δυναμική του Αρχιεπισκόπου) τα κονδύλια που δεν έλαβε όταν ήταν στην «Αλληλεγγύη».

Ηλίας Κουρεντής

Έχει ελάχιστες συμπάθειες στο περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου. Τα πηγαίνει καλά με τον Πρωτοσύγκελλο και τον «ψυχίατρο» της αυλής και έχει κακές σχέσεις με τον διευθυντή των Οικονομικών Υπηρεσιών της Συνόδου Αντ. Ζαμπέλη. Έχει αναλάβει την οικονομική διαχείριση της Αρχιεπισκοπής και λένε ότι, μετά τον θόρυβο που ξέσπασε με την πολύκροτη υπόθεση των οικοπέδων της Βουλιαγμένης, επιδιώκει να πείσει τον Αρχιεπίσκοπο να αναλάβει τις ίδιες αρμοδιότητες και στην ΕΚΥΟ.

Αθηναγόρας Δικαιάκος

Παραμένει δίπλα στον Αρχιεπίσκοπο σχεδόν τρεις δεκαετίες. Διετέλεσε διευθυντής του αρχιεπισκοπικού γραφείου και πρόσφατα ανέλαβε τη Μητρόπολη Ιλίου. Έχει καλές σχέσεις με όλες τις «τάσεις» που υπάρχουν στο περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου και, όπως λέγεται, δύσκολα θα μπορέσει να απογαλακτιστεί και να θεωρηθεί κάτι περισσότερο από ένας άνθρωπος του αρχιεπισκόπου που βρέθηκε στην κατάλληλη θέση την κατάλληλη στιγμή…

Αλέξανδρος Κατσιάρας

Θεολόγος που συνδέεται στενά με τον Αρχιεπίσκοπο και τον Μητροπολίτη Περιστερίου Χρυσόστομο. Ανέλαβε τις… εκκαθαρίσεις στον ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος και την αλλαγή του προγράμματος προς το… κοσμικότερο, με τα ανάλογα αποτελέσματα (πτώση ακροαματικότητας, διαμαρτυρίες Μητροπολιτών κ.λπ.). Παραμένει πάντοτε στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου και του παρέχει και επικοινωνιακές συμβουλές όποτε χρειαστεί. Συνεργάζεται κυρίως με άτομα της «εκσυγχρονιστικής» πτέρυγας της Εκκλησίας.

Χάρης Κονιδάρης

Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου θεωρούνταν ανέκαθεν «κόκκινο πανί» τόσο στο περιβάλλον του Μακαριστού Χριστόδουλου, όσο και του νυν Αρχιεπισκόπου. Αντιμετωπίζεται σχεδόν απ’ όλους με καχυποψία εξαιτίας της «προσαρμοστικότητάς» του σε κάθε Αρχιεπίσκοπο και έχει καλές σχέσεις με ορισμένους συνεργάτες του κ. Ιερώνυμου. Λέγεται ότι διατηρεί ανεξιχνίαστες και παρασκηνιακές σχέσεις με πολιτικά πρόσωπα, ακόμη και με «περίεργους» κύκλους εκτός Ελλάδος… Επιδιώκει πάντοτε να πατάει σε πολλές βάρκες ταυτόχρονα, με τον κίνδυνο όμως να υποχρεωθεί σύντομα σε καμιά… μεγαλοπρεπή βουτιά. Ο Χ. Κονιδάρης συνεργάζεται με τον ψυχίατρο της αρχιεπισκοπικής αυλής και διατηρεί σχέσεις αμοιβαίας υποστήριξης με τον «πράσινο» Πρωτοσύγκελλο.

Θεόδωρος Παπαγεωργίου

Ο νομικός σύμβουλος της Συνόδου, που ανέλαβε τη θέση του εμπειρότατου επίτιμου προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Γ. Μαρίνου, κατέχει τη δέκατη θέση στο περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου. Με νομικούς ελιγμούς προσπαθεί να ισορροπήσει πάντοτε ανάμεσα στο δίκαιο του Αρχιεπισκόπου και της Συνόδου και το… «δίκαιο» των φίλων του (πρώην Αττικής Παντελεήμονα Μπεζενίτη, για παράδειγμα). Με τις γνωμοδοτήσεις του, όπως λένε στους διαδρόμους της Συνόδου, έχει κινδυνεύσει να εκτεθεί πολλές φορές η Σύνοδος, κυρίως στη σχέση της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Και δύο αφανείς

Στο παρασκήνιο και εξωθεσμικά παραμένουν κοντά στον Αρχιεπίσκοπο δύο ακόμη πρόσωπα που συμπληρώνουν την αρχιεπισκοπική… ντουζίνα. Οι φήμες λένε ότι τα δύο συγκεκριμένα πρόσωπα έχουν μεγαλύτερη εξουσία και επιρροή από «εκείνους που φαίνονται». Και μάλιστα λέγεται ότι έχουν την ικανότητα να «ανεβάζουν και να κατεβάζουν επισκόπους» και να κυκλοφορούν άνετα με ύφος πολλών καρδιναλίων έχοντας την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση (άγνωστο για ποιο λόγο) του κ. Ιερώνυμου. Ο επιχειρηματίας – αγιογράφος και ένα ακόμη πρόσωπο μπαινοβγαίνουν με άνεση στο αρχιεπισκοπικό γραφείο και είναι, όπως λένε γνώστες του εκκλησιαστικού χώρου, εκείνα τα πρόσωπα που ίσως γίνουν η… πυρίτιδα για ένα μεγάλο «μπαμ» στον χώρο της Εκκλησίας.


Σχολιάστε εδώ