Ξανά στο ψυγείο η υπόθεση της Αμμοχώστου

Ο Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας είχε συνδέσει την περασμένη βδομάδα την υπόθεση της επιστροφής της πόλης της Αμμοχώστου με το άνοιγμα των ήδη παγωμένων από την Κυπριακή Δημοκρατία κεφαλαίων! Όμως, η τουρκική πλευρά, διά του τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς, επιμένει στη θέση της ότι το άνοιγμα της Αμμοχώστου είτε θα αποτελέσει τμήμα της συνολικής λύσης του Κυπριακού είτε θα ανταλλαγεί με το άνοιγμα του κατεχόμενου αεροδρομίου της Τύμπου και την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, με την έγκριση του κανονισμού για το «απευθείας εμπόριο».
Το παζάρι της κυριαρχίας
Ως αντάλλαγμα, η τουρκική πλευρά τονίζει ότι θα προχωρήσει κι εκείνη στην άρση του εμπάργκο που επιβάλλει σε βάρος των πλοίων και των αεροσκαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτή η άρση αποτελεί ενταξιακή υποχρέωση της Τουρκίας προς την ΕΕ και την Κυπριακή Δημοκρατία. Επειδή η τουρκική κυβέρνηση δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της η ΕΕ έχει παγώσει από τον Δεκέμβριο του 2006 οκτώ τουρκικά ενταξιακά κεφαλαία. Σημειώνουμε εδώ ότι μια από τις κύριες υποχρεώσεις της Άγκυρας είναι η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατία από την Τουρκία, η οποία όχι μόνο δεν την αναγνωρίζει, αλλά διά της λειτουργίας του αεροδρομίου της Τύμπου και με τα όσα εισηγείται επιδιώκει να επιτύχει τη λεγόμενη τριγωνική αναγνώριση. Δηλαδή να αναγνωρίσει η κυπριακή κυβέρνηση ότι στα κατεχόμενα υπάρχει χωριστή διοίκηση και οντότητα, και οι κατοχικές Αρχές και η Τουρκία να αποδεχθούν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συνιστά οντότητα την οποία και αυτοί αναγνωρίζουν. Έτσι, τα τρία μέρη θα αναγνωριστούν μεταξύ τους, προδικάζοντας τη διχοτομική μορφή της λύσης.
Οι συμφωνίες με τους Τούρκους
Για την υπόθεση της Αμμοχώστου και την επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους προ της λύσης υπάρχουν σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σχετική αναφορά στις δεύτερες συμφωνίες Κορυφής του ’79, Κυπριανού – Ντενκτάς. Οι αποφάσεις και οι συμφωνίες δεν έγιναν σεβαστές ποτέ από τους Τούρκους. Πρόσφατα, με την ανάληψη της Ισπανικής Προεδρίας τον περασμένο Ιανουάριο, η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έστειλε επιστολή προς την Προεδρία για προώθηση του θέματος της Αμμοχώστου. Η κίνηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στηρίζεται σε σχετική με το θέμα της Αμμόχωστου έκθεση η οποία εκπονήθηκε στο πλαίσιο της Επιτροπής Αναφορών, που προνοεί την επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της προ της λύσης του Κυπριακού. Η Κίνηση Προσφύγων Αμμοχώστου είχε παρασκηνιακά επαφές με την Ισπανική Προεδρία και είχαν διαβιβαστεί μηνύματα προς την Τουρκία για την επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της με αντάλλαγμα τη λειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι επαφές ήταν σε γνώση της κυπριακής κυβέρνησης. Η Άγκυρα, όμως, επέμεινε στην πρότασή της ότι η πόλη της Αμμοχώστου θα ανταλλαγεί με τη νομιμοποίηση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου και το άνοιγμα του λιμανιού της πόλης στο πλαίσιο της άρσης της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων και των αμοιβαίων αναγνωρίσεων.


Σχολιάστε εδώ