Με τα… ψέματα πάνε να διατηρήσουν τη συνοχή του ΠΑΣΟΚ

Επιστρατεύτηκε εντός της Βουλής το ψέμα για να καμφθεί η αντίδραση-αντίσταση του κ. Κακλαμάνη, μόνο που μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ποιος ψεύδεται. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδος ή ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος;

Συγκεκριμένα, ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε από τη βήμα της Βουλής ότι τα άρθρα περί Διαιτησίας – Μεσολάβησης, κατόπιν συμφωνίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, απαλείφονται και αντικαθίστανται από ένα νέο (73), σύμφωνα με το οποίο παρέχεται χρόνος τριών μηνών για να υπάρξει πιθανώς σύγκλιση μεταξύ ΓΣΕΕ – εργοδοτών. Σε αντίθετη περίπτωση το νέο άρθρο θα είναι ακόμη πιο αρνητικό από τα δύο (73, 74) που αποσύρθηκαν.

Την αιφνίδια συμφωνία πληροφορήθηκε αντιπροσωπεία συνδικαλιστών (Βαγγ. Μπουζούλας, Ηλ. Ηλιόπουλος, Γ. Γαβρίλης, Ηλ. Βρεττάκος, Στ. Ανέστης, Βαγγ. Μουτάφης, Κ. Παπαντωνίου) από τον πρόεδρο της Βουλής Φίλ. Πετσάλνικο, όταν τον συνάντησαν για να του επιδώσουν το απεργιακό ψήφισμα του συλλαλητηρίου της Πέμπτης. Ουδείς γνώριζε το παραμικρό, γιʼ αυτό ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Βαγγ. Μπουζούλας επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Γ. Παναγόπουλο για να πληροφορηθεί τις λεπτομέρειες και πώς επιτεύχθηκε η συμφωνία με τους εργοδότες, ερήμην όλων…

Έκπληκτος ο κ. Μπουζούλας, όπως και το σύνολο των συνδικαλιστικών εκπροσώπων, άκουσαν τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ να δηλώνει πλήρη άγνοια για το γεγονός, διαβεβαιώνοντας κατηγορηματικά πως δεν γνώριζε τίποτα και συνεπώς σε καμία συμφωνία δεν είχε συναινέσει.

Οι συνδικαλιστές κινητοποιήθηκαν αμέσως και για να διευκρινίσουν το «μυστήριο» και για να ενημερώσουν τους εκπροσώπους των κομμάτων Γ. Βρούτση, (ΝΔ) Θαν. Παφίλη (ΚΚΕ), Αστ. Ροντούλη

(ΛΑΟΣ) και Παναγιώτη Λαφαζάνη (ΣΥΡΙΖΑ). Στο μεταξύ όμως το νέο άρθρο «πέρασε» και με την ψήφο του κ. Κακλαμάνη, ο οποίος όμως σε σύντομη παρέμβαση είπε ότι η ψήφος του στηρίζεται στο γεγονός της συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων.

Κάποιο λάκκο έχει η φάβα, σκέφτηκαν τα συνδικαλιστικά στελέχη και άρχισαν να ψάχνουν τη νέα διάταξη, για την οποία και ο πρόεδρος του ΟΜΕΔ, καθηγητής Γ. Κουκουλές ενδιαφερόταν ιδιαιτέρως. Όταν το νέο άρθρο (73) έφτασε στα χέρια τους, έπαθαν νέα ψυχρολουσία, καθώς οι προβλέψεις του ήταν ακόμη χειρότερες από τις προηγούμενες. Χρησίμευσε όμως για να ξεπεραστεί ο σκόπελος της καταψήφισης από τον κ. Κακλαμάνη, μεταθέτοντας χρονικά το όλο ζήτημα.

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ κ. Μπουζούλας (ΔΑΚΕ) εξέδωσε αμέσως ανακοίνωση με την οποία κατάγγειλε πως «η τροπολογία που κατατέθηκε και προσαρτήθηκε με το άρθρο 73 (Μεσολάβηση – Διαιτησία) του νομοσχεδίου δεν αποτέλεσε συμφωνία εταίρων όπως επικαλέστηκε ο καθʼ ύλην αρμόδιος υπουργός», σημειώνοντας ταυτόχρονα πως «δεν μπορούσε εξάλλου να αποδεχθεί ένα υγιές συνδικαλιστικό κίνημα την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος με γνώμη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας και να υιοθετήσει τέτοιες ρυθμίσεις, πόσω μάλλον (παρ. 4) την κατάργηση των άρθρων 14, 15, 16 και 17 του Ν. 1876/90».

Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ οφείλει να ξεκαθαρίσει δημοσίως τι έγινε, αν έγιναν κάποιες υπόγειες συνεννοήσεις κ.λπ. Διαφορετικά οδηγούμαστε σε νέα συνδικαλιστική κρίση και εντός της ΠΑΣΚΕ, αλλά και μεταξύ των συνδικαλιστικών παρατάξεων. Ήδη ο κ. Παναγόπουλος καθυστέρησε να προβεί σε επίσημη διάψευση.

Το «Παρόν» εξασφάλισε και δημοσιεύει το επίμαχο άρθρο 73, με την πρόβλεψη ότι οδηγούμαστε μέχρι το τέλος του 2010 στην ακύρωση του θεσμού της Διαιτησίας.

Άρθρο 73

Μεσολάβηση – Διαιτησία

1. Αν οι διαπραγματεύσεις εργοδοτών και εργαζομένων με σκοπό την επίλυση συλλογικών διαφορών συμφερόντων αποτύχουν, τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να ζητήσουν τις υπηρεσίες μεσολάβησης ή να προσφύγουν στη διαιτησία.

2. Το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας» (ΟΜΕΔ), που έχει συσταθεί με το άρθρο 17 του Ν. 1876/1190 (ΦΕΚ 27Α), εξακολουθεί να λειτουργεί υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις του παρόντος άρθρου.

3. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται εντός τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, ύστερα από πρόταση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και γνώμη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, ειδικότερα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν: α) τον τρόπο επίλυσης των συλλογικών διαφορών μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, με βάση τις αρχές της ορθής κρίσης, της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας, β) τη δυνατότητα, τον τρόπο και τις περιπτώσεις προσφυγής των ενδιαφερομένων μερών στη μεσολάβηση και τη διαιτησία, με βάση την αρχή της ίσης μεταχείρισης των μερών,

γ) τον καθορισμό ξεχωριστών σωμάτων μεσολαβητών και διαιτητών με την ομόφωνη γνώμη των προέδρων της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ ή των από αυτούς οριζομένων νομίμων αντικαταστατών τους, δ) τον καθορισμό των προσόντων των μεσολαβητών και των διαιτητών, τον τρόπο διορισμού τους και την τυχόν ανανέωση της θητείας τους,

ε) τον τρόπο επιλογής των διαιτητών σε περίπτωση συμφωνίας ή ασυμφωνίας των ενδιαφερομένων μερών, στ) τις περιπτώσεις κατά τις οποίες η εκδιδόμενη διαιτητική απόφαση θα προσβάλλεται ενώπιον των αρμόδιων πολιτικών δικαστηρίων, ζ) τον σκοπό, την οργάνωση, τη διοίκηση, τη λειτουργία, τη διαχείριση και την περιουσία του ΟΜΕΔ, κάθε ζήτημα σχετικό με τη λειτουργία του, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα τεχνικού ή λεπτομερειακού χαρακτήρα.

4. Έως την έκδοση του προεδρικού διατάγματος της παρ. 3 του παρόντος άρθρου, και το αργότερο έως την 31/12/2010, εξακολουθούν να ισχύουν τα άρθρα 14, 15, 16 και 17 του Ν. 1876/1990 (ΦΕΚ 27Α) και τα οποία ακολούθως καταργούνται.


Σχολιάστε εδώ