Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Βουλή

Για τις αλλαγές απαιτείται τροποποίηση των διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής, που θα συζητηθεί την ερχόμενη Παρασκευή αμέσως μετά την ψήφιση του Ασφαλιστικού των δημοσίων υπαλλήλων.
Στην κατεύθυνση μάλιστα της αξιοκρατίας στις αλλαγές, που προτείνει ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος στον Κανονισμό της Βουλής, περιλαμβάνονται η απαγόρευση της μονιμοποίησης στη Βουλή μετακλητών υπαλλήλων, η μετάταξη στη Βουλή των αποσπασμένων σε αυτήν δημοσίων υπαλλήλων άλλων υπηρεσιών, προβλέπεται επίσης ότι οι προσλήψεις στη Βουλή θα γίνονται με διαδικασίες
ΑΣΕΠ, ενώ θεσμοθετείται η δυνατότητα μετάταξης από υπηρεσίες της Βουλής σε άλλες υπηρεσίας του δημόσιου τομέα, εφόσον υπάρχουν λειτουργικές ανάγκες των άλλων υπηρεσιών.
Σε ό, τι αφορά τη βουλευτική ασυλία, θα αίρεται σε κάθε περίσταση που η πράξη δεν σχετίζεται με την πολιτική δράση του βουλευτή, ενώ η έκθεση της αρμόδιας για την άρση της βουλευτικής ασυλίας Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας θα πρέπει να είναι αιτιολογημένη.
Προβλέπεται επίσης η απαγόρευση κατάθεσης τροπολογιών μετά τις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής. Η δε συζήτηση των νομοσχεδίων στην αρμόδια Επιτροπή θα γίνεται σε δύο στάδια, τα οποία θα απέχουν μεταξύ τους ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής θα μπορούν να προτείνουν βελτιώσεις, αλλαγές και εν γένει να κάνουν παρατηρήσεις, για τις οποίες θα ενημερώνεται ο αρμόδιος υπουργός κατά τη συνεδρίαση της δεύτερης ανάγνωσης.
Στο πλαίσιο του ελεγκτικού ρόλου της Βουλής ιδρύεται Διαρκής Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων, η οποία θα εξετάζει και θα αξιολογεί τα εξοπλιστικά προγράμματα και τις συμβάσεις αμυντικού υλικού, καθιερώνεται η εξέταση από την αρμόδια διαρκή επιτροπή όλων των δημοσίων συμβάσεων, έργων, υπηρεσιών, προμηθειών και όσων αφορούν αγορά, εκποίηση ή εκμετάλλευση ακινήτων που συνάπτουν τα υπουργεία ή τα εποπτευόμενα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και δημόσιες επιχειρήσεις, εφόσον το ύψος αυτών υπερβαίνει το ποσό των 20 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ιδρύεται ειδικό Γραφείο Προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή το οποίο θα παρακολουθεί την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού και ενισχύεται ο ρόλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας καθώς θα έχει την εξουσία να εξετάζει ενόρκως μάρτυρες όπως οι εξεταστικές επιτροπές, ενώ θα υποβάλλει ετήσια έκθεση για θέματα διαφάνειας, η οποία θα συζητείται από την Ολομέλεια της Βουλής. Καταργείται επίσης ο γενικός κανόνας της μυστικότητας των συνεδριάσεων της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και οι συνεδριάσεις θα είναι μυστικές σε ειδικές περιπτώσεις.

Θολωτός τάφος στα… άχρηστα!

Ένα εξαιρετικό αρχαίο μνημείο ασύλληπτης τεχνικής και τεράστιας ιστορικής αξίας, που βρίσκεται στη Μίλα Παλαιομάνινας Αιτωλοακαρνανίας και ανακαλύφθηκε το 1965, παραμένει εγκαταλελειμμένο, χορταριασμένο και θαμμένο στην αδιαφορία και τον ωχαδερφισμό της δημόσιας διοίκησης του τόπου μας.
Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους θολωτούς μυκηναϊκούς τάφους που βρέθηκαν ποτέ με διάμετρο 11,20 μέτρων, προαύλιο και μονόλιθους με παραστάσεις.
Αντί το κράτος να αναδείξει αυτά τα μνημεία της Ιστορίας και του πολιτισμού μας κι αντί να τα αξιοποιήσει κάνοντας κι άλλες ανασκαφές, αφού οι αρχαιολόγοι λένε πως υπάρχουν κι άλλοι τάφοι στην περιοχή, τα εγκατέλειψε και τα ξέχασε!
Όταν όμως θάβουμε την Ιστορία και τον πολιτισμό μας, όταν απαξιώνουμε και απονεκρώνουμε τις ρίζες μας, σε τι μέλλον μπορούμε να προσδοκούμε ως έθνος;


Σχολιάστε εδώ