Και πάλι μόνο διακηρύξεις

Για μία ακόμη φορά οι πολιτικοί αρχηγοί μίλησαν σε γενικό επίπεδο και προχώρησαν σε γνωστές σε όλους διακηρύξεις για τη νέα γενιά της χώρας. Κι αυτό παρά τις ασφαλείς και διασταυρωμένες πληροφορίες της στήλης για συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής για τη νεολαία που οι δύο τουλάχιστον πολιτικοί αρχηγοί (Παπανδρέου και Σαμαράς) έχουν λάβει, τόσο προ ολίγων ημερών όσο και προ ολίγων μηνών. Και παρά την προτεραιότητα της κυβέρνησης στη νεολαία, όπως πολλές φορές έχει τονίσει ο πρωθυπουργός τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά. Και παρά τη σημασία που δίνει στη νεολαία ο Αντώνης Σαμαράς, όπως φαίνεται από την πολιτική του στην ΟΝΝΕΔ αλλά και από τη δημιουργία ειδικού θεματικού πεδίου για τη νεολαία στο υπό επεξεργασία πρόγραμμα της ΝΔ. Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά ακούσαμε γενικότητες. Μεγάλο μέρος της συζήτησης περιστράφηκε γύρω από το Μνημόνιο και τις κυβερνητικές αλλαγές στα εργασιακά. Κυρίως από την πλευρά της Αριστεράς συνδέθηκε πλήρως το Μνημόνιο και η κυβερνητική πολιτική με τα προβλήματα και τα αδιέξοδα της νεολαίας.

Η ομιλία Παπανδρέου
Κατά τη συζήτηση ο πρωθυπουργός προέτρεψε τους νέους να συμμετάσχουν ενεργά στη διαδικασία αλλαγής της Ελλάδας και κάλεσε τα κόμματα να συμπεριλάβουν νέους ανθρώπους στα ψηφοδέλτια για τις εκλογές στους
ΟΤΑ. Επισήμανε την ανάγκη μιας «επανάστασης» για την αντικατάσταση του πελατειακού κράτους, στην οποία πρωτοπόροι θα πρέπει να είναι οι νέοι. «Θα πετύχουμε την επανάσταση αυτή με τη ζωντανή συμμετοχή των νέων, ώστε να πάψουμε να ζούμε το παράδοξο, η σημερινή γενιά να είναι μορφωμένη, με τις περισσότερες παραστάσεις, να έχει ταξιδέψει περισσότερο, να διαθέτει τα περισσότερα προσόντα και δεξιότητες, κι όμως να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να ζήσει χειρότερα από κάθε προηγούμενη», ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Προεκλογικά και σήμερα υποσχόμαστε μια πραγματικά προοδευτική πολιτική για τους νέους, δικαιοσύνη για όλες τις γενιές. Η αλληλεγγύη των γενεών βρίσκεται στο επίκεντρο του νέου Ασφαλιστικού. Θα στηρίξουμε και τον αδύναμο νέο μέσα από ένα προνοιακό σύστημα που δημιουργούμε, αλλά θα στηρίξουμε και τον δημιουργικό. Οι νέοι χρειάζονται απελευθέρωση των δυνατοτήτων τους και όχι περιορισμούς. Θα αξιοποιήσουμε και τις καλύτερες πρακτικές διεθνώς. Έχω ζητήσει από μια κορυφαία προσωπικότητα να ηγηθεί μιας διεθνούς ομάδας, να αξιολογήσει το προνοιακό μας σύστημα, αλλά παράλληλα να κοιτάξει και τα θέματα νέας γενιάς – γιατί είναι υπεύθυνος του Ινστιτούτου Μελλοντικών Σπουδών και είναι γνώστης του κράτους πρόνοιας, πρόεδρος του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ερευνών Κράτους Πρόνοιας, που μάχεται και ενάντια στη φτώχεια».

Η θέση Σαμαρά
«Πρότυπα, ιδανικά και προοπτική είναι η μόνη λύση για τα προβλήματα της νεολαίας, που δεν χρειάζεται καθοδηγητές και λαϊκιστές», ήταν η θέση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά. Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι θα ήταν εύκολο για τον ίδιο να παραπέμψει τα πάντα και να τα αποδώσει στο Μνημόνιο, όμως -υπογράμμισε- ανεργία, πρόβλημα με τα ναρκωτικά, αύξηση των κρουσμάτων βίας, προβλήματα στο εκπαιδευτικό σύστημα, υπήρχαν και πριν από την κρίση, η οποία απλώς «βοηθά να ανοίξουμε τα μάτια μας». Κατά τον Αντώνη Σαμαρά, τρεις είναι οι αιτίες στις οποίες θα πρέπει να αναζητηθούν οι λόγοι των προβλημάτων που έχουν σήμερα οι νέοι: η έλλειψη προτύπων, η έλλειψη προοπτικής και η Παιδεία που προσφέρει η Πολιτεία. «Για να αποτρέψουμε τους σημερινούς νέους από τα δικά μας λάθη, θα πρέπει να δώσουμε, και το οφείλουμε, πρότυπα ηθικά και κοινωνικά. Όσο λιγότερο πιστεύουν στις αρχές αυτές, τόσο μεγαλύτερη ανασφάλεια έχουν. Κι εμείς είμαστε που όλα αυτά τα χρόνια γκρεμίζαμε πρότυπα παραδοσιακά και διαχρονικά», είπε. Στην παλαιά γενιά απέδωσε τη ροπή προς τον λαϊκισμό και την εκφυλιστική τακτική της ήσσονος προσπάθειας, από τα οποία «η νεολαία παίρνει τα χειρότερα παραδείγματα και καθίσταται ευάλωτη στην κρίση». Δεύτερο έλλειμμα είναι η προοπτική, που κατά τον κ. Σαμαρά σημαίνει προσδοκία. «Δεν υπάρχει προοπτική», είπε. «Όλοι είναι βέβαιοι ότι η κρίση θα χειροτερέψει και η ανεργία, που τώρα βρίσκεται στο 12%, του χρόνου θα σκαρφαλώσει στο 20%, με μεγαλύτερη ανασφάλεια για τη νεολαία. Άκουσα τον πρωθυπουργό να λέει ότι κόπτεται το ΠΑΣΟΚ για τη νέα γενιά, αλλά κατεβάζει την κατώτατη αμοιβή στα 592 ευρώ. Και βλέπουμε παιδιά να θέλουν να ξενιτευτούν, αφού το πρόβλημα δεν είναι πότε θα βγεις στη σύνταξη, αλλά πότε θα αρχίσεις να δουλεύεις». Και πρόσθεσε: «Για να εξιλεωθούμε, πρέπει να αλλάξουμε, γιατί κλέψαμε από τα παιδιά και την Ελλάδα το όνειρο. Αυτό πρέπει να επανορθώσουμε». Επιπλέον, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ στον τομέα της Παιδείας και τον πόλεμο που αντιμετώπισε. «Δεσμευόμαστε», είπε, «να καταργήσουμε την ασυλία της παρανομίας στα Πανεπιστήμια». Κλείνοντας την ομιλία του σημείωσε ότι υπάρχουν τριών ειδών δυνάμεις στην πολιτική. «Είναι αυτοί που καλλιεργούν τη μοιρολατρία και καταδικάζουν τη νεολαία, αυτοί που κερδοσκοπούν στην οργή της κοινωνίας και της νεολαίας και αυτοί που προσπαθούν να δημιουργήσουν ελπίδα, διακηρύσσοντας ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Εμείς ανήκουμε στην τελευταία, δίνοντας πρότυπα, ιδανικά και προοπτική, αφού ούτε προστάτες, ούτε καθοδηγητές ή λαϊκιστές χρειάζεται η νεολαία».

Η άποψη Παπαρήγα
Η κ. Παπαρήγα έκανε λόγο για έγκλημα και για βαρύ πέλεκυ που πέφτει σε όσους είναι κάτω των 40 ετών με το νέο ασφαλιστικό και εργασιακό νομοσχέδιο. Μίλησε για φόβο και τρομοκρατία στον ιδιωτικό τομέα, ενώ σε άλλο σημείο τόνισε ότι οι νέοι παραδίδονται στην αποκεντρωμένη ρουσφετολογία του «Καλλικράτη». Έντονη κριτική άσκησε και στα μέτρα για την παιδεία, κάνοντας λόγο για «αντιπαιδαγωγική επίθεση που δέχεται η νεολαία, η οποία οδηγεί στην πλήρη, μέχρι κεραίας προσαρμογή του εκπαιδευτικού συστήματος στους κανόνες της αγοράς και εντάσσεται στα συμφέροντα των επιχειρηματιών. «Η αξιολόγηση είναι φορτισμένη θετικά, γίνεται όμως με στόχο την προσαρμογή της σε όρους ζούγκλας και βάσει της σκέψης της «τρόικας». Η διά βίου μάθηση θα είναι ένας εφιάλτης. Εγκληματείτε στο θέμα της γλώσσας. Μιλάμε για έγκλημα κυριολεκτικά σε όλους τους τομείς που αφορούν τους νέους. Οι νέοι άνθρωποι αλέθονται στη μηχανή της αγοράς», τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Παπαρήγα. Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βρίσκεται εν υπνώσει την ώρα που η εξάπλωση των ναρκωτικών παίρνει χαρακτήρα μάστιγας.
Ο Γιώργος Καρατζαφέρης
Να οργανώσουμε έτσι την Πολιτεία ώστε να ξέρουν οι νέοι ότι η αξιοκρατία επιβραβεύεται, ζήτησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, επισημαίνοντας ότι η Πολιτεία δημιουργεί απαίδευτους νέους και τους εμφυσά λανθασμένα πρότυπα. Πρότεινε να καλύπτει το κράτος τα ένσημα των αποφοίτων πανεπιστημίων οι οποίοι προσλαμβάνονται στις επιχειρήσεις για τα δύο πρώτα χρόνια, με στόχο τη συγκράτηση μορφωμένων νέων στην πατρίδα και την άμβλυνση της ανεργίας. Ακόμη τοποθετήθηκε για θέματα ναρκωτικών, αλκοόλ, για τα ιδωτικά πανεπιστήμια, για τον επαγγελματικό προσανατολισμό και τους άνεργους πτυχιούχους, για την κατάργηση του ασύλου, για το φρόνημα των νέων, για την έλλειψη προτύπων. Και σ’ ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα αναφέρθηκε σε κορίτσια δεκαεπτά ετών που φεύγουν από κλάμπ της παραλιακής σε τζιπ 45άρηδων και οι μπαμπάδες τους, που είναι άνεργοι, κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν το πρωί, διότι τα κορίτσια πηγαίνουν σπίτι «ματσωμένα»…

Η επίθεση Τσίπρα
Επίθεση προσωπικά στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τον ότι μέσα σε δύο χρόνια ξέχασε τι έλεγε ως αντιπολίτευση και σήμερα υλοποιεί μια άλλη πολιτική, παρακάμπτοντας το ίδιο το Σύνταγμα, το οποίο θυμάται μόνο όταν και όπως τον βολεύει. «Ελπίδα μπορεί να δει κανείς μόνο όταν επιμένουν οι νέοι», ανέφερε ο κ. Τσίπρας κατά την ομιλία του, ενώ κατηγόρησε τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι με τις επιλογές τους δημιούργησαν κλίμα κατάθλιψης και απαξίωσης στην ελληνική κοινωνία. Ακόμα, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι η περιγραφή της κατάστασης που έκανε δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα και ότι η νέα γενιά θα ζήσει πολύ χειρότερα απ’ ό,τι έζησαν οι προηγούμενες. «Τρομάζει η πραγματικότητα που προσπαθείτε να κρύψετε. Κατάθλιψη, μαύρη εργασία που ανθεί, παιδεία ανύπαρκτη, ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Γιατί να πιστέψει η νέα γενιά τα ωραία σας λόγια, όταν υποθηκεύετε το μέλλον της με το Μνημόνιο;», συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

***

Αλλαγές στην ΟΝΝΕΔ

Με γοργό βήμα, μετά την ολοκλήρωση των εσωκομματικών διαδικασιών, προχωρά η νέα ηγεσία της ΟΝΝΕΔ στις αλλαγές που επιθυμεί και στη νέα εποχή που ευαγγελίζεται. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο Ανδρέας Παπαμιμίκος θα ανακοινώσει μέσα στην εβδομάδα τη σύνθεση του νέου Εκτελεστικού Γραφείου και του Πολιτικού Συμβουλίου της ΟΝΝΕΔ και θα συγκαλέσει αμέσως συνεδρίαση των νέων αυτών ηγετικών οργάνων. Αμέσως ξεκινά και η στελέχωση και επάνδρωση της Πολιτικής Ακαδημίας της ΟΝΝΕΔ, της οποίας η δουλειά είναι πολύ σημαντική για τη νέα ηγεσία. Μαθαίνουμε ότι η Ακαδημία θα κάνει επιμόρφωση (από την αρχή…) των στελεχών της γαλάζιας νεολαίας, εκδόσεις, ανταλλαγές με άλλες πολιτικές νεολαίες στο εξωτερικό και πιθανόν σύντομα να δίνει και υποτροφίες σπουδών! Επικεφαλής αναλαμβάνει, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο μέχρι τώρα γραμματέας της ΔΑΠ ΑΕΙ και μέλος πλέον του Πειθαρχικού Γιώργος Παπαδομιχελάκης. Ο… «σύντροφος γραμματέας» έχει στέρεες φιλελεύθερες πολιτικές βάσεις και σπουδές πάνω στο αντικείμενο της Ακαδημίας (Πολιτικές Επιστήμες). Η Πολιτική Ακαδημία είναι το μεγάλο στοίχημα του Ανδρέα Παπαμιμίκου για να αφήσει έργο στην ΟΝΝΕΔ και η επιλογή Παπαδομιχελάκη μάλλον είναι δείγμα εμπιστοσύνης. Παράλληλα θα οριστεί και το Εκτελεστικό Γραφείο της οργάνωσης, το οποίο θα είναι «σφικτό» και αμιγώς οργανωτικό. Θα περιλαμβάνονται οι τομείς Λεκανοπεδίου, Επαρχιακού, Θεσσαλονίκης, Εξωτερικού, ΔΑΠ ΑΕΙ, ΔΑΠ ΤΕΙ, Μαθητικού, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Νέων Επιστημόνων, Πολιτικού Σχεδιασμού και πιθανόν μία έκπληξη… Οι υπεύθυνοι Πολιτικού Σχεδιασμού και Νέων Επιστημόνων θα είναι οι σύνδεσμοι ΕΓ και ΠΣ. Το Πολιτικό Συμβούλιο θα έχει 15 μέλη, με ανθρώπους που έχουν σπουδάσει το αντικείμενο της θέσης τους, διαθέτουν επαγγελματική εμπειρία και θα είναι εκλεγμένοι σε φορείς της αρμοδιότητάς τους. Θα υπάρχει αντιστοιχία των τομέων με υπουργεία της κυβέρνησης και τομείς του κόμματος. Τα πρώτα βήματα θα γίνουν σύντομα, προκειμένου η οργάνωση να είναι ετοιμοπόλεμη τον Σεπτέμβρη, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς Παπαμιμίκου αλλά και τις εντολές Σαμαρά.

***

Ασύνδετο υπουργείο
Τελικά το υπουργείο Παιδείας ασχολείται και με τη μάθηση και με την εκπαίδευση και με την κατάρτιση και με την έρευνα. Αυτό που δεν γίνεται κατανοητό είναι το όραμα, ο συνδετικός ιστός μεταξύ των ξεχωριστών, ανά υπευθυνότητα και Γραμματεία, πολιτικών. Επίσης δεν γίνονται κατανοητά τα βήματα εμπρός και πίσω που κάνει η ηγεσία, όπως οι μετατάξεις καθηγητών παλαιότερα ή οι μετεγγραφές φοιτητών αυτήν την εβδομάδα. Άλλα φαίνεται ότι σκέφτονται στην αρχή της υπουργικής θητείας, άλλα έλεγε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, άλλα αποφασίζουν και άλλα τελικά εφαρμόζουν, με διορθωτικές κινήσεις. Ίσως νιώθουν άνετα στο υπουργείο επειδή η προσοχή των περισσοτέρων είναι προς τα μέτρα του Μνημονίου. Ο Σεπτέμβρης όμως είναι κοντά, κυρία υπουργέ. Θα μας θυμηθείτε τότε…

Κάτι τρέχει
Τον Φεβρουάριο σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσε τις προτεραιότητες για τη Διά Βίου Μάθηση και μίλησε για εξαντλητικό διάλογο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά με νομοθετική πρωτοβουλία μέσα στο 2010. Ανάρτησαν μάλιστα από τότε κείμενο στο opengov.gr, όπου ζητούσαν απαντήσεις για τον στρατηγικό σχεδιασμό και τις βασικές προβλέψεις της Διά Βίου Μάθησης. Είχαν μάλιστα θέσει ως όριο υποβολής προτάσεων τον Σεπτέμβρη. Ξαφνικά, και μέσα στον ορυμαγδό των εξελίξεων για τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά θέματα, πραγματοποιήθηκε Υπουργικό Συμβούλιο για θέματα Διά Βίου Μάθησης. Αμέσως μετά έδωσαν σε διαβούλευση για 7 ημέρες (!) το τελικό σχέδιο νόμου, που λήγει σήμερα. Θέλουν, μας λένε, να ολοκληρώσουν διαβούλευση, συζήτηση και ψήφιση μέσα σε 15 ημέρες! Στο νομοσχέδιο για τη Διά Βίου Μάθηση καθιερώνεται το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, που είναι το κλειδί για την υπέρβαση του συνταγματικού κωλύματος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τα κολέγια κ.λπ. Επίσης επανακαθορίζεται όλο το σύστημα της μεταλυκειακής και επαγγελματικής κατάρτισης. Τέλος εντάσσονται υπό τη σκέπη του υπουργείου Παιδείας κάθε είδους σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα από οποιονδήποτε δημόσιο και ιδιωτικό φορέα! Γιατί τόση βιασύνη; Τι κρύβεται από πίσω; Καταλαβαίνουμε ότι είναι τεράστια τα ποσά που ξοδεύονται για κάθε είδους εκπαίδευση στη χώρα, αλλά γιατί η κυβέρνηση επιλέγει τον κεντρικό έλεγχο, παρά την περιφερειακή διάσταση του νομοσχεδίου; Και γιατί αποκλείονται από τη θεσμική εκπροσώπηση δεκάδες φορείς; Τα περί ευρωπαϊκών προθεσμιών και απαιτήσεων, που υπονόησε η ηγεσία του υπουργείου, δεν πείθουν, καθώς οι ίδιες προθεσμίες υπήρχαν και στις αρχές του έτους που έγιναν οι πρώτες ανακοινώσεις…

***

Σε ρυθμούς φεστιβάλ
Περίπου 400 νεολαίοι του ΠΑΣΟΚ πήραν μέρος τις πρώτες ημέρες στο Φεστιβάλ της Νεολαίας του Κινήματος στην Αγία Άννα της Εύβοιας. Μέσα στο Σαββατοκύριακο, οι επιτελείς της Ιπποκράτους αναμένουν ο αριθμός τους να ξεπεράσει τους 500. Αντικίνητρο συμμετοχής φυσικά έχει αποτελέσει η παράταση των εξεταστικών περιόδων στις σχολές όλης της Ελλάδας, λόγω των συνεχών απεργιακών κινητοποιήσεων. Ως ευτχυής (ή δυστυχής…) σύμπτωση, η έναρξη του φεστιβάλ συνέπεσε με την ψήφιση από το ΠΑΣΟΚ του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου και τη σχετική πανελλαδική απεργία, ενώ η δεύτερη μέρα συνέπεσε με την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη νεολαία. Οι πολιτικές εκδηλώσεις, παρά τα μικροπροβλήματα, πηγαίνουν καλά, ενώ η συμμετοχή των πράσινων νεολαίων στις συζητήσεις και στα πηγαδάκια είναι έντονη. Με τίτλο «Η γενιά μας μπροστά, η Ελλάδα μπροστά», οι νέοι του Κινήματος φιλοδοξούν να αναδείξουν το πρώτο μετά την επανίδρυσή τους φεστιβάλ σε ετήσιο θεσμό.

Πολιτικό πρόταγμα
Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ μέσα από συνεχή διάλογο στα κεντρικά και περιφερειακά της όργανα φαίνεται να αποκρυσταλλώνει το πολιτικό της πρόταγμα για το επόμενο χρονικό διάστημα. Σημαντικά στοιχεία της πολιτικής της πρότασης θα είναι η διαφάνεια και η αξιοκρατία στο Δημόσιο και στους θεσμούς, η εργασία και η απασχόληση των νέων, η νεανική επιχειρηματικότητα, η κοινωνική ένταξη των νέων και η νεανική παραβατικότητα, το πρόβλημα των ναρκωτικών και η ανάπτυξη θεσμών συμμετοχής των νέων στα κοινά και στο επίκεντρο των αποφάσεων.

Αντιιμπεριαλιστικό διήμερο
Από την Παρασκευή μέχρι και σήμερα, νέοι και νέες απ’ όλη τη χώρα συναντιούνται στο Ναύπλιο. Εκεί, οργανώσεις της ΚΝΕ στήνουν τη νεανική τους κατασκήνωση, στο διήμερο της ΚΝΕ, το οποίο φέτος στο επίκεντρό του έχει την Ακροναυπλία. Οι νέοι κομμουνιστές θυμούνται ότι η Ακροαναυπλία αποτέλεσε χώρο κράτησης και κάτεργο για παλαιούς συντρόφους τους, κι έτσι εμπνέονται για νέους, επίκαιρους αγώνες. Στο διήμερο, που αποτελεί σταθμό στην πορεία του 36ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή», αναδεικνύονται πλευρές της Ιστορίας της Ακροναυπλίας που έχουν σχέση με το Κόμμα. Πιστεύουν μάλιστα ότι η Ακροναυπλία, με τα μαρτύρια των κουμουνιστών εκεί από το 1937 ως το 1943, έμεινε διαχρονικό σύμβολο αξιοπρέπειας, περηφάνιας και αφοσίωσης στο δίκιο του λαού. Τονίζουν μάλιστα την παρουσία εκεί του Δημήτρη Γληνού και τις εκπαιδευτικές – μορφωτικές δραστηριότητες που ανέπτυξε μέσα στις φυλακές. Οι νεαροί σύντροφοι της ΚΝΕ κατασκηνώνουν στην παραλία Καραθώνα, όπου θα γίνουν παρουσιάσεις βιβλίων, πολιτικές συζητήσεις, λαϊκά γλέντια, εκθέσεις βιβλίου και φωτογραφίας, ενώ θα οργανωθούν και αθλητικές δραστηριότητες. Οι νέοι της ΚΝΕ έχουν επίσης προγραμματίσει επισκέψεις σε ιστορικούς – αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής (Μυκήνες, Παλαμήδι, Επίδαυρος). Τέλος, το Σάββατο το απόγευμα είχε προγραμματιστεί συγκέντρωση στην Πλατεία Φιλελλήνων στο Ναύπλιο με ομιλητή τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ιστορικό γραμματέα της ΚΝΕ την περίοδο 1991-2001.

Κόκκινος Νίκος
Το γνωστό στέλεχος του ΚΚΕ που προέρχεται από την ΚΝΕ, ο Νίκος Σοφιανός, θα είναι ο υποψήφιος δήμαρχος της Αθήνας στον συνδυασμό που θα υποστηρίξει το ΚΚΕ. Ο ιστορικός γραμματέας της κομμουνιστικής νεολαίας, που παρέμεινε δέκα χρόνια στο τιμόνι της, χειριζόμενος μία από τις πιο δύσκολα ιστορικά φάσεις της, τώρα στα 45 του χρόνια δίνει μία από τις μεγάλες εκλογικές μάχες του Κόμματος. Είναι άλλωστε από τα στελέχη που προέρχονται από τη βάση της ΚΝΕ και προορίζονται για μεγάλα αξιώματα στο μέλλον…

Κάλεσμα σε δημιουργούς
Η Νεολαία ΣΥΝ έχει καθιερώσει πλέον την ανοιχτή πρόσκληση σε νέους δημιουργούς για το καλλιτεχνικό και δημιουργικό κομμάτι του φεστιβάλ τους. Οι νεαροί σύντροφοι του ΣΥΝ επιδιώκουν φέτος το κεντρικό φεστιβάλ της Νεολαίας Συνασπισμού να δώσει βήμα σε ακόμη περισσότερους νέους καλλιτέχνες, σε ομάδες και δημιουργούς, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και να εκθέσουν τα έργα τους. Όποιος και όποια επιθυμεί, λοιπόν, να εκθέσει τη δουλειά του στο Φεστιβάλ της Νεολαίας Συνασπισμού (μουσική – performance – εικαστικά – ζωγραφική – φωτογραφία – σκίτσο – κόμιξ – γλυπτική – εγκαταστάσεις – κατασκευές – graffiti – stencil art – video art ή ό,τι άλλο…) μπορεί να εκδηλώσει ενδιαφέρον στο e-mail [email protected], με την ένδειξη «Φεστιβάλ 2010», συμπεριλαμβάνοντας μια μικρή περιγραφή της πρότασής του.

Δημοκρατική Αριστερά
Τα πρώτα τους δημόσια βήματα κάνουν οι «Νέοι και Νέες της Δημοκρατικής Αριστεράς», όπως υπογράφουν. Την Παρασκευή εξέδωσαν επίσημη ανακοίνωση λόγω της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τη νεολαία. Για χθες, Σάββατο το απόγευμα, είχε προγραμματιστεί η πρώτη τους ανοιχτή συνάντηση στα γραφεία του νέου κόμματος στην Πλατεία Βικτωρίας. Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία. Η πρώτη τους ανακοίνωση περιέχει, ως ένα πρώιμο μανιφέστο, την πολιτική τους στόχευση για θέματα νεολαίας. Ανάμεσα στα θέματα που θέτουν ξεχωρίζει η σημασία που δίνουν στις διαπροσωπικές σχέσεις των νέων, το οποίο θεωρούν πολιτικό ζήτημα, αν και δεν συνηθίζεται από πολιτικές νεολαίες.

***

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ σπόντες

Συμπτώσεις
Το ΚΚΕ βάζει πάντα θέμα για τη νεολαία όταν η κυβέρνηση νομοθετεί για το Ασφαλιστικό. Το ίδιο έκανε και επί Πετραλιά, το ίδιο και τώρα επί Λοβέρδου…
Ώρα για δουλειά Ι
Μέσα στο καλοκαίρι θα ετοιμαστεί η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα επικοινωνίας της γαλάζιας νεολαίας, ώστε να βγει δυναμικά τον Σεπτέμβρη. Κάποιοι θα κάνουν λιγότερα μπάνια μάλλον…
Ώρα για δουλειά ΙΙ
Στη Λυκούργου θα δουλεύουν Ιούλιο – Αύγουστο και τα τμήματα φοιτητικού και σπουδαστικού. Ετοιμάζουν, ήδη, την καμπάνια της ΔΑΠ για την εγγραφή πρωτοετών. Έπειτα από πολύ καιρό θα δούμε κεντρική καμπάνια για τους πρωτοετείς. Σκοπεύει να κάνει «μπαμ» η ΔΑΠ το φθινόπωρο…
Ανιστόρητοι
Η αναμόρφωση της ιστοσελίδας της ΟΝΝΕΔ μοιάζει ως δικαιολογία όταν αναφερόμαστε στην απάλειψη συγκεκριμένης περιόδου της γαλάζιας ιστορίας. Στο τμήμα «ιστορία» της ιστοσελίδας της ΟΝΝΕΔ, η καταγραφή της ηγεσίας της οργάνωσης σταματά το 2004. Λείπουν οι δύο προεδρίες του Γιώργου Παπανικολάου και τα μέλη του ΕΓ αυτής της περιόδου. Μικροψυχία ή παράλειψη;
Στατιστικά
Μιας και αναφερθήκαμε στη διαδικτυακή παρουσία της
ΟΝΝΕΔ, αξίζει να αναφέρουμε ένα ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο. Στην πρώτη σελίδα του onned.gr, που η νέα ηγεσία διαφημίζει και ως λογότυπο, το όνομα του Κώστα Καραμανλή εμφανίζεται (την ώρα που γράφουμε τουλάχιστον…) δύο φορές, ενώ του Αντώνη Σαμαρά καμία! Ενδιαφέρον!
Εξομολογήσεις
Κάποια στελέχη της ΟΝΝΕΔ στη Χίο προχώρησαν σε «εξομολογήσεις» για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στις εσωκομματικές εκλογές, οι οποίες «διέρρευσαν» σε τοπικά ΜΜΕ. Θυμίζουν καταγγελίες που έγιναν και σε άλλες περιοχές. Φαίνεται ότι για μερικούς από τους χαμένους οι πληγές δεν κλείνουν εύκολα…
Καταγγελίες
Εκτός από τις εξομολογήσεις της Χίου, είχαμε και καταγγελίες για τις διαδικασίες στην
ΟΝΝΕΔ σε τοπικά ΜΜΕ της
Ανατολικής Αττικής. Ούτε εκεί οι χαμένοι, που είναι μάλλον άλλης ομάδας, φαίνεται ότι αφήνουν πίσω τα γεγονότα. Η ηγεσία όμως προχωρά μπροστά, μας λένε, και αφήνει πίσω την εσωστρέφεια…
Ενόχληση
Κινητοποίηση έκανε η ΟΝΝΕΔ Δράμας για κάποια εσωτερική της εκδήλωση και προκλήθηκε επεισόδιο. Πολιτευτής της ΝΔ στον νομό βρήκε την ευκαιρία και έκανε κινητοποίηση για την ΟΝΝΕΔ στέλνοντας sms, e-mails κ.λπ. Η ΟΝΝΕΔ Δράμας εκνευρίστηκε και απάντησε σε ύφος «έχουμε ανθρώπους και μηχανισμό κινητοποίησης, δεν χρειαζόμαστε πολιτευτές ως καπέλο»…
Αλλαγές
Η επικοινωνιακή ομάδα της Λυκούργου θα υποστεί αλλαγές, όπως σας προϊδεάσαμε. Παρά την καλή συνεργασία με την ηγεσία, φαίνεται ότι έχουμε τουλάχιστον μία αποχώρηση…
Παράπονα
Μας εγκαλούν στη Λυκούργου επειδή γράψαμε ότι δεν προλόγισε ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ τον πρόεδρο της ΝΔ στο συνέδριο του κόμματος. Μα, η ομιλία μισή ώρα πριν από τον Σαμαρά θεωρείται εισαγωγή στην ομιλία του προέδρου;
Εκκλήσεις
Καλή η έκκληση του ΓΑΠ στα κόμματα για ανάδειξη νεαρών στελεχών στις εκλογές των ΟΤΑ. Το ΠΑΣΟΚ θα την εφαρμόσει;
Τονωτικό
Μια ιστοσελίδα που διαφήμιζε το γνωστό μπλε χάπι αντίκρισαν ορισμένοι φίλοι της στήλης που έψαχναν την ιστοσελίδα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Το επιβεβαιώσαμε από το ιστορικό του Google, τουλάχιστον για τις 2 Ιούλη. Λίγη περισσότερη προσοχή δεν βλάπτει, σύντροφοι…
Ο άσος
Σκίζει στο πινγκ-πονγκ, ή αλλιώς επιτραπέζια αντισφαίριση, ο γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Κώστας Πανταζής. Και βάλθηκε να το αποδείξει στην Αγία Άννα της Εύβοιας. Οι νεώτεροι σύντροφοι δεν του έκαναν το χατίρι να κερδίσει το τουρνουά της Νεολαίας του, αλλά είχε πάθος και θέληση!
Ωραίες παρουσίες
Γκρινιάζουν οι ΠΑΣΠίτες και οι νεολαίοι του Κινήματος ότι οι γυναίκες δεν είχαν αναλογική εκπροσώπηση. Η ηγεσία απαντά ότι έπρεπε τα μέλη να κάνουν μόνοι τους κινητοποίηση. Διότι καλός ο σοσιαλισμός, αλλά ας μην τα περιμένουν όλα από τον κεντρικό σχεδιασμό… Ωστόσο οι παρατηρητές μάς λένε ότι οι ωραίες παρουσίες έκαναν θραύση στο φεστιβάλ της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ.
Εκλεκτικές συγγένειες
Μερικές οργανώσεις της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνουν και προωθούν τα μηνύματα μιας συγκεκριμένης ΜΚΟ Νεολαίας, της Youthnet Hellas. Είπαμε ότι είναι «πράσινη ΜΚΟ», αλλά μήπως καρφώνεστε πολύ, σύντροφοι;
Περί τρομοκρατίας Ι
Ο Τομέας Κοινωνικών Κινημάτων της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τη δολοφονική επίθεση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εξέδωσε ανακοίνωση που καλούσε τις οργανώσεις της Πράσινης Νεολαίας και τα μέλη να διοργανώσουν αλλά και να συμμετάσχουν σε συλλαλητήρια κατά της τρομοκρατίας. Είδατε εσείς να έγινε κάποιο συλλαλητήριο; Είδατε κάπου τους φίλους της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ να αγωνίζονται ενάντια στην τρομοκρατία; Χαμένη φαίνεται ότι πήγε η ανακοίνωση… Και αν η Νεολαία ΠΑΣΟΚ πίστευε ότι έπρεπε να γίνουν διαδηλώσεις ή άλλες δράσεις ενάντια στην τρομοκρατία, γιατί δεν πήρε πρωτοβουλία;
Περί τρομοκρατίας ΙΙ
Πάντως στην Πράσινη Νεολαία δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι ξεχωριστή ανακοίνωση, με διαφοροποιήσεις σκεπτικού και τοποθετήσεων, εξέδωσε για την τρομοκρατία το Ρεύμα Νέων Σοσιαλιστών…
Παραίτηση
Μιας και πιάσαμε παλιές ιστορίες, να σας πούμε ότι ένα γνωστό παλαιό στέλεχος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, ακόμη ενεργό στο Κίνημα και με διακριτή αριστερή παρουσία και ρητορική, παραιτήθηκε από το ΠΑΣΟΚ, όπως μαθαίνουμε. Πρόκειται για τον Στέφανο Μυτιληναίο που προέρχεται από τη γενιά των καταλήψεων επί Κοντογιαννόπουλου, ο οποίος αφού με το ζόρι άντεξε την υπερψήφιση του Μνημονίου, αποχώρησε μόλις το
ΠΑΣΟΚ νομοθέτησε το νέο
Ασφαλιστικό…
Πόσα κάμπινγκ;
Και η νομαρχιακή οργάνωση της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Πιερίας ανακοίνωσε τη διοργάνωση κάμπινγκ. Χάσαμε το μέτρημα των κάμπινγκ των πράσινων συντρόφων. Όλο το καλοκαίρι σε σκηνές θα το βγάλετε, σύντροφοι;
Στο Αιγάλεω
Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει την Τετάρτη 14/7 (ώρα 8.30 μ.μ.) στην Προφεστιβαλική Εκδήλωση της Νεολαίας ΣΥΝ, στην Πλατεία Μετρό στο Αιγάλεω, για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Όσοι πιστοί…
Απορία ΙΙ
Υπάρχει περίπτωση, μέσα στο υπάρχον πολιτικό σκηνικό και υπό την αμφισβήτηση των πολιτών προς τα κόμματα, να υπάρχει κομματική οργάνωση με πλήρη άγνοια της κατάστασης; Υπάρχει περίπτωση κάποιοι να κάνουν μέσα στην κρίση κομματική εκδήλωση στο… «Πολιτεία Tennis Club»;


Σχολιάστε εδώ