Θέλουν τη στήριξη της ΕΕ για τη διεθνή διάσκεψη

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου με δηλώσεις του την περασμένη βδομάδα επιμένει στη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό, με ισότιμο καθεστώς μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Στη διάσκεψη θα λάβουν μέρος και οι εγγυήτριες δυνάμεις, δηλαδή η Ελλάδα, η Τουρκία και η Βρετανία, καθώς και ο ΟΗΕ.

Καταλογισμός ευθυνών

Ο τούρκος υπουργός των Εξωτερικών υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού δεν μπορούν να συνεχιστούν επ’ άπειρον. Οι Τούρκοι κινούνται προς τη δημιουργία νέων διπλωματικών τετελεσμένων με τη βοήθεια των Βρετανών και του ΟΗΕ. Πρώτος τους στόχος είναι να καλέσει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ και τους δύο ηγέτες στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο με αφορμή τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, και δεύτερος η έκθεση που ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν θα εκπονήσει επί των εξελίξεων στο Κυπριακό τον Νοέμβριο. Μετά την έκθεση ενδέχεται να καλέσει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη σε διεθνή διάσκεψη. Η τουρκική πλευρά εκβιάζει τα πράγματα ώστε εάν δεν γίνουν δεκτές οι θέσεις της για τη μορφή της λύσης του Κυπριακού, να επιρριφθούν από την ΕΕ και τον ΟΗΕ ευθύνες για τη μη λύση στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, θα ανοίξει ο δρόμος για την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων και θα αποσυνδεθεί η πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ.

Η στήριξη της ΕΕ

Παράλληλα, η Τουρκία έχει ήδη προβεί σε διπλωματικά διαβήματα στην ΕΕ προκειμένου οι Βρυξέλλες να στηρίξουν τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό ως επιλογής λύσης του Κυπριακού ως το τέλος του έτους. Η Άγκυρα εμφανίζεται να υποστηρίζει λύση τάχιστα και κατηγορεί τη Λευκωσία ότι είναι βολεμένη με την υφιστάμενη κατάσταση. Όμως, προσθέτουν οι Τούρκοι προς τις Βρυξέλλες, η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η τουρκική πολιτική, η οποία εκφράστηκε από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, προς τον Επίτροπο Αρμόδιο για θέματα Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε, επικεντρώνεται στο ότι θα πρέπει να τερματιστεί η απομόνωση των Τουρκοκυπρίων και το Κυπριακό θα πρέπει να σταματήσει να είναι εμπόδιο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Αντιδράσεις

Στη Λευκωσία ήδη υπάρχουν κόμματα από τον χώρο της αντιπολίτευσης, όπως η ΕΔΕΚ και το Ευρωπαϊκό Κόμμα, που επιμένουν ότι τα πράγματα στο Κυπριακό δεν πάνε καλά και ότι το φθινόπωρο θα ασκηθούν πιέσεις επί της ελληνοκυπριακής πλευράς. Ανάλογη είναι και η θέση ηγετικής μερίδας του ΔΗΚΟ, όπως του αναπληρωτή προέδρου του κόμματος Γιώργου Κολοκασίδη και του αντιπροέδρου Νικόλα Παπαδόπουλου. Ακόμη και η κυπριακή κυβέρνηση, μέσω διαρροών προς τα ΜΜΕ, εκφράζει φόβους ότι ξένα κέντρα αποφάσεων θα επιχειρήσουν να της χρεώσουν την ευθύνη για μη πρόοδο. Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι για τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Κύπρος ευθύνη φέρουν και οι λανθασμένοι χειρισμοί του Προέδρου.


Σχολιάστε εδώ