ΕΤΑΠ/ΜΜΕ: η περικοπή των συντάξεων

Με την κύρια σύνταξη τον μηνός Αυγούστου 2010, που θα καταβληθεί από το ΕΤΑΠ/ΜΜΕ (ΤΣΠΕΑΘ) στις 23 Ιουλίου, ημέρα Παρασκευή, αρχίζει η περικοπή των συντάξεων και των επιδομάτων (θα καταβληθεί ποσό μόνο 200 ευρώ για επίδομα αδείας, αντί για 1/2 της σύνταξης και επιβάλλεται ειδική εισφορά στις συντάξεις τύπου ΛΑΦΚΑ από 3 έως 10% για συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ), ενώ ταυτόχρονα αρχίζει και η αντίστροφη μέτρηση προσφυγής στα δικαστήρια για τη δικαστική διεκδίκηση των ως άνω αντισυνταγματικών περικοπών των συντάξεων.
Όπως έγραψε το «Π», το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με την υπ’ αριθμ. 55/22-6-2010 απόφασή του αναθέτει στη νομική υπηρεσία της ΕΣΗΕΑ να αναλάβει τη δικαστική διαδικασία για τους συνταξιούχους αναφορικά με τις περικοπές στα δώρα και τα επιδόματα. Επίσης το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με την υπ’ αριθμ. 46/4-5-2010 απόφασή του έδωσε εντολή στη νομική υπηρεσία της για την οικονομική κάλυψη ατομικών προσφυγών των μελών της που θα εξετάζονται κατά περίπτωση.
Περικόπτονται τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας και χορηγείται ποσό μόνο 800 ευρώ σύνολο (400 ευρώ για επίδομα εορτών Χριστουγέννων, 200 ευρώ για επίδομα Πάσχα και 200 ευρώ για επίδομα αδείας) και μόνο υπό τις προϋποθέσεις ότι ο συνταξιούχος έχει υπερβεί το 60ό έτος της ηλικίας του και η σύνταξη (μεικτά) να μην υπερβαίνει τα 2.500 ευρώ. Αν στον ίδιο συνταξιούχο καταβάλλονται δύο συντάξεις (μία του ΕΤΑΠ/ΜΜΕ και μία οποιουδήποτε άλλου φορέα κύριας ασφάλισης), τα επιδόματα αυτά, ως ανωτέρω αναπτύχθηκε, καταβάλλονται μόνο μία φορά και από τον φορέα που καταβάλλει τη μεγαλύτερη σύνταξη.
Με το νέο ασφαλιστικό επιβάλλεται περιορισμός της απασχόλησης των συνταξιούχων του
ΕΤΑΠ/ΜΜΕ (και των άλλων φορέων κύριας ασφάλισης) και ορίζεται ότι για όσους συνταξιούχους δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης (κύριας και επικουρικής), ενώ μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους του συνταξιούχου το ποσό της κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 30 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτό ισχύει κάθε φορά, καταβάλλεται μειωμένο κατά 70%.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΗΛΟΣ


Σχολιάστε εδώ