Εκατόμβη κατακτήσεων…

Η μεγάλη ανατροπή, η μεγαλύτερη στα χρονικά της χώρας, σε Ασφαλιστικό και εργασιακά αποτελεί γεγονός και πλέον τίποτα δεν είναι το ίδιο. Με την ψήφο τους την Πέμπτη το βράδυ οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατήργησαν δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών και καθόρισαν το μέλλον –σκοτεινό και δυσβάστακτο– εκατομμυρίων εργαζομένων και συνταξιούχων. Μιλώντας στη Βουλή ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη την ψήφιση του νομοσχεδίου προκειμένου να μην καταρρεύσουν τα ασφαλιστικά ταμεία και να εξασφαλισθούν οι συντάξεις για τα επόμενα χρόνια. Υποσχέθηκε δε ότι όταν η οικονομία σταθεί στα πόδια της θα μπορέσει η κυβέρνηση να βελτιώσει τις συντάξεις που περικόπηκαν. Πλην ωστόσο είναι διάχυτη η εντύπωση, αν όχι η βεβαιότητα, πως ό,τι χάθηκε τώρα δεν πρόκειται να ανακτηθεί ποτέ. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν σκληρή κριτική τονίζοντας ότι άλλες ρυθμίσεις είναι αντισυνταγματικές κι άλλες είναι άδικες και αντικοινωνικές, ενώ ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Την Πέμπτη, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησαν εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία με αποτέλεσμα να παραλύσει ο δημόσιος κι ο ιδιωτικός τομέας, ενώ οι συνδικαλιστές δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις. Ωστόσο, οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό και τα εργασιακά είναι πλέον νόμος του κράτους, οπότε…
Η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να εκτονώσει τις αντιδράσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ εν όψει των κρίσιμων ψηφοφοριών, προχώρησε μέχρι και την ύστατη ώρα σε διορθωτικές αλλαγές σε ορισμένα άρθρα του νομοσχεδίου. Όπως η αναγνώριση του πλασματικού χρόνου.
Άλλος δρόμος
ΣΕ αλλεπάλληλες παρεμβάσεις και συνεντεύξεις ο Γ. Παπανδρέου επέμεινε στην αναγκαιότητα πιστής εφαρμογής του Μνημονίου, υποστηρίζοντας ότι η χώρα βρίσκεται στον σωστό δρόμο και ότι οι… θυσίες πιάνουν τόπο! Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός είναι μέσα στους στόχους και πως δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα.
Θετικά αποτιμά την πορεία εφαρμογής του Μνημονίου και η Κομισιόν, επισημαίνει ωστόσο το πρόβλημα των εσόδων και του πληθωρισμού και προειδοποιεί για την ανάγκη λήψης νέων μέτρων. Την ίδια στιγμή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας επιμένει στο «πάγωμα» των μισθών στον ιδιωτικό τομέα ως υποχρέωση που προκύπτει από το Μνημόνιο.
Στο μεταξύ, την Τετάρτη ο
Αντ. Σαμαράς παρουσίασε το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την ταχύτερη αποδέσμευση από τις υποχρεώσεις του Μνημονίου. Υποστήριξε ότι δεν χρειάζονται άλλα μέτρα περιοριστικής πολιτικής και ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα κατά της ύφεσης και για την ενίσχυση της ανάπτυξης. Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση η χώρα δεν πρόκειται να απαλλαγεί από τον «βραχνά» του Μνημονίου σε βάθος επταετίας και ότι η κατάσταση της οικονομίας θα επιδεινώνεται συνεχώς.
Ενώ, όπως είπε, με το σχέδιο της ΝΔ σε διάστημα δύο χρόνων η Ελλάδα μπορεί να αποδεσμευτεί από το Μνημόνιο.
Σε μείζον πρόβλημα εξελίσσονται, στο μεταξύ, για το Μέγαρο Μαξίμου οι ενδοκυβερνητικές αντιπαραθέσεις. Στον κατάλογο των «άσπονδων φίλων» του Γ. Παπακωνσταντίνου προστέθηκε τις προηγούμενες ημέρες ο Δ. Ρέππας. Ο υπουργός Υποδομών αντέδρασε έντονα στην προειδοποίηση του υπουργού Οικονομικών ότι το κράτος θα σταματήσει να χρηματοδοτεί τις αστικές συγκοινωνίες. Είχε προηγηθεί η «επίσχεση εργασίας» των εργαζομένων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση στην καταβολή των αποδοχών τους. Αντιδράσεις προκάλεσαν και οι φήμες ότι η κυβέρνηση προτίθεται να δώσει σε ιδιώτες τις συγκοινωνίες, με τους εργαζομένους να προειδοποιούν για κινητοποιήσεις χωρίς προηγούμενο.
Αναταράξεις
ΣΦΟΔΡΗ σύγκρουση κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας με αφορμή τις καταγγελίες του Θ. Πάγκαλου για παράνομες προσλήψεις σε εταιρεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΑΓΡΟΓΗ). Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι ήδη απολύθηκαν. Με βάση τις καταγγελίες υπήρξαν ακόμη μεγάλες σπατάλες, αδικαιολόγητα υψηλές αμοιβές κ.ά., προκαλώντας την παρέμβαση της Δικαιοσύνης. Ανάλογα κρούσματα φαίνεται να υπήρξαν και σε άλλους δημόσιους φορείς. Έντονα αντέδρασε ο Σωτ. Χατζηγάκης –οι καταγγελίες αφορούν τη δική του υπουργική θητεία– που κατήγγειλε το ΠΑΣΟΚ ότι προχωρεί σε πολιτικές διώξεις και υποστήριξε ότι δεν υπήρξε καμιά παρανομία.
ΝΕΟΣ γύρος αντιπαράθεσης, με τις… ευλογίες του Μαξίμου, του Θ. Πάγκαλου με τα κόμματα της Αριστεράς. Σε δηλώσεις του κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι ακολουθεί «τυχοδιωκτική πολιτική» και πως με τις κινητοποιήσεις στόχο έχει να υπάρξουν θύματα. Ενώ υποστήριξε ακόμη ότι με την πρακτική που έχουν υιοθετήσει οι Παπαρήγα και Τσίπρας «κινητοποιούν» ακροαριστερά στοιχεία, όπως αυτά που προκάλεσαν τα αιματηρά επεισόδια στη Μαρφίν. Απαντώντας το ΚΚΕ κατήγγειλε τον κ. Πάγκαλο για «ΚΥΠατζίδικη φρασεολογία» και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι είναι «έτοιμη για κάθε προβοκάτσια». Από την πλευρά του ο ΣΥΝ σχολίασε ότι έχει πολύ πιο σοβαρά πράγματα να κάνει από το να ασχολείται με τις ύβρεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.
ΣΤΟΝ… αστερισμό των σκανδάλων τώρα, στα αξιοσημείωτα των προηγούμενων ημερών η συνέντευξη της πρώην διευθύντριας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Μαντέλη, η οποία μίλησε για «πρωταγωνιστικό ρόλο» του Γ. Αγγέλου στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Υποστήριξε δε ότι αποκλείεται να ενεργούσε εν αγνοία του Κ. Καραμανλή. Για το σκάνδαλο της Ζήμενς τον Σεπτέμβριο, εκτός απροόπτου, θα πραγματοποιηθεί το ταξίδι των βουλευτών της Εξεταστικής προκειμένου να πάρει καταθέσεις από τους κ. Σίκατσεκ, Κουτσενρόιτερ και Χριστοφοράκο. Τέλος, στη Βουλή έστειλε τον φάκελο η Εισαγγελέας που ερεύνησε την υπόθεση με τα στατιστικά στοιχεία που έστελνε η χώρα στην Κομισιόν. Κι αυτό διότι προσέκρουσε σε ευθύνες πολιτικών προσώπων.


Σχολιάστε εδώ