εδώ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ…

> Κατά τον Επίτροπο για θέματα Φορολογίας Άλγκιρντας Σεμέτα, «οι φορολογικοί συντελεστές 10% της Βουλγαρίας και της Κύπρου δεν χαρακτηρίζονται επιβλαβής φορολογικός ανταγωνισμός βάσει του κώδικα δεοντολογίας». Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία, κατά τον ευρωβουλευτή της ΝΔ Θεόδωρο Σκυλακάκη, για τη μελλοντική φορολογική μας πολιτική, δεδομένου ότι αυτήν τη στιγμή, με 25 και 35 μονάδες διαφορά προς τα πάνω στους φορολογικούς συντελεστές της Ελλάδας, σοβαρές ξένες επενδύσεις δεν πρόκειται να υπάρξουν.

> Η ηλεκτροπαραγωγή με χρήση πυρηνικής ενέργειας έχει παρόμοιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα με την πιο καθαρή πηγή ενέργειας, τα θαλάσσια αιολικά πάρκα. Συγκεκριμένα, μία μεγαβατώρα πυρηνικής ενέργειας εκπέμπει 15 κιλά διοξειδίου του άνθρακα, ενώ στην αιολική δεν ξεπερνά τα 14 κιλά. Ακολουθούν τα φωτοβολταϊκά με 45 κιλά, το φυσικό αέριο με 640 κιλά, το πετρέλαιο με 690 κιλά και ο άνθρακας με 960 κιλά διοξειδίου του άνθρακα. Τα στοιχεία αυτά έδωσε ο Επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ στον ευρωβουλευτή της ΝΔ Ιωάννη Τσουκαλά. Πρωταθλητές στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω πυρηνικών σταθμών είναι η Γαλλία, η Σλοβακία, το Βέλγιο και η Σουηδία.

> Παράταση ζωής κατά τέσσερα χρόνια, και καταχρηστικά κατά επτά (από το 2016 στο 2020-23), παίρνουν τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια της Δυτικής Μακεδονίας, μετά τον συμβιβασμό στον οποίο κατέληξε το Ευρωκοινοβούλιο μέσα στην εβδομάδα. Απετράπη έτσι οριστικά η αρχική έκθεση Κράμερ, η οποία προέβλεπε μέτρα με πολύ υψηλό κόστος αλλά χωρίς αντίστοιχο περιβαλλοντικό όφελος, και εξασφαλίστηκε η δυνατότητα στην Ελλάδα να διαμορφώσει ένα εθνικό μεταβατικό στάδιο περιβαλλοντικής προσαρμογής των ηλεκτροπαραγωγικών της εργοστασίων.

> Στο Συμβούλιο της ΕΕ έχει κολλήσει η πρόταση της Κομισιόν να τροποποιηθεί ο Κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ, που προβλέπει την επιστροφή αιτούντων άσυλο στη χώρα «πρώτης εισόδου». Όπως προκύπτει από απάντηση της Επιτρόπου για θέματα Ελευθερίας Σεσίλια Μάλμστρεμ στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή, η Επιτροπή έχει ζητήσει από το 2008 την τροποποίηση του Κανονισμού του Δουβλίνου και ενώ το Κοινοβούλιο συμφώνησε, το Συμβούλιο αναβάλλει την εξέταση του θέματος.


Σχολιάστε εδώ