Δρόμος με λιγότερες θυσίες

Παράλληλα αντανακλά την προσπάθεια του Αντ. Σαμαρά να πείσει την ελληνική κοινωνία ότι υπάρχει «εναλλακτική λύση» για τη διάσωση της οικονομίας κόντρα στον ισχυρισμό του Γ. Παπανδρέου ότι η πολιτική που υλοποιείται σήμερα είναι μονόδρομος.

«Η επιλογή της κυβέρνησης και του Μνημονίου οδηγεί σε αδιέξοδο ύφεσης και θυσιών χωρίς αντίκρισμα, ενώ η επιλογή που προσφέρει το σχέδιό μας δίνει προοπτική ανάπτυξης και ελπίδας» υπογράμμισε στη διάρκεια της ομιλίας του στο Ζάππειο. Είναι προφανές ότι η αντιπαράθεση αυτή των οικονομικών μοντέλων θα αποτελέσει τον κεντρικό πυλώνα της αντιπολιτευτικής στρατηγικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τους επόμενους μήνες, ενδεχομένως και χρόνια. Το ρεαλιστικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε αμηχανία στην κυβέρνηση. Ενδεικτική ήταν η απάντηση του Γ. Πεταλωτή, ο οποίος αναλώθηκε σε… αφορισμούς και αναφορές στο παρελθόν.

Στη Ρηγίλλης πάντως κρατούν χαμηλούς τόνους και σπεύδουν να προειδοποιήσουν ότι η εναλλακτική λύση που προτείνουν «δεν είναι δρόμος χωρίς θυσίες», αλλά «δρόμος με λιγότερες θυσίες που μπορεί να αντέξει η οικονομία και η κοινωνία».

Αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για «μεγάλα λόγια» και… υποσχέσεις χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα. Για τον ίδιο λόγο και ο κ. Σαμαράς δεν ζητά την απεμπλοκή αμέσως από την επιτήρηση της «τρόικας», αναγνωρίζει την αναγκαιότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί, επισημαίνει όμως ότι αυτά πρέπει να είναι και τα τελευταία περιοριστικού χαρακτήρα. Ταυτόχρονα όμως θεωρεί κρίσιμο να δοθεί προοπτική στον κόσμο ότι σε ορατό χρονικό ορίζοντα η κατάσταση θα βελτιωθεί διότι, όπως παρατηρεί, «καμιά προσπάθεια ανάκαμψης δεν μπορεί να ευοδωθεί, αν οι πολίτες σταματήσουν να ελπίζουν».

Προς την κατεύθυνση αυτή η Νέα Δημοκρατία θα επιμείνει σταθερά τους προσεχείς μήνες ότι στην περίπτωση που υλοποιηθεί το δικό της σχέδιο η Ελλάδα θα είναι σε θέση να απεγκλωβιστεί από τις υποχρεώσεις του Μνημονίου σε δύο μόνο χρόνια.

Την ίδια στιγμή που, με βάση τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις, με το μοντέλο που έχει επιλέξει η κυβέρνηση η «έξοδος» δεν πρόκειται να γίνει νωρίτερα από μια πενταετία.

Χωρίς να υποκύψει στον πειρασμό του «λαϊκισμού», ο κ. Σαμαράς θέλησε να «κλείσει το μάτι» στις κοινωνικές τάξεις που επλήγησαν περισσότερο από τα εξοντωτικά μέτρα της κυβέρνησης, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση για μερική ή συνολική αποκατάσταση των συντάξεων των χαμηλοσυνταξιούχων και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών αμέσως μετά την έξοδο από την επιτήρηση.

Όπως προαναφέραμε, το σχέδιο θα αποτελέσει το «ισχυρό όπλο» της Νέας Δημοκρατίας στην αντιπαράθεσή της με την κυβέρνηση και στη Ρηγίλλης θεωρούν επιτακτική ανάγκη οι προτάσεις του κόμματος να φτάσουν μέχρι το τελευταίο σημείο της επικράτειας. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζονται περιοδείες στελεχών, αλλά και του ίδιου του κ. Σαμαρά, στην περιφέρεια προκειμένου να ενημερώσουν τους πολίτες.

Τα χρονικά περιθώρια είναι ούτως ή άλλως στενά, ενώ προβληματισμό προκάλεσαν στο επιτελείο του τελευταίου οι συζητήσεις και τα σενάρια που «πυροδότησαν» δηλώσεις του Χ. Καστανίδη για την… ανάγκη πρόωρων εκλογών τον προσεχή Νοέμβριο.


Σχολιάστε εδώ