Αγνόησαν το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και στη θέση του πήραν ξένους δικηγόρους
Μπορεί και να αποκαρδιώθηκαν αφού ο Α. Λοβέρδος δεν εννοούσε να αποχωριστεί το βήμα της Βουλής και μετά την ψήφιση του Ασφαλιστικού όπου μία μέρα μετά εξακολουθούσε να επιχαίρει για την ψήφισή του και να τοποθετείται για τα εργασιακά δικαιώματα των νέων στη συζήτηση που προκάλεσε η Αλέκα Παπαρήγα.
Πρωθυπουργός και υπουργός Εργασίας μόνο που δεν συνεχάρησαν ο ένας τον άλλο δημοσίως για το «επίτευγμα» του Ασφαλιστικού και η συζήτηση θα είχε οδηγήσει στα πιο βαθιά χασμουρητά, αν δεν έθετε στο περιθώριό της θέμα αξιοπιστίας της κυβέρνησης ο Αντώνης Σαμαράς, που κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση παρέκαμψε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ορίζοντας νομικούς της αρεσκείας της στην εκπροσώπηση της στη δανειακή σύμβαση του Μνημονίου. Αναφερόμενος στους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε στα πρακτικά την απαντητική επιστολή του προέδρου του ΝΣΚ Αλ. Τζεφεράκου σε ερώτημα του βουλευτή της ΝΔ Χρ. Σταϊκούρα, έπειτα από αναφορές του προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα για τη συμμετοχή ξένων δικηγορικών γραφείων με υπέρογκες αμοιβές στη δανειακή σύμβαση του Μνημονίου. Ο πρόεδρος του ΝΣΚ απαντούσε στις 29/6 ότι το συμβούλιο δεν ρωτήθηκε για το θέμα του Μνημονίου και ότι δεν υπάρχει γνωμοδότηση.
Ο υπουργός Οικονομικών απευθύνθηκε πάντως στον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για να οριστούν δύο κατ’ επιλογήν νομικοί, οι Φωκίων Γεωργακόπουλος [ορίστηκε πριν από λίγες μέρες πρόεδρος του ΝΣΚ(!) στη θέση του κ. Τζεφεράκου], και Στυλιανή Χαριτάκη ο οποίοι ως νομικοί σύμβουλοι στα υπουργεία Δικαιοσύνης (ο πρώτος) και Οικονομικών (η δεύτερη) εκπροσώπησαν το Δημόσιο στην υπογραφή της δανειακής σύμβασης στις 11/5 μαζί με δικηγορικό γραφείο του Λονδίνου. Σύμφωνα με την απάντηση του κ. Τζεφεράκου στον κ. Σταϊκούρα η οποιαδήποτε αναφορά σε τέτοια γνωμοδότηση οφείλεται σε παραδρομή ή παρανόηση, ενώ τονίζεται ότι απαιτείται η γνωμοδότηση από το ΝΣΚ και δεν προβλέπεται η αντικατάστασή του από τους δύο νομικούς. Όσο για την αμοιβή των δικηγόρων, που ο Α. Τσίπρας είχε πει ότι ανέρχεται στο 0,5% της σύμβασης που αντιστοιχεί σε περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι είναι μέρος του δανεισμού, της υποχρέωσης απέναντι στους εταίρους που αυτοί θα πάρουν τα χρήματα και όχι το δικηγορικό γραφείο, που πήρε, όπως είπε, 80.000 ευρώ.