Ένας «Καλλικράτης» και για τη ραδιοτηλεόραση
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών, Σωκράτης Κάτσικας, έστειλε σε πολλούς, αλλά όχι σε όλους (!), τον χάρτη των αναλογικών ραδιοφωνικών συχνοτήτων, ζητώντας τα σχόλιά τους έως τις 30 Ιουλίου. Το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση είναι πως έχει διάθεση και να ελέγξει τους ιδιοκτήτες των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και να εισπράξει χρήματα για τη δημοπράτηση και χρήση των συχνοτήτων.
Στο σκέλος των ψηφιακών τηλεοπτικών συχνοτήτων προωθείται μια τριπλή άδεια: Αυτή του δικτύου (ο φορέας διαχείρισης του φάσματος), αυτή του παρόχου που διανέμει το σήμα (π.χ. Digea) και αυτή του περιεχομένου (π.χ. έγκριση του προγράμματος του Mega από το ΕΣΡ). Το κυρίαρχο σενάριο είναι αυτό της δημοπρασίας, ενώ πάντοτε υπαρκτό είναι το ενδεχόμενο της κλασικής διαδικασίας με άλλα κριτήρια. Παράλληλα το επιπλέον τμήμα του φάσματος (ψηφιακό μέρισμα) θα «χαρτογραφηθεί» και θα εκκαθαριστεί πριν από την αδειοδότηση. Στόχος είναι το 2012 να έχει ολοκληρωθεί το πακέτο των δημοπρασιών, αδειοδότησης και ψηφιακής μετάβασης, αν και κάτι τέτοιο αυτήν τη στιγμή δεν φαντάζει εφικτό. Για το ψηφιακό μέρισμα αξίζει κανείς να σημειώσει την αναφορά του Γ. Γαμπρίτσου, προέδρου της ΕΡΤ και τεχνικού, πως το σύστημα MPEG4 που επέλεξε η Digea επιτρέπει να χωρέσουν ανά συχνότητα από 8 έως 10 κανάλια. Κατά τον Γ. Γαμπρίτσο, δημιουργούνται νέα δεδομένα ώστε «να επαναξιολογηθούν φάσμα, χωρητικότητα σε κανάλια ανά δίαυλο εκπομπής», όπως και οι ανάγκες για εκπομπή υψηλής ευκρίνειας (HDTV). Ο πρόεδρος της ΕΡΤ πρότεινε και την επαναξιολόγηση του υφισταμένου μοντέλου αδειοδότησης, που «δίνει τις συχνότητες στους διαχειριστές περιεχομένου αντί στους διαχειριστές των δικτύων εκπομπής».
Στην περίπτωση του ραδιοφώνου το προσχέδιο του χάρτη δεν εστάλη στην ΕΙΙΡΑ, αλλά στο υπουργείο Εσωτερικών, την ΕΕΤΤ, την ΕΡΤ, την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και την ΠΕΙΡΑΣ. Επί της ουσίας πρόκειται, σε πρώτη ανάγνωση, για τον χάρτη ραδιοφωνικών συχνοτήτων που παρουσίασε πριν από δύο χρόνια ο καθηγητής του ΕΜΠ Χ. Καψάλης, μαζί με τους τότε υπουργούς Ρουσόπουλο και Χατζηδάκη. Για το Λεκανοπέδιο της Αττικής προβλέπονται 13 συχνότητες για τα προγράμματα της ΕΡΑ και 40 για τους ιδιωτικούς σταθμούς, ενώ στη Θεσσαλονίκη 28 σταθμοί. Μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου και αφού προφανώς λάβει μέρος και η ΕΙΙΡΑ, θα συνταχθεί ο οριστικός χάρτης συχνοτήτων, βάσει του οποίου θα είναι εφικτή η προκήρυξη ή η δημοπρασία των συχνοτήτων.
Το ΕΣΡ τούς τιμώρησε, η ΕΕΤΤ τούς δικαίωσε!
Την αναστολή καταδικαστικής απόφασης κατά των μουσικών ραδιοφωνικών σταθμών της Αττικής για τη χρήση δεύτερου σημείου εκπομπής στον νομό, αποφάσισε η ΕΕΤΤ, αναγνωρίζοντας εν μέρει τα επιχειρήματά τους ότι ο νόμος αντιβαίνει στις αρχές της ισότητας! Η απόφαση της ΕΕΤΤ ελήφθη στα μέσα του περασμένου Ιουνίου και αφορά τις προσφυγές που κατέθεσαν οι μουσικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί στην Αρχή, μετά τo οριστικό «όχι» που είπε το ΕΣΡ στη χρήση δεύτερου σημείου εκπομπής του σήματός τους για να καλύπτεται ο νομός Αττικής. Το ΕΣΡ έστειλε την υπόθεση στην ΕΕΤΤ, για να αναλάβει το κλείσιμο του δεύτερου σημείου εκπομπής, ως αρμόδια Αρχή. Δεν έγινε όμως έτσι. Οι μουσικοί σταθμοί είχαν κληθεί σε απολογία από το ΕΣΡ επειδή εκπέμπουν και από την Αίγινα στα πρότυπα των ενημερωτικών σταθμών, οι οποίοι ωστόσο διαθέτουν άδεια σύμφωνα με το άρθρο 8, παρ. 2 του νόμου 3021/2002. Ενώ λοιπόν η ΕΕΤΤ, αφού εξέτασε τα επιχειρήματα των σταθμών, δηλώνει ότι αρμόδιο όργανο για να λάβει απόφαση είναι το ΕΣΡ, αποφασίζει την αναστολή της καταδικαστικής απόφασης εναντίον τους. Οι λόγοι που επικαλείται είναι η μελέτη συχνοτήτων το 2008 από το ΕΜΠ, σύμφωνα με την οποία όλοι οι σταθμοί, ενημερωτικοί και μουσικοί, στην Αττική μπορούν να εκπέμπουν από δεύτερο σημείο εκπομπής, όχι όμως από δεύτερη συχνότητα, ότι η εκπομπή από δεύτερο σημείο δεν βλάπτει το δημόσιο συμφέρον, καθώς επίσης και ότι το επιχείρημα για μη ίση μεταχείριση των σταθμών είναι βάσιμο. Έτσι η ΕΕΤΤ, υπερπηδώντας την απόφαση του ΕΣΡ, καλεί την κυβέρνηση να τροποποιήσει το νομοθετικό πλαίσιο, έτσι ώστε το άρθρο 8 του νόμου 3021/2002 να καλύπτει το σύνολο των ραδιοφωνικών σταθμών, ενώ δηλώνει πως θα ελέγξει την εκπομπή όλων των σταθμών για τυχόν χρήση δεύτερης συχνότητας αφού εκπέμπουν και από την Αίγινα.