XΡΗΜΑτιστήριο

Ανοίξαμε και σας περιμένουμε, καθώς πωλείται σχεδόν ολόκληρος ο ευρύτερος δημόσιος τομέας και κάθε πρόταση για τη μορφή της εκποίησης είναι δεκτή! Πάντως, από την πληθώρα των δράσεων που περιέχει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων μόνο ορισμένες μπορούν να προκαλέσουν το κατ’ αρχήν ενδιαφέρον των επενδυτών.

> Από ό,τι φαίνεται το Σύνταγμά μας έχει αντικατασταθεί από το Μνημόνιο, οι ανεξάρτητες αρχές από «ιδιωτικές λέσχες σκέψης» και η διακυβέρνηση της χώρας έχει «παραδοθεί» σε εκπροσώπους αλλοδαπών συμφερόντων! Κάτοχοι αγγλοσαξωνικών τίτλων σπουδών και πρώην στελέχη του ΔΝΤ «φιγουράρουν» μεταξύ των νέων μελών του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που ορίστηκαν «τυπικά» από τη Βουλή των Ελλήνων, αλλά μας επιβλήθηκαν ουσιαστικά κατ’ εντολήν της «τρόικας».

> Γι’ αυτό έστειλαν οι Έλληνες το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και διόρισε ο ΓΑΠ τον κ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών; Για να αφήσει ως έχει τις σπατάλες του κράτος και να περικόψει τις συντάξεις, τους μισθούς, κ.λπ.; Αναζητούνται ψήγματα πολιτικής ευθιξίας! Σε συνέχεια προηγούμενου άρθρου μας, σχετικά με το ύψος του μισθώματος που καταβάλλει η ΥΠΕΕ σε «πράσινο» επιχειρηματία, για το νέο «χλιδάτο» κτιριακό της συγκρότημα επί της οδού Πειραιώς (ακόμα περιμένουμε διευκρινήσεις), θα θέλαμε να ρωτήσουμε τους «πολιτικούς που αποφασίζουν και διατάζουν με δικά μας χρήματα», αν αληθεύουν οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το ΣΔΟΕ εξακολουθεί να καταβάλλει ενοίκιο για τα παλαιά του γραφεία επί της Κηφισίας 124. Κάθε απάντηση ευπρόσδεκτη… αρκεί να υπάρξει…

>Ταξίδι στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα η «εύρεση» ασφαλών επενδυτικών τοποθετήσεων! Με δεδομένη την οικονομική κατάσταση της χώρας και τα προβλήματα της εγχώριας αγοράς, μετοχές με μονοψήφια P/E, μεγάλα discounts, γερά μερίσματα και υποσχόμενα stories, θα μπορούσαν να «κάνουν τη διαφορά». Δεν είναι πάντως λίγοι αυτοί που συνιστούν τη διατήρηση αυξημένης ρευστότητας, καθώς λείπουν οι «καταλύτες» που θα μπορούσαν να αναστρέψουν τώρα την πτωτική τάση.

> Αυτά είναι τα αποτελέσματα της άσκησης κοινωνικής πολιτικής μέσω τραπεζικού δανεισμού… από τις εκάστοτε κυβερνήσεις! Στα 23 δισεκατομμύρια ευρώ εκτοξεύτηκαν τα «κόκκινα» δάνεια, ενώ περίπου το 20% από τα νοικοκυριά που έχουν πάρει δάνειο καθυστερούν τις πληρωμές πάνω από 3 μήνες στα στεγαστικά, τα καταναλωτικά και στις πιστωτικές κάρτες.

>Ζούμε σε μια εικονική πραγματικότητα την οποία μας προβάλλουν αυτοί που θέλουν να κοιμόμαστε! Εν όψει της τρέχουσας μεταγραφικής περιόδου και ελέω του ανελέητου φοροκυνηγητού στα φτωχά κοινωνικά στρώματα, αναρωτιόμαστε αν στις περισσότερες των περιπτώσεων τα ποσά που αναγράφονται στα αθλητικά συμβόλαια είναι κατά πολύ χαμηλότερα σε σχέση μ’ αυτά που πραγματικά εισπράττονται…

>Όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος, καθώς δεν μπορεί οι Γερμανοί της Deutsche Telekom «να κάνουν ό,τι θέλουν» στον ελληνικό ΟΤΕ! Σε ποια άλλη χώρα στον κόσμο θα διετηρείτο στη θέση του ένας κρατικός αξιωματούχος που διώκεται για απιστία; Σε ποια άλλη επιχείρηση θα παρέμενε στην καρέκλα του ένας διοικητής που κατηγορείται ότι ζημίωσε την εταιρεία του; Γιατί το Δημόσιο δεν ασκεί τα νόμιμά του δικαιώματα; Γιατί η κυβέρνηση δεν απειλεί με ακύρωση της αγοραπωλησίας;

>Θα τους πάρουν με τις πέτρες! Με αφορμή τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι όμιλοι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, δεν είναι λίγα τα «φιντάνια» του οικονομικού ρεπορτάζ που αναζητούν δεύτερο και τρίτο μισθό από μεσαίου μεγέθους εφημερίδες, ραδιόφωνα, κ.λπ. Ένας εξ αυτών, «μάστορας της τηλεοπτικής χαβούζας», «γραφιάς καθ’ υπαγόρευσιν», «εργολάβος άρθρων παραπληροφόρησης» και γνωστός στη χρηματιστηριακή πιάτσα ως «ο ΕΛΔΕάρχης των κόκκινων κωδικών», έχει «απλώσει ήδη τα πλοκάμια του». Έχουμε συνέχεια…

>Όσοι ήταν στην αρχή ένθερμοι υποστηρικτές μας, σήμερα κάνουν πίσω! «Από το κακό στο χειρότερο» πηγαίνουν τα road shows των εγχώριων εισηγμένων, καθώς η πλειονότητα των ξένων θεσμικών επενδυτών, ακόμα και αυτών που διατηρούσαν μέχρι πρότινος θέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο, δεν θέλει να «ακούσει λέξη» για τις μετοχές μας.

>Αληθεύει ότι η διοίκηση μιας εκ των κρατικά εποπτευόμενων τραπεζών αναζητά αυτήν την περίοδο συνεργασίες με funds του εξωτερικού; Αν ναι, τότε θα της συνιστούσαμε λίγο προσοχή, καθώς η οικονομική της δυστοκία, σε συνδυασμό με τη χαμηλή αποτίμηση των μετοχών της, θα μπορούσε να την καταστήσει «εύκολη λεία» σε κάθε ενδεχόμενο επιθετικής κερδοσκοπίας-εξαγοράς.

> Παρότι δεκάδες χιλιάδες διαμερίσματα παραμένουν απούλητα, οι τιμές «δεν λένε να πέσουν»! Οι κατασκευαστές «καίνε τα λίπη που είχαν συσσωρεύσει την εποχή των παχιών αγελάδων», έτσι έχουν ακόμη τα περιθώρια να διαμορφώνουν την τάση κατά το δοκούν.

>Πώς αλλιώς θα μας «δέσουν χειροπόδαρα και θα μας καταστήσουν υποχείριά τους»; Με ποιον άλλο τρόπο θα «αλώσουν την οικονομία μας και θα αναλάβουν τη διαχείριση» του τραπεζικού μας συστήματος; Με «εναρμονισμένες» ενέργειες Κομισιόν και ΕΚΤ, η πρώτη με το να περιλάβει στα stress tests των τραπεζών το σενάριο της χρεοκοπίας των κρατών, και η δεύτερη με την αλλαγή του δανεισμού των πιστωτικών ιδρυμάτων από ετήσιο σε τρίμηνο, μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε «αδιέξοδο». Για του λόγου το αληθές, η επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ATEbank δεν αναμένεται να καλυφθεί από το Δημόσιο αλλά από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης (αν φυσικά εγκριθεί από την ΤτΕ) με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μετέπειτα πορεία της.

>Καλές, δεν λέμε, οι όποιες προσπάθειες, αλλά με τη χρονοκαθυστέρηση που μας ήρθαν χάνουν πλέον το νόημά τους! Υπό το βάρος τής κρίσης οι εγχώριοι ξενοδόχοι αναγκάζονται να παραχωρήσουν και στους Έλληνες τα «προνόμια» που απολάμβαναν μέχρι πρότινος οι ξένοι τουρίστες, για τους οποίους έκλειναν δωμάτια σε χαμηλές τιμές.

>Η χώρα μας υφίσταται τη μεγαλύτερη φορολογική «αιμορραγία»… προς όφελος τρίτων… ευρισκόμενη πάνω από τον μέσο όρο της Ευρώπης των 27! Δύο ακόμα πακέτα, αυτά της αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης του ΦΠΑ, αναμένεται να ανοίξει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς στο «Μνημόνιο του τρόμου» από το πρώτο καταγράφονται έσοδα 400 εκατ. ευρώ το 2011, 200 εκατ. ευρώ το 2012 και από το δεύτερο 300 εκατ. ευρώ για το 2012.

>Με τις κάθε είδους προσπάθειες αφαίρεσης δεν εξαγνίζεις μόνο τις όποιες αμαρτίες, αλλά ενίοτε εξαπατάς δολίως! Δεν φθάνει που «ανεχόμασταν» τόσο καιρό την «εγκληματική» εποπτεία της αγοράς, έρχεται σήμερα η κυβέρνηση και ζητά από τους κατόχους των προγραμμάτων Ζωής να «πληρώσουν τα σπασμένα» των δικών της παραλείψεων.

>Αν και μιλούσε στη γενική συνέλευση των μετόχων της θυγατρικής Geniki bank, τα λεγόμενά του αφορούσαν περισσότερο τη «μητρική» Societe Generale, καθώς αυτή είναι που έχει «εκτεθεί» σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου! Σύμφωνα με τον νέο διευθύνοντα σύμβουλό της, η ελληνική οικονομία έχει δυνατότητες ανάκαμψης, αρκεί να τηρηθούν και να εφαρμοστούν πιστά τα συμφωνηθέντα στο Μνημόνιο.

>Έχουν γνώσιν… οι φύλακες; Τι και αν η ΝΔ βρίσκεται με την «πλάτη στον τοίχο» στην υπόθεση των ομολόγων, ο τομεάρχης Οικονομίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι εκτός της ομάδας των κοινοβουλευτικών της εκπροσώπων που θα μετάσχουν στην εν λόγω Εξεταστική Επιτροπή. Γιατί άραγε;

> Ακόμη και αν δεχθούμε ότι οι συνεχείς εξαγορές των εγχώριων θυγατρικών επιχειρήσεων (ΑΤΕ Ασφαλιστική, Χρηματιστηριακή, Διαφημιστική κ.λπ.) από τη «μαμά» ATEbank αποσκοπούν στη μείωση του λειτουργικού κόστους και στην ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης του ομίλου, δεν μπορούμε να μην αναρωτηθούμε «τι μέλλει γενέσθαι» με τις αντίστοιχες του εξωτερικού, για τις οποίες «κατασπαταλήθηκαν» πολλά χρήματα σε εξαγορές, αρχιτεκτονικές μελέτες, αναμορφώσεις καταστημάτων, διαφημιστική προβολή, μηχανολογικό εξοπλισμό κ.λπ…

> Το ανεπαρκές νομικό πλαίσιο αδειοδότησης, η υπέρμετρη φορολόγηση των υπηρεσιών, οι λανθασμένες στρατηγικές των εταιρειών, ο υπέρογκος δανεισμός και η αύξηση του ανταγωνισμού είναι κάποιοι από τους λόγους που εμποδίζουν την ανάπτυξη του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, δημιουργώντας ζημιές στις επιχειρήσεις του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Wind Hellas.

>Οι αναχωρήσεις πραγματοποιούνται είτε για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις προς τρίτους, είτε για να αναζητηθούν ασφαλέστερα αλλοδαπά καταφύγια! Σε μια περίοδο που οι πηγές χρηματοδότησης από το εξωτερικό έχουν περιορισθεί, οι καταθέσεις αποτελούν έναν από τους πυλώνες σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας, γι’ αυτό και η μείωσή τους δεν θεωρείται θετική εξέλιξη.

>Λαμβάνοντας καθολικά υπόψη τις παρατηρήσεις της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, κατατέθηκε ύστερα από 8 μήνες το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα. Από τις προεκλογικές δηλώσεις που δημιούργησαν προσδοκίες για παραγραφή χρεών, καταλήξαμε στο πάγωμα εξυπηρέτησης μόνο σε δικαστικά αποδεδειγμένη αδυναμία εξυπηρέτησης του δανείου.

>Μα τι είδους μάνατζερ είναι αυτοί; Αντί να «πάρουν πάνω τους το παιχνίδι» και να επιτεθούν επί προσωπικού κατά όσων δυσφημούν τον όμιλό τους, επιλέγουν να οχυρωθούν πίσω από τις απόψεις της Διεύθυνσης των Νομικών τους Υπηρεσιών. Περί της Attica Bank o λόγος.

>Είτε φταίει το υπουργείο Οικονομικών, λόγω των διαρκώς αυξανόμενων φόρων, είτε το υπουργείο Οικονομίας, ελέω των πολλαπλών στρεβλώσεων στην αγορά, το βέβαιο είναι ότι η «Λερναία Ύδρα» του πληθωρισμού βάλλει ευθέως κατά των χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων που ζουν προ πολλού στα όρια της φτώχειας. Και όλα αυτά όταν η εφαρμογή των νέων συντελεστών ΦΠΑ υπολογίζεται ότι θα πυροδοτήσει κύμα αυξήσεων μεταξύ 1% – 1,7% σε πολυάριθμα αγαθά και υπηρεσίες.

>Κάποιοι έχουν τη δυνατότητα να «αποπληθωρίσουν» πιο εύκολα την οικονομία τους! Η ανατίμηση του γουάν έναντι του δολαρίου, σε συνδυασμό με την υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος έναντι του ευρώ, αναμένεται να λειτουργήσει αρνητικά για την Ευρωζώνη και θετικά για Κίνα – Αμερική.

> Έργα και ημέρες του συστήματος ΠΑΣΟΚ! Νόμος 2639/1998 – διεύρυνση ελαστικών σχέσεων εργασίας, νόμος 2956/2001 – ιδιωτικές εταιρείες προσωρινής απασχόλησης και ενοικίασης εργαζομένων, νόμος 2874/2002 – διεύρυνση χρόνου εργασίας και μείωση εργοδοτικών εισφορών, νόμος 3029/2002 – μειώσεις συντάξεων, νόμος 3144/2003 – ιδιωτικά γραφεία συμβούλων εργασίας, νόμος 3174/2003 – διεύρυνση μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο, ΠΔ 81/2003 – φραγμός στη μονιμοποίηση συμβασιούχων, νόμος 3232/2004 – διαδοχική ασφάλιση, κ.λπ.

δ Στον αυτόματο πιλότο του Μνημονίου, που ενίοτε λειτουργεί και ως προκρούστεια κλίνη της κυβέρνησης! Τι και αν η «θατσερική υπουργός του ΠΑΣΟΚ», κ. Κατερίνα Μπατζελή, είχε εδώ και μήνες υποσχεθεί στους αγρότες την επιστροφή μέρους των χρημάτων του ειδικού φόρου για τα καύσιμα, εν τούτοις δεν τις έχει ακόμα υλοποιήσει. Και όλα αυτά ενώ η Κομισιόν μελετά ακόμη και τη διακοπή της εκταμίευσης των κοινοτικών επιδοτήσεων που αφορούν τις αγροτικές επιχορηγήσεις των χωρών που δεν τηρούν τον κανόνα περιορισμού ελλειμμάτων και χρέους κάτω από τα όρια του 3% και 60% του ΑΕΠ αντίστοιχα.

***

δΣυντεχνιακά ρουσφέτια… για γόνους και ημέτερους; Από τη στιγμή που το επάγγελμα του συμβολαιογράφου αναμένεται να απελευθερωθεί σύντομα, τότε ποιος ο λόγος που το υπουργείο Δικαιοσύνης έσπευσε, εν μέσω θέρους, να προκηρύξει σχετικό διαγωνισμό;

***

δΣυμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες, πολύ περισσότερο όταν οι εποχές τις ευνοούν! Σε επίπεδο συνολικών υποχρεώσεων η Coca Cola οφείλει 4,31 δισ. ευρώ, η Ελλάκτωρ 3,06 δισ. ευρώ, η Τιτάν 1,6 δισ. ευρώ, η Vivartia 1,51 δισ. ευρώ και η Μυτιληναίος πάνω από 1 δισ. ευρώ.


Σχολιάστε εδώ