Φρούριο με… Κερκόπορτες η Βουλή

Τα μέτρα ασφαλείας στο ισόγειο και στους ορόφους του Μεγάρου της Βουλής από ελαστικά και στοιχειώδη, εδώ και μία βδομάδα έχουν γίνει πολύ πιο αυστηρά. Όλοι κυκλοφορούν με καρτελάκια και οι αστυνομικοί των πολιτικών για πρώτη φορά είναι αυστηρά άοπλοι! Οι εντολές δεν εξαιρούν κανέναν, φροντίζει για την εφαρμογή τους ο ίδιος ο πρόεδρος, ελέγχονται τα πάντα, μέχρι και τα… σάντουιτς του καφενείου, καθώς έχει γίνει συνείδηση -έστω και ύστερα από κάποιες δεκαετίες- ότι το face control δεν είναι αρκετό… Η νοοτροπία δεν έχει ωστόσο αλλάξει στο υπόγειο πάρκινγκ της Βουλής. Εκεί εξακολουθούν να μην ελέγχονται τα αυτοκίνητα όσων έχουν εξασφαλίσει άδεια εισόδου σ’ αυτό.
Τις τελευταίες μέρες η Βουλή έχει αποκτήσει έναν αέρα… ευρωπαϊκό. Εκατοντάδες υπάλληλοι, αλλά και οι δημοσιογράφοι, κυκλοφορούν στους χώρους του μεγάρου με τα ειδικά καρτελάκια άδειας εισόδου όπου υπάρχουν το όνομα, η ιδιότητα και η φωτογραφία του κατόχου.
Ειδικά μηχανήματα ελέγχου που είναι εγκατεστημένα στις εισόδους του μεγάρου -και το πρόσφατα τοποθετημένο στο φυλάκιο της Βασιλίσσης Σοφίας- ενεργοποιήθηκαν. Πλέον τσεκάρουν τις τσάντες όχι μόνο των επισκεπτών (μέχρι τώρα εισέρχονταν από την πύλη της Βασιλίσσης Σοφίας όπου άφηναν την ταυτότητά τους, έπαιρναν κάρτα εισόδου και περνούσαν από τα ανέκαθεν ενεργοποιημένα μηχανήματα μαγνητική πύλη και Χ Ray scanner), αλλά και όσων εργάζονται στη Βουλή, από όποια πύλη κι αν εισέρχονται.
Ο έλεγχος δεν εξαντλείται στις εισόδους. Συνεχίζεται και στους διαδρόμους της Βουλής όπου αστυνομικοί σταματούν επισκέπτες και εργαζόμενους που κυκλοφορούν χωρίς τις ειδικές κάρτες καρφιτσωμένες στα ρούχα τους. Και πάει ακόμα παραπέρα, καθώς καμία προμήθεια δεν περνά χωρίς έλεγχο, ενώ δεν ξεφεύγουν τα τρόφιμα του καφενείου και του εστιατορίου της Βουλής.
Οι αστυνομικοί βουλευτών και υπουργών είναι υποχρεωμένοι να παραδίδουν τα όπλα τους στους συναδέλφους τους που διενεργούν τους ελέγχους και να κυκλοφορούν άοπλοι στο εσωτερικό της Βουλής.
Ο πρόεδρος της Βουλής δείχνει εξαιρετικά θορυβημένος από το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα, δεν εφησυχάζει από τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, καταφεύγοντας σε προσωπικές αιφνιδιαστικές έρευνες για να διαπιστώσει κατά πόσο εφαρμόζονται. Σε μία από αυτές ο κ. Πετσάλνικος ξάφνιασε τους αστυνομικούς του Ανδρέα Λοβέρδου όταν, μπαίνοντας εκείνοι με την άνεση χρόνων, τους σταμάτησε, τους ρώτησε ποιοι είναι και πού πάνε και τους υποχρέωσε να αφήσουν τα όπλα και να πάρουν αμέσως το ειδικό καρτελάκι για να κυκλοφορούν στη Βουλή. Με τον ίδιο τρόπο αντέδρασε όταν σε άλλη… περιπολία στο καφενείο τη Βουλής εντόπισε συνεργάτες βουλευτών χωρίς καρτελάκι.
Όσο κι αν είναι φρουρούμενο ωστόσο το σύστημα, δεν παύει να είναι διάτρητο από… κάτω. Τίποτα δεν έχει αλλάξει στο υπόγειο γκαράζ, τίποτα δεν διασφαλίζει ότι μπορεί κανείς να το παραβιάσει, καθώς δεν ελέγχονται τα αυτοκίνητα ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος απροόπτων…


Σχολιάστε εδώ