Φρένο στις αποσπάσεις θεολόγων σε Μητροπόλεις

Ο αριθμός των αποσπασμένων εκπαιδευτικών που κατέγραψε το υπουργείο Παιδείας πριν από μερικούς μήνες έφτασε σε δυσθεώρητα ύψη. Περισσότεροι από 10.000 εκπαιδευτικοί βρέθηκαν αποσπασμένοι σε διάφορους τομείς του Δημοσίου. Πολλοί από αυτούς βρέθηκαν να υπηρετούν σε θέσεις άσχετες με την ειδικότητά τους. Μια σημαντική μερίδα εκπαιδευτικών, κυρίως θεολόγων, έχουν αποσπαστεί και σε Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος. Και όπως λένε εκκλησιαστικές πηγές, υπάρχουν εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε Μητροπόλεις και με την εύνοια του Μητροπολίτη δεν έχουν υπηρετήσει ούτε μία ημέρα σε αίθουσα σχολείου!
Η κ. Διαμαντοπούλου θέλει από την επόμενη σχολική χρονιά να μειώσει τις κενές θέσεις στα σχολεία ανακαλώντας πολλούς από τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στις Μητροπόλεις και στην κεντρική διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος. «Λεφτά μπορεί να μην υπάρχουν, αλλά εκπαιδευτικοί υπάρχουν» λένε χαρακτηριστικά στο υπουργείο Παιδείας.
Η Ελλάδα άλλωστε έχει την πρωτιά σε αναλογία εκπαιδευτικών στον ΟΟΣΑ. Στη χώρα μας, σε 1.000 μαθητές στην υποχρεωτική εκπαίδευση αντιστοιχούν 117,4 εκπαιδευτικοί, ενώ ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 76,4.
Στόχος της υπουργού είναι να παραμείνουν στις Μητροπόλεις ελάχιστοι και αυτοί που πραγματικά ασχολούνται με το αντικείμενό τους. Στο υπουργείο γνωρίζουν ότι πολλοί εκπαιδευτικοί κάνουν τους γραμματείς, τους οδηγούς, ακόμη και τους κειμενογράφους των Μητροπολιτών! Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δύο εκπαιδευτικών που υπηρετούν στην κεντρική διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο ένας είναι υπεύθυνος προγράμματος (!) του ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας και η άλλη υπεύθυνη συγκεκριμένης εκκλησιαστικής υπηρεσίας.
Παρέμβαση
Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στις κεντρικές υπηρεσίες της Εκκλησίας (Σύνοδο, Αποστολική Διακονία, Διορθόδοξο Κέντρο), την Αρχιεπισκοπή και τις Μητροπόλεις έχουν θορυβηθεί και αγωνιούν για το πού θα τους βρει η νέα σχολική χρονιά. Ο Αρχιεπίσκοπος φέρεται να έχει ενοχλήσει ήδη την υπουργό για να παραμείνουν οι εκπαιδευτικοί που έχει αποσπάσει ο ίδιος. Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο λίγοι από τους εκπαιδευτικούς που έχουν αποσπαστεί στην Αρχιεπισκοπή και τη Σύνοδο υπηρετούν πραγματικά σε κάποια θέση. Οι υπόλοιποι δεν φαίνονται σε κανένα οργανόγραμμα και, όπως λένε οι κακές γλώσσες, το πιθανότερο είναι να έχουν «εξαφανιστεί» εν γνώσει του κ. Ιερωνύμου. Σύμφωνα με το έγγραφο του ΥΠΕΠΘ (αρ. πρωτ. 59209) μόνο στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών την προηγούμενη χρονιά αποσπάστηκαν οι εκπαιδευτικοί Αλ. Κ., Ι. Μπ., Ευ. Π., Ζ. Τ.. Και τίθεται το ερώτημα: σε ποια ακριβώς θέση υπηρετούν; Πού ακριβώς χρησιμοποιούνται, εφόσον οι εν λόγω δεν αναφέρονται στο επίσημο βιβλίο (δίπτυχα) της Εκκλησίας της Ελλάδος;
Φυσικά η Αρχιεπισκοπή Αθηνών δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Και σε άλλες Μητροπόλεις υπάρχουν αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί, ενώ πολλοί εξ αυτών υπηρετούν σε άλλες θέσεις από αυτές που θα έπρεπε.
Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Παιδείας εν όψει του σχεδιασμού της νέας σχολικής χρονιάς και όπως όλα δείχνουν πολλοί εκπαιδευτικοί – θεολόγοι, ευνοημένοι των Μητροπολιτών- θα κληθούν από τον Σεπτέμβριο να μπουν για πρώτη φορά σε σχολική αίθουσα ύστερα από πολλά πολλά χρόνια…


Σχολιάστε εδώ