Υπάρχει άλλη λύση;

Η σκληρή αλήθεια είναι ότι ο μηχανισμός στήριξης –και κατʼ επέκταση το Μνημόνιο– δημιουργεί ένα δυσβάστακτο πλαίσιο για τα λαϊκά νοικοκυριά. Το εισόδημά τους συρρικνώνεται είτε από τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις είτε από το τριετές πάγωμα στις κατώτατες αποδοχές, είτε από την αυξημένη φορολογική επιβάρυνση είτε από την αύξηση του ΦΠΑ των προϊόντων. Η κρατούσα κατάσταση υποστηρίζει ότι τα μέτρα όντως είναι σκληρά, όμως είναι και αναγκαία προκειμένου να αποφύγει η χώρα την πτώχευση – αν και τα σενάρια περί πτώχευσης της ελληνικής οικονομίας, περί εξόδου από την Ευρωζώνη, περί εξάτμισης των καταθέσεων, συνεχίζονται από διαφόρους κύκλους συμφερόντων εντός και εκτός της χώρας.
•Στο ερώτημα «υπήρχε ή υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση» ακούγεται κατηγορηματική απάντηση, «ναι υπάρχει!» από τον χώρο της Αριστεράς, ωστόσο όταν καλούνται αριστεροί παράγοντες να περιγράψουν την «άλλη λύση» καταλήγουν είτε στον μονόδρομο της χρεοκοπίας είτε σε μια αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας. Όμως και στις δύο αυτές περιπτώσεις οι επιπτώσεις στην οικονομία και στα νοικοκυριά θα ήταν καταστροφικές. Συγκεκριμένα οι ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία που διακρατούν ελληνικά ομόλογα πάνω από 50 δισ. ευρώ θα αντιμετώπιζαν τεράστιο πρόβλημα ύπαρξης, ταυτόχρονα η ΕΚΤ και οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες που διακρατούν το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους θα αντιμετώπιζαν μεγάλες απώλειες, με αποτέλεσμα η κρίση να πλήξει όλη την Ευρωζώνη, το ευρώ να αντιμετωπίσει κίνδυνο κατάρρευσης και η χώρα μας να βρεθεί εκτός αγορών και ενδεχομένως εκτός ευρώ και τα νοικοκυριά να έχουν να κάνουν μʼ ένα χρεοκοπημένο κράτος (με ό,τι αυτό συνεπάγεται) και με τραπεζικό σύστημα υπό κατάρρευση. Άρα κάθε λύση που εμπεριέχει ρύθμιση του χρέους της χώρας, οδηγεί στα χειρότερα…
•Έτσι, ώσπου να βρεθεί η μαγική εναλλακτική λύση είμαστε υποχρεωμένοι να βαδίσουμε την πεπατημένη του Μνημονίου. Ας ελπίσουμε ότι οι δυσκολίες μας θα είναι βραχυπρόθεσμες και κυρίως ότι οι θυσίες θα αποδώσουν καρπούς και η χώρα θα βγει από το τούνελ της κρίσης. Επʼ αυτού οι προβλέψεις της Alpha Bank, που βλέπει αύξηση του ΑΕΠ το 2012 κατά 1,8%, γεννούν αισιοδοξία.


Σχολιάστε εδώ