ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΑΛΕΚΟ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ

Η Βουλή με την υπ’ αριθ. 11527 / 8419 / 103 πράξη της 20ής Οκτωβρίου 2008, του τότε προέδρου της κ. Δ. Σιούφα, αποφάσισε:
• «Την επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό της σε βάρος του Κ.Α.2599 οικονομικού έτους 2008 της Ένωσης τέως Βουλευτών -Ευρωβουλευτών με το ποσό των 100.000 ευρώ για την κάλυψη μέρους της δαπάνης φιλοτέχνησης και εγκατάστασης του Ανδριάντος του Αλέξανδρου Παναγούλη, πρωταγωνιστή της Ελληνικής Αντιδικτατορικής Αντίστασης και μέλους της πρώτης Μεταδικτατορικής Βουλής, για την προσφορά του στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Στη διεκπεραίωση του έργου συμμετέχει το Σωματείο “21ος Αιώνας-Πνύκα”…».
Στη συνέχεια με την ίδια απόφαση καθορίζεται ο τρόπος καταβολής της επιχορήγησης με βάση την πρόοδο του έργου.
Ο καλλιτεχνικός διαγωνισμός
Παράλληλα, ο διεκπεραιωτής του έργου, το Σωματείο «Πνύκα», εκπροσωπούμενο από τον πρόεδρό του Νικόλαο Νικολαΐδη, οικονομολόγο, και τον γενικό γραμματέα του, Λευτέρη Βερυβάκη, τέως βουλευτή και υπουργό, προκήρυξε δημόσιο καλλιτεχνικό διαγωνισμό και η καλλιτεχνική επιτροπή επέλεξε, την 12η Απριλίου 2010, τη μελέτη των καλλιτεχνών Αχιλλέα Βασιλείου και Παύλου Κουγιουμτζή.
Την 21η Μαΐου 2010 υπεγράφη συμφωνητικό μεταξύ των εκπροσώπων του Σωματείου «Πνύκα» και των δύο καλλιτεχνών για τη φιλοτέχνηση του ανδριάντα, με αμοιβή 75.000 ευρώ.
Σε επικοινωνία των αγωνοθετών με τον νυν πρόεδρο της Βουλής, για την πρόοδο του έργου και την εκταμίευση, κατά την αρχική απόφαση της Βουλής, της σχετικής δόσης, ο κ. Πετσάλνικος, επικαλούμενος την οικονομική συγκυρία, έκρινε τη δαπάνη υπερβολική και μάλιστα πρόβαλε το επιχείρημα πως «ο ανδριάντας του Παναγούλη στοιχίζει 100.000 ευρώ, ενώ η προτομή του Ελευθερίου Βενιζέλου, που προ ημερών αποκάλυψα στον Δήμο της Καλλιθέας, στοιχίζει μόνο 20.000 ευρώ».
Βεβαίως παραμένει απορίας άξιο πώς ο κ. Πετσάλνικος συγχέει τα μεγέθη προτομής με ανδριάντα και δη σε φυσικό μέγεθος!
Από τις 75.000
στις 50.000 ευρώ…
Τα νέα δεδομένα, μετά τις συνομιλίες των αρμοδίων της «Πνύκας» και του κ. Πετσάλνικου, οδήγησαν την αναθεώρηση της πρώτης συμφωνίας με τους δύο καλλιτέχνες και με νέα τροποποιητική συμφωνία της 11ης Ιουνίου 2010 η αμοιβή των τελευταίων ορίσθηκε στο ποσό των 50.000 ευρώ.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε συζητήσεις και επέσυρε και την παρέμβαση του πρώην προέδρου της Βουλής κ. Απόστολου Κακλαμάνη. Προς το παρόν πάντως παραμένουν άγνωστα τα αποτελέσματα της παρέμβασης του πρώην προέδρου.
Στη φάση αυτή το θέμα περιέρχεται σε γνώση της εφημερίδας και εκφράζεται με το δημοσίευμα της προηγούμενης Κυριακής, την ακρίβεια του οποίου επιδίωξε να αμφισβητήσει το Γραφείο Τύπου της Βουλής, χωρίς όμως και να δίδεται «ερμηνεία» στην αναθεώρηση της συμφωνίας με τους δύο καλλιτέχνες…
Είναι ενδεικτικό ότι μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας στους κύκλους του κ. Πετσάλνικου συνεζητείτο όχι η ουσία του θέματος, αλλά «πώς θα ξεφύγουμε από την κριτική του “Π”…»
Κατακλυσμός αντιδράσεων…
Μετά το δημοσίευμα ακολούθησε κατακλυσμός του διαδικτύου με έντονες αντιδράσεις αγωνιστών της Αντιδικτατορικής Αντίστασης, καθώς και του τηλεφωνικού κέντρου του «Π», και μάλιστα με την υπόδειξη η εφημερίδα να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό εισφορών, ώστε το έθνος να καλύψει τη δαπάνη για την ανέγερση και εγκατάσταση του ανδριάντος του πρωταγωνιστή της αντίστασης κατά της χούντας.
Στο κλίμα αυτό της οργισμένης αντίδρασης για τον άκομψο (;) τρόπο με τον οποίο χειρίσθηκε το λεπτό αυτό για το Πανελλήνιο θέμα ο κ. Πετσάλνικος οδήγησε τον εκπρόσωπο της «οικογένειας Ολοκαύτωμα» στον βωμό της Δημοκρατίας, τον Στάθη Παναγούλη, να απευθύνει επιστολή αγανάκτησης προς τον κ. Πετσάλνικο και μάλιστα τη στιγμή που «ημέτεροι» διευθυντές της Βουλής φιλοδωρούνται με εφάπαξ εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ!
Είναι ενδεικτικό του χειρισμού του θέματος από τον πρόεδρο της Βουλής ότι στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κοινοβουλίου ο πρωταγωνιστής της Αντιδικτατορικής Αντίστασης αποκαλείται και μόνο «ο αείμνηστος Αλέξανδρος Παναγούλης»!
Η ΕΔΗΝ, η Ελληνική Δημοκρατική Νεολαία, την οποία ίδρυσε ο Αλέκος Παναγούλης, με ιδιαίτερα έντονη ανακοίνωση του προέδρου της, κ. Σταύρου Καράμπελα, καταλογίζει στο ΠΑΣΟΚ τάσεις για απαξίωση του πρωταγωνιστή της αντιχουντικής αντίστασης.
«Θλίψη», τονίζεται στην ανακοίνωση, «προκαλεί το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ «έχει αναλάβει εργολαβικά την απαξίωση του ήρωα. Ένας πρόεδρος της Βουλής μεταφέρει το αίτημα για την προτομή του Αλέκου στην Επιτροπή Κήπων και Δενδροστοιχιών.
Ένας υπουργός Πολιτισμού απαντά ότι η ποίηση του Αλέκου Παναγούλη στερείται λογοτεχνικής αξίας. Και ο κ. Πετσάλνικος κάνει παζάρια για ένα ποσό που υπολείπεται εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ (343.000) που δαπανώνται για είδη καθαριότητας…».
Τέλος, σημειώνεται ότι ο δήμαρχος της Αθήνας, κ. Νικήτας Κακλαμάνης, έχει δεσμευθεί να στηθεί ο ανδριάντας του Αλέκου Παναγούλη στην πλατεία των πρώην δικαστηρίων επί της Πανεπιστημίου (τετράγωνο Πανεπιστημίου – Αρσάκη – Σανταρόζα – Σταδίου), ενώ οι δαπάνες για το βάθρο του μνημείου θα καλυφθούν από τον Στάθη Παναγούλη.
Δεν αναφέρει ούτε ποσόν ούτε πότε θα δοθεί
Ο πρόεδρος της Βουλής κ. Πετσάλνικος, σε επιστολή που μας έστειλε το Γραφείο Τύπου, επιχειρεί να αμφισβητήσει την ακρίβεια του αποκαλυπτικού δημοσιεύματός μας, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.
Όμως ακόμα και από την επιστολή προκύπτει η… δυστοκία για την υλοποίηση της δέσμευσης που έχει αναλάβει η Βουλή για την ανέγερση του ανδριάντα του ήρωα Αλέκου Παναγούλη, ενώ θα έπρεπε να πλειοδοτούσε ο κ. Πετσάλνικος. Όταν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες μόνοι τους προσφέρθηκαν να μειώσουν την αμοιβή τους κατά 25.000 ευρώ, ο κ. Πετσάλνικος κάνει παζάρια για την καταβολή του ποσού. Τυχαίο είναι ότι στην επιστολή αποφεύγει ο πρόεδρος να αναφέρει ποιο είναι το «υπόλοιπο» ποσό που θα δοθεί, και πότε. «Θα καταβάλλεται κανονικά» γράφει. Αυτό το «κανονικά» τι σημαίνει;
Η επιστολή που μας στάλθηκε από το Γραφείο Τύπου έχει ως εξής:
«Με αφορμή δημοσίευμα στην εφημερίδα σας στις 27 Ιουνίου 2010 στην σελίδα 4 και με τίτλο “Έκοψαν το κονδύλι για τον ανδριάντα του Παναγούλη”, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Η αναφορά στο δημοσίευμα ότι ”ο κ. Πετσάλνικος αιφνιδίως διαβίβασε στην Επιτροπή ότι η Βουλή αδυνατεί να εκπληρώσει την υπόσχεσή της”, είναι αναληθής.
Ως εκ τούτου οφείλουμε να σας ενημερώσουμε, και μέσω της εφημερίδας σας το αναγνωστικό κοινό σας, για τα πραγματικά στοιχεία, ώστε να μη δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις.
Στις 20 Οκτωβρίου 2008 υπεγράφη από τον τότε πρόεδρο της Βουλής απόφαση για την κάλυψη του κόστους ανέγερσης του ανδριάντα του αείμνηστου Αλέξανδρου Παναγούλη. Την όλη διαδικασία για την ανέγερση ανέλαβαν η Ένωση τέως Βουλευτών και Ευρωβουλευτών και το σωματείο “21ος αιώνας – Πνύκα”, στους οποίους θα καταβληθεί η δαπάνη.
Με την κοινοποίηση της απόφασης η Ένωση και το σωματείο έλαβαν 20.000 ευρώ για την κάλυψη των άμεσων υποχρεώσεών τους, όπως είναι η δαπάνη των βραβείων από την προκήρυξη του διαγωνισμού και άλλα έξοδα.
Τον Μάιο του 2010 υπεγράφη σύμβαση με τους επιλεγέντες καλλιτέχνες. Το κόστος ανέγερσης του ανδριάντα ανέρχεται τελικά σε 50.000 ευρώ.
Κατά τη σύμβαση προβλέπεται η άμεση καταβολή του 10% της συνολικής δαπάνης και 20% όταν θα είναι έτοιμο το πρόπλασμα του έργου.
Με απόφαση του προέδρου της Βουλής κ. Φίλιππου Πετσάλνικου που υπεγράφη στις 24 Ιουνίου 2010, δηλαδή πριν από το δημοσίευμα, εκταμιεύονται άλλες 20.000 ευρώ προς την Ένωση και το σωματείο, ποσό με το οποίο υπερκαλύπτονται οι συμβατικές υποχρεώσεις για τη συνέχιση του έργου.
Το υπόλοιπο ποσό που απαιτείται για την αποπεράτωση του ανδριάντα θα καταβάλλεται κανονικά με την πρόοδο και την ολοκλήρωση του έργου.
Από τα στοιχεία αυτά γίνεται σαφές ότι δεν “οδηγείται σε ματαίωση η ανέγερση του ανδριάντα” αλλά αντίθετα προχωρά η ολοκλήρωσή του».
Η Μνήμη του Ήρωα
δεν είναι αντικείμενο
οικονομικής μικροψυχίας
Γενναία, προνόμιο της οικογένειας Παναγούλη, είναι η επιστολή που έστειλε ο Στάθης Παναγούλης, προς τον πρόεδρο της Βουλής, δηλώνοντάς του ότι «αποποιείται» την οικονομική συνδρομή της Βουλής.
«Κύριε Πρόεδρε,
Ο Αλέκος Παναγούλης κατά κοινή, πλέον, παραδοχή, ανήκει στο ΕΘΝΟΣ και την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ. Και υπ’ αυτήν την έννοια και όχι εκείνη του αδελφού και του Αγωνιστή κατά της ξενοκίνητης Τυραννίας των Συνταγματαρχών, Σας απευθύνω αυτή την επιστολή.
“ΤΟ ΕΘΝΟΣ” κατά την υπερήφανη εκείνη απάντηση του Μπουρλοτιέρη, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΝΑΡΗ, στον ασεβή Αυστριακό, που τον μέμφθηκε μεσούντος του Αγώνος της Ανεξαρτησίας ότι ”εσύ δεν έχεις έθνος”, θα φροντίσει για την Μνήμη του Ήρωά του.
Κύριε Πρόεδρε,
Με το ανήκον σέβας στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων και υπό την επιταγή και προτροπή εκατοντάδων, αν όχι χιλιάδων, Αντιδικτατορικών Αγωνιστών και Δημοκρατικών Πολιτών, ΑΠΟΠΟΙΟΥΜΕΘΑ την οικονομική συνδρομή της Βουλής -την οποία εσείς διαχειρίζεσθε- για την εκπλήρωση του “Κοινού Χρέους”, προς την Μνήμη του ΠΡΩΤΟΥ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΟΥ
ΑΓΩΝΑ.
Κύριε Πρόεδρε,
Έχω διδαχθεί ”εξ απαλών ονύχων” από την οικογένειά μου, η οποία έγινε Ολοκαύτωμα στον αγώνα κατά της Τυραννίας ότι η Μνήμη των Ηρώων δεν είναι δυνατόν να γίνει αντικείμενο οικονομικής ή άλλης μικροψυχίας!

Έρρωσθε
Μετά σεβασμού στο αξίωμα
Του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων
Στάθης Β. Παναγούλης»


Σχολιάστε εδώ