Τι προβλέπουν οι κυριότερες ρυθμίσεις

Το «ΠΑΡΟΝ», ανταποκρινόμενο σε δεκάδες τηλεφωνήματα, ερωτήσεις και εκκλήσεις, παρουσιάζει σήμερα αναλυτικά τις κύριες ρυθμίσεις που προωθούνται και τις οποίες οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καλούνται να ψηφίσουν κάτω από εκβιαστικά διλήμματα (διαγραφές, πρόωρες εκλογές, κομματική πειθαρχία κ.λπ.). Αυτές είναι:
• Η αντικατάσταση της κατώτερης σύνταξης κατά το μεγαλύτερο μέρος της από τη λεγόμενη βασική σύνταξη επιπέδου ΟΓΑ (360 ευρώ), μέσα στην οποία θα ενσωματωθεί και το ΕΚΑΣ, και η μείωσή της από 17,8 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη σε 15. Αυτό όμως δεν είναι σύνταξη, αλλά επίδομα πρόνοιας.
• Η δραστική μείωση των συντάξεων που θα προέλθει με οκτώ τρόπους: α) Μέσω της μείωσης των ετήσιων ποσοστών αναπλήρωσης, από 2% τον χρόνο σε 1%, με αποτέλεσμα η συνολική αναπλήρωση στα 40 χρόνια εργασίας για πλήρη σύνταξη να πέσει στο 56% (40% από την αναλογική σύνταξη και 16% από τη βασική) του συντάξιμου μισθού από 70% (35 έτη επί 2%) που ισχύει σήμερα για 35 χρόνια εργασίας. Για να διατηρήσει κάποιος/α το ίδιο με το σημερινό ποσοστό αναπλήρωσης, δηλαδή το 70%, θα πρέπει να δουλεύει περίπου 54 χρόνια! β) Με τη συνεκτίμηση για τον προσδιορισμό του συντάξιμου μισθού των αμοιβών όλου του εργάσιμου βίου αντί των πέντε καλύτερων ετών των 10 τελευταίων του εργάσιμου βίου που ισχύει σήμερα, γ) Με την επιβολή ΛΑΦΚΑ 3-9% σε όλες τις συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ μηνιαία. δ) Με το τριετές πάγωμα των συντάξεων και την περικοπή από τους συνταξιούχους των δώρων Χριστουγέννων – Πάσχα και του επιδόματος αδείας. ε) Με τη δραστική περικοπή των επικουρικών συντάξεων έπειτα από αναλογιστικές μελέτες μέχρι 31/12/2010. στ) Με τον προσδιορισμό των ετησίων αυξήσεων των συντάξεων με υπουργικές αποφάσεις με βάση το 50% της ετήσιας αύξησης του ΑΕΠ και του 50% του δείκτη τιμών καταναλωτή, που σημαίνει ότι αν η αύξηση του ΑΕΠ είναι αρνητική, τότε οι αυξήσεις θα υπολείπονται του πληθωρισμού. ζ) Με την προβλεπόμενη αναπροσαρμογή των συντάξεων με βάση αναλογιστικές μελέτες που θα γίνονται ανά διετία. η) Με την επιβολή ποινής μείωσης 6% της σύνταξης για κάθε χρόνο που φεύγουν νωρίτερα όσοι/ες κάνουν χρήση της δυνατότητάς τους για πρόωρη συνταξιοδότηση.
• Την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Ο νέος ασφαλιστικός νόμος ορίζει ως γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για όλους και όλες το 65ο έτος ή το 60ό εφόσον έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια εργασίας και ασφάλισης. Καταργείται δηλαδή η 35ετία ή η 37ετία που ίσχυε μέχρι σήμερα, εκτός από τους ασφαλισμένους του Δημοσίου που μπήκαν στην ασφάλιση πριν από το 1983. Με ανεργία σήμερα 18%, ανασφάλιστη εργασία 25% και ελαστικές μορφές απασχόλησης 24% είναι πρακτικά αδύνατον ένας νέος εργαζόμενος να συμπληρώσει 40 χρόνια εργασίας σε ασφάλιση και να πάρει πλήρη σύνταξη. Η δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικής υπηρεσίας μέχρι 7 χρόνια είναι δώρο – άδωρο, γιατί συνεπάγεται μεγάλη δαπάνη για τους ασφαλισμένους. Οι γυναίκες στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα εντάσσονται στο γενικό όριο συνταξιοδότησης των 65 ετών, ενώ τιμωρείται παραδειγματικά η μητρότητα, αφού καταργούνται οι θετικές διακρίσεις των εργαζομένων μητέρων με ανήλικο παιδί και το όριο ηλικίας συνταξιοδότησής τους ανεβαίνει από τα 50 στα 65 έτη. Αυξάνονται από τα 55 στα 60 έτη τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και προωθούνται περικοπές σ’ αυτά για παλιούς και νέους εργαζόμενους μέχρι 31/7/2011 με απλή υπουργική απόφαση. Προωθούνται επίσης περικοπές και στις αναπηρικές συντάξεις. Θα υπάρχει επίσης μετά το 2011 αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κάθε τρία χρόνια ανάλογα με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής στη χώρα μας.


Σχολιάστε εδώ