Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

δ Θλίψη και απογοήτευση. Αυτά είναι τα συναισθήματα που προκαλεί πλέον η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά σε όσους επιμένουν να ασχολούνται με αυτήν.
δ Η συνεχιζόμενη μηδενική αντίδραση των ίδιων των επιχειρηματιών, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν μπαίνουν καν στον κόπο να στηρίξουν τις εταιρείες τους, η αρνητική συγκυρία διεθνώς, με τις αγορές να μην προσφέρουν «στήριξη» στο ΧΑ, αλλά και με τα εγγενή προβλήματα της ελληνικής οικονομίας να σκιάζουν το τοπίο, το πιο αισιόδοξο σενάριο θέλει την αλλαγή τάσης -εάν υπάρχει πια χώρος για κάτι τέτοιο- να έρχεται περί τα τέλη Ιουλίου, όταν και θα έχει ξεκαθαρίσει περισσότερο η εικόνα από τα ανοικτά μέτωπα της οικονομίας (ασφαλιστικό νομοσχέδιο, εργασιακά, «τεστ» της οικονομίας μας με έκδοση εντόκων γραμματίων στα μέσα του μήνα).
δ Μέχρι τότε αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η περίοδος ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων, όχι μόνο στο ΧΑ αλλά και στις διεθνείς αγορές. Οι ειδικοί λένε πως εφόσον τα αποτελέσματα δεν κρύβουν άλλες αρνητικές εκπλήξεις και σε συνδυασμό με θετικά νέα από το μακροοικονομικό επίπεδο, τότε δεν αποκλείεται να έρθουν καλύτερες ημέρες για την αγορά μας.
δ Τώρα το πώς εκλαμβάνει κανείς αυτό το «καλύτερες ημέρες» είναι σχετικό. Όποιος περιμένει αύξηση τζίρου, άνοδο αποδόσεων για πολλά χαρτιά και γενικότερα αναθέρμανση ενδιαφέροντος, τότε μάλλον πλανάται πλάνην οικτράν.
δ Μέχρι τότε πάντως η εικόνα είναι καθόλα απογοητευτική, αφού παρά τις όποιες προσπάθειες να συγκρατηθούν τουλάχιστον τα οριακά επίπεδα αντίστασης τόσο στον Γενικό Δείκτη, όσο και στον τραπεζικό, κάτι τέτοιο δεν επετεύχθη μέχρι και την Τετάρτη, με τον δείκτη να κλείνει μάλιστα κάτω κι από το ψυχολογικό όριο των 1.450 μονάδων και τις τράπεζες να «γράφουν» νέες πιέσεις και νέα χαμηλά. Η εικόνα είναι τέτοια ώστε να κυκλοφορούν μεσούσης της συνεδρίασης ακόμα και e-mail με «πληροφορίες» για χρεοκοπία τράπεζας (Attica Bank) και κατόπιν να διαψεύδονται χωρίς να «ιδρώνει αυτί»…
δ Στο ενδιάμεσο το ΧΑ διασπά κάθε αρνητικό ρεκόρ τζίρου και όγκου, κλείνοντας την περασμένη εβδομάδα με τον πέμπτο χειρότερο τζίρο της χρονιάς και Δευτέρα, Τρίτη να «χάνουν» κι αυτό ακόμη το επίπεδο, μέσα σε κλίμα γενικευμένης απαξίωσης, τζίρο όχι απλώς ισχνό αλλά… θλιβερό και με μηδενικές προσδοκίες για το επόμενο διάστημα!
δ Τέλος, οι αναλυτές εκτιμούν πως η παράταση της απαγόρευσης των «ανοιχτών πωλήσεων» για ακόμα έναν μήνα ίσως και να λειτουργεί ως «δικλίδα ασφαλείας» απέναντι στην περαιτέρω απαξίωση της αγοράς και κυρίως απέναντι στη μαζικότερη αποχώρηση ξένων κεφαλαίων και διαχειριστών.
δ Όσον αφορά τώρα στο τι μέλλει γενέσθαι για τη συνέχεια, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν πως η «χρυσή τομή» περιλαμβάνει αυξημένη ρευστότητα στα χαρτοφυλάκια. Και ανοικτά τα μάτια όλων για μια «βίαιη» αντίδραση της αγοράς. Αν και οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο μάλλον λιγοστεύουν όσο «προχωρά» το καλοκαίρι.
Ίδωμεν…


Σχολιάστε εδώ