Παράτησε την ολομέλεια για να πάρει… γραμμή!

Με όλους να απορούν αποχώρησε ο κ. Παναγόπουλος για να ανταποκριθεί σε πρόσκληση, όπως αργότερα έγινε γνωστό, που του απηύθυνε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου προκειμένου να συζητηθεί το θέμα του παγώματος των αυξήσεων που προβλέπει για την επόμενη τριετία το «Μνημόνιο της ντροπής» στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. Στην ίδια κομματική σύσκεψη συμμετείχε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕ Δημ. Ασημακόπουλος σε μια προσπάθεια προσέγγισης και αποφυγής της επιβολής του τριετούς παγώματος με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (όπως γράψαμε προ δεκαπενθημέρου). Παρόντες ήταν ακόμη και οι υπουργοί Α. Λοβέρδος (Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης), Γ. Παπακωνσταντίνου (Οικονομικών), Χρ. Παμπούκης (Επικρατείας), αλλά και οι βουλευτές Χρ. Πρωτόπαπας, Δημ. Κουσελάς, Γ. Κουτσούκος καθώς και ο γραμματέας της ΚΟ Χρ. Παπουτσής.
Τόσο ευθεία και δημόσια κυβερνητική και κομματική παρέμβαση, που εκδηλώθηκε μάλιστα κατά τη διάρκεια κρίσιμης συνεδρίασης της ΓΣΕΕ στην οποία, μεταξύ άλλων, κυρίαρχη θέση είχε η συζήτηση και για το μέλλον της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, δεν έχει ξανασυμβεί. Γι’ αυτό και δικαίως αργά την Πέμπτη αντιδρούσαν με οργή οι συνδικαλιστές των άλλων παρατάξεων που μιλούσαν για «στημένο παιγνίδι» γι’ αυτό και ο κόσμος δεν ακολουθεί και απαξιώνει τη ΓΣΕΕ.
Ανεξαρτήτως της σκοπιμότητας και των αντιδράσεων, φαίνεται ότι η εργατική πλευρά (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ) συγκλίνει με ΓΣΕΒΕ και ΕΣΕΕ (έμποροι υπό την προεδρία του Β. Κορκίδη) για «διάσωση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με τίμημα αυξήσεις μηδαμινές έως 1% και ενσωμάτωση του 13ου και 14ου μισθού, αρκεί οι βιομήχανοι να συμφωνήσουν στο ζήτημα της μεσολάβησης Διαιτησίας». Αλλά και οι πραγματικοί κυβερνώντες, η «τρόικα», να εγκρίνουν τη δυνατότητα υπογραφής της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας – ακόμα και με αυτά τα εξευτελιστικά ποσοστά. Μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι δεν είχε οριστεί η νέα συνάντηση
ΓΣΕΕ – εργοδοτικών οργανώσεων, ενώ κλίμα όξυνσης, αντιπαραθέσεων και διάλυσης πλανάται πάνω από το ΠΑΣΟΚ.


Σχολιάστε εδώ