«Πάγωσε» η αγορά, «πάτωσε» ο ΦΠΑ!

Την ώρα που η αγορά υποδέχεται τους αυξημένους συντελεστές ΦΠΑ, το υπουργείο Οικονομικών «κάνει ταμείο» για τα έσοδα του πρώτου τριμήνου, εν αναμονή των νέων ελέγχων από την «τρόικα», και διαπιστώνει την αποτυχία της «κλασικής» συνταγής του ΔΝΤ, που επέβαλε μεγάλες αυξήσεις της έμμεσης φορολογίας: Το «πάγωμα» της αγοράς, λόγω της σοβαρής κάμψης της καταναλωτικής ζήτησης, «βούλιαξε» τα έσοδα από ΦΠΑ το πρώτο εξάμηνο, παρότι τέθηκε σε εφαρμογή από τον Μάρτιο η πρώτη δόση αύξησης των συντελεστών.
Άλλωστε, ακόμη και τα κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν την κακή κατάσταση της αγοράς σήμερα: «Αυτήν τη στιγμή, η πτώση του τζίρου, η πτώση της κατανάλωσης, η αύξηση του κόστους και η πιστωτική ασφυξία, η οποία συνεχίζεται, είναι τα κυρίαρχα στοιχεία της αγοράς και από μένα δεν θα ακούσετε ωραιοποίηση της κατάστασης», τόνισε η κ. Λούκα Κατσέλη (μιλώντας στον «Θέμα FM»).
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», το «καθαρό» αποτέλεσμα από τις εισπράξεις ΦΠΑ το πρώτο εξάμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία 6μήνου που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, ήταν όχι απλώς αρνητικό, αλλά… κατακόκκινο: Τα έσοδα μειώθηκαν κατά 12% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2009, δηλαδή έμειναν πολύ πίσω από τον διψήφιο στόχο αύξησης που είχε τεθεί.
Η παρτίδα σώθηκε πρόσκαιρα και το τελικό αποτέλεσμα θα είναι περίπου στο μηδέν για το α’ εξάμηνο μόνο χάρη στην ευνοϊκή ρύθμιση του άρθρου 84 του τελευταίου φορολογικού νόμου, που έδινε τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις να δηλώσουν μέχρι τις 30 Ιουνίου «κρυμμένους» φόρους προηγούμενων ετών και να τους εξοφλήσουν χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Πέραν του ΦΠΑ, όμως, αποδεικνύεται τώρα ότι και οι άλλοι φόροι που επιβάρυναν την κατανάλωση, οδηγώντας εκτός ελέγχου τον τιμάριθμο (πάνω από το 5%, με στόχο 1,9%, σύμφωνα με το Μνημόνιο με την «τρόικα»…), είχαν ασθενή απόδοση: Στα καύσιμα καταγράφεται πρωτοφανής πτώση της κατανάλωσης, που μπορεί να ξεπεράσει και το 10% σε ετήσια βάση, ενώ οι καταναλωτές έκαναν μαζική στροφή σε φθηνότερες λύσεις για το κάπνισμα (φθηνά τσιγάρα ή στριφτά), εξανεμίζοντας τους πρόσθετους φόρους που περίμεναν να εισπράξουν στο υπουργείο Οικονομικών.
Πρόσθετος «πονοκέφαλος» για το οικονομικό επιτελείο είναι οι επιστροφές φόρων, που «ροκανίζουν» τα καθαρά έσοδα: Η μείωση της κερδοφορίας ή το πέρασμα σε ζημίες για τις περισσότερες επιχειρήσεις οδηγεί σε μεγάλες επιστροφές φόρου εισοδήματος με τις διαδικασίες της προκαταβολής φόρου για το 2010, ενώ το υπουργείο Οικονομικών υποχρεώθηκε την Παρασκευή να ανακοινώσει ότι από αυτόν τον μήνα οι επιστροφές εξαγωγικού ΦΠΑ θα δίνονται χωρίς έλεγχο για ποσά μέχρι 30.000 ευρώ. Ως τώρα, οι επιστροφές του ΦΠΑ «βραχυκύκλωναν» από τους ελέγχους, ώστε τεχνητά να εμφανίζονται συμπιεσμένες οι εκροές και να εξωραΐζονται τα αποτελέσματα των εσόδων για το κρίσιμο πρώτο εξάμηνο.


Σχολιάστε εδώ