Ο Νταβούτογλου απαιτεί από την ΕΕ να ξεπαγώσει τα οκτώ κεφάλια
Οι υποχρεώσεις αυτές αφορούν μεταξύ άλλων την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία και την άρση του εμπάργκο που η Άγκυρα επιβάλλει σε βάρος των κυπριακών πλοίων και αεροσκαφών.
Το κόστος της ΕΕ
Οι Τούρκοι πάντως πανηγυρίζουν για το άνοιγμα του κεφαλαίου για την ασφάλεια των τροφίμων και για τα φυτοϋγειονομικά. Το κεφάλαιο άνοιξε την περασμένη Τετάρτη στις 30 Ιουνίου, την τελευταία μέρα της Ισπανικής Προεδρίας, με διαδικασία εξπρές, καθότι μέχρι πρότινος η Τουρκία δεν ήταν τεχνοκρατικά έτοιμη για το άνοιγμά του.
Μετά τη Διακυβερνητική, στο πλαίσιο της οποίας ελήφθη η απόφαση, δόθηκε κοινή συνέντευξη Τύπου από τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε, τον ισπανό υπουργό των Εξωτερικών, Μικέλ Άνχες Μορατίνο, τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και τον συνάδελφό του υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς.
Το Κυπριακό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνέντευξης Τύπου. Ο κ. Μπαγίς επισήμανε ότι το Κυπριακό δεν μπορεί να εμποδίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και ότι είναι μεγαλύτερο το κόστος που θα έχει η ΕΕ εάν δεν ενταχθεί η Τουρκία από το όφελος που θα έχει εάν, όπως άφησε να νοηθεί, υποστηρίζει την Κύπρο. Συναφώς, ο Επίτροπος Φούλε επισήμανε ότι είναι άλλο πράγμα το γεγονός ότι η Τουρκία πρέπει να βοηθά στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού και άλλο η εκπλήρωση των υποχρεώσεών της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως αυτές προκύπτουν από το Πρωτόκολλο της Τελωνειακής Ένωσης.
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου ζήτησε από την ΕΕ να επανεξετάσει την απόφαση στη βάση της οποίας παραμένουν παγωμένα οκτώ τουρκικά ενταξιακά κεφάλαια ως αποτέλεσμα του ότι η χώρα του δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Κυπριακή Δημοκρατία.
Σε δηλώσεις επί του Κυπριακού προέβη και ο κ. Μορατίνο, τονίζοντας ότι η ΕΕ υποστηρίζει τις προσπάθειες και δη τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Και πρόσθεσε ότι η ΕΕ βοηθά αυτήν την προσπάθεια. Εμφανίστηκε μάλιστα αισιόδοξος, υπογραμμίζοντας ότι στις συνομιλίες θα υπάρξει θετική πρόοδος.
Τρία κεφάλαια στα σκαριά
Το ερώτημα που εγείρεται είναι εάν η Τουρκία θα καταφέρει να ανοίξει επί Βελγικής Προεδρίας κεφάλαια και ποια. Εκτιμάται ότι τρία είναι τα κεφάλαια που η Τουρκία και η Βελγική Προεδρία θα επιδιώξουν να ανοίξουν ως το τέλος του χρόνου.
Πρόκειται για εκείνα των Δημόσιων Συμβάσεων, του Ανταγωνισμού και της Κοινοτικής Πολιτικής και Απασχόλησης. Το άνοιγμά τους εξαρτάται κυρίως από την Άγκυρα και την ταχύτητα με την οποία θα κινηθεί τους επόμενους μήνες προκειμένου να εκπληρώσει τις τεχνοκρατικές της υποχρεώσεις προς την ΕΕ για να έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει το άνοιγμα νέων κεφαλαίων.