Ο αριστερισμός οδηγεί σε αδιέξοδο

Την ίδια στιγμή η ηγεσία του ΣΥΝ προσπαθεί να βρει τρόπο συνύπαρξης με τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να διασωθεί το συμμαχικό σχήμα. Κάτι που φαντάζει δύσκολο μετά και την τελευταία συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο ΣΥΝ βρέθηκε αντιμέτωπος με θέσεις των συμμάχων που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δεχθεί (αποχώρηση από το ευρώ ή ακόμα και από την ΕΕ).
Με τη στήριξη και την παρουσία του ιστορικού ηγέτη της Ανανεωτικής Αριστεράς Λ. Κύρκου το νέο κόμμα των ανανεωτών πραγματοποίησε την πρώτη ανοιχτή Αυγκέντρωσή του στην Αθήνα, με τον Φ. Κουβέλη να αναφέρει στην ομιλία του ότι «ο αριστερισμός οδηγεί σε αδιέξοδα», αναφορά που ευθέως απευθύνεται στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στην ηγεσία του ΣΥΝ που -κατά τους Ανανεωτικούς- συνεχίζει να στηρίζει αυτόν τον «αριστερισμό».
Ο Φ. Κουβέλης ήταν επικριτικός προς την κυβέρνηση, ειδικά για το θέμα του Μνημονίου με την «τρόικα», θέλοντας έτσι να δώσει απάντηση σε όσους κατηγορούν το νέο κόμμα ότι είναι στον προθάλαμο του ΠΑΣΟΚ. Για τη σημερινή κατάσταση της χώρας απέδωσε ευθύνες τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη ΝΔ και έκανε λόγο για τη δημιουργία μιας «Αριστεράς της ευθύνης» η οποία πέρα από τον λόγο καταγγελίας που θα εκφέρει, θα παρουσιάζει και προτάσεις για τη «δημοκρατική διέξοδο από την κρίση». Η Δημοκρατική Αριστερά κινητοποιεί όλα τα στελέχη της -αρκετά από τα οποία είναι αρκετά έμπειρα- προκειμένου στο μέτρο του δυνατού να αποκτήσει πανελλαδική δικτύωση και κατά τα φαινόμενα θα επιδιώξει να κάνει την πρώτη καταγραφή των δυνάμεών της στις επικείμενες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές είτε με αυτόνομη κάθοδο όπου αυτό είναι δυνατόν είτε με συνεργασίες με τους Οικολόγους ή και στελέχη του ΠΑΣΟΚ που διαφοροποιούνται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από την κυβερνητική πολιτική. Ήδη οι τέσσερις βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς που έχουν αποχωρήσει από τον ΣΥΝ δραστηριοποιούνται έντονα στη Βουλή με ερωτήσεις που καταθέτουν, αλλά και με την εκπροσώπησή τους στην Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων.
Την ίδια στιγμή ο ΣΥΝ παρακολουθεί με προσοχή τη δραστηριότητα των «Ανανεωτών» και μέχρι στιγμής έχει επιλεγεί η στάση της ευπρεπούς κριτικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι η «Αυγή» κάλυψε δημοσιογραφικά τη συγκέντρωση της Δημοκρατικής Αριστεράς με ρεπορτάζ που θύμιζε συγκέντρωση κάποιας πτέρυγας του ΣΥΝ και όχι ενός ανταγωνιστικού κόμματος που προέκυψε μάλιστα από διάσπαση του ίδιου του ΣΥΝ. Βέβαια αυτή η αντιμετώπιση δεν θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα όταν τα δύο κομμάτια της ανανεωτικής Αριστεράς θα δίνουν τη μάχη για την πρωτοκαθεδρία στον χώρο, αλλά και όταν γίνουν εκλογές στη μάχη για την κοινοβουλευτική επιβίωση.
Στο μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ακόμα ανοιχτό το θέμα του κοινού βηματισμού, αφού γίνονται προσπάθειες να συγκεραστούν οι διαφορετικές θέσεις του ΣΥΝ και των βασικών συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με τις θέσεις που εκφράζουν κλείνουν το μάτι προς τον Α. Αλαβάνο ο οποίος προωθεί το δικό του «Μέτωπο» και όλα δείχνουν ότι το σχήμα θα δοκιμαστεί σοβαρά, ειδικά στην περίπτωση που δεν καταλήξει έγκαιρα όλος ο ΣΥΡΙΖΑ στους υποψήφιους που θα κατεβάσει στις επικείμενες περιφερειακές εκλογές.


Σχολιάστε εδώ