Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

>Τους λόγους για τους οποίους τροποποιήθηκε η προκήρυξη του Μαΐου 2009 για το Πρόγραμμα Ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων ζητά να πληροφορηθεί από την υπουργό Οικονομίας ο βουλευτής της ΝΔ Κωστής Μουσουρούλης. Όπως αναφέρει, ο αριθμός των επιχειρήσεων που εγκρίθηκαν έφτασε τις 7.400, ενώ πολλές από αυτές που τελικά δεν εντάχθηκαν, είχαν ήδη προχωρήσει σε επιπλέον δαπάνες αφού, με βάση τον Οδηγό του Προγράμματος, γνώριζαν ότι είχαν υψηλή βαθμολογία.
>Στη δίωξη του συνδικαλιστή – πρόεδρου της Ένωσης Ταχυδρομικών Ελλάδας από τη διοίκηση των ΕΛΤΑ, επειδή επέκρινε, όπως έχει δικαίωμα, λειτουργίες και συμπεριφορές σε δημόσιο οργανισμό, αναφέρεται ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Οικονόμου. Ερωτά αν η τιμωρία του συγκεκριμένου προσώπου σημαίνει ότι τα συνδικαλιστικά όργανα δεν δικαιούνται πλέον να σχολιάζουν ή να καταγγέλλουν αυτά που κατά τη γνώμη τους συμβαίνουν στον χώρο δράσης τους και αν αυτή η απόφαση της διοίκησης των ΕΛΤΑ αποτελεί βάση για μια νέα «πρωτοποριακή» λειτουργία της διοίκησης έναντι του συνδικαλιστικού κινήματος, ενταγμένη στη «μνημονιακή παρένθετη περίοδο» που ζούμε.
>Να απομακρυνθούν οι δεξαμενές καυσίμων από τον Αμβρακικό κόλπο ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, Νίκος Καραθανασόπουλος και Μπάμπης Χαραλάμπους. Όπως αναφέρουν, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αιτωλοακαρνανίας, με την ψήφο των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και με τη σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου Αμφιλοχίας, έκανε δεκτό το αίτημα της ΕΚΟ ΕΛΔΑ ΑΕΒΕ για εκσυγχρονισμό των παλιών δεξαμενών και για δημιουργία νέων εγκαταστάσεων επεξεργασίας υγρών αποβλήτων ακόμη και εντός του γιαλού, υπερασπιζόμενο τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο και αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.
>Να δοθούν τα πορίσματα των επιτροπών που είχαν γνωμοδοτήσει υπέρ της μη χρησιμοποίησης των ελικοπτέρων Sinouk στην αεροδασοπυρόσβεση ζητά ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Γιαννόπουλος. Εκφράζει την απορία τι άλλαξε φέτος από πλευράς εισηγήσεων των ειδικών συμβούλων και τα μέσα αυτά κρίθηκαν αξιόμαχα και κατάλληλα, και ζητά να μάθει αν οι γνωμοδοτικές επιτροπές ήταν οι ίδιες και αν εξασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα της αεροδασοπυρόσβεσης με τη χρήση των Sinouk.
>Για την απόρριψη εξαιρετικά μεγάλου αριθμού επενδυτικών προτάσεων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο του ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, και ειδικότερα στους τομείς της μεταποίησης, του τουρισμού, του εμπορίου και των υπηρεσιών, διαμαρτύρεται με ερώτησή της στην υπουργό Οικονομίας η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ελένη Τσιαούση. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι λόγω της μείωσης του προϋπολογισμού του ΕΣΠΑ στο μισό, εγκρίθηκαν τελικά μόνο οι 2 στις 10 προτάσεις, παρότι πολλές από τις απορριφθείσες πληρούσαν επίσης τα κριτήρια ένταξής τους στο πρόγραμμα.
>Για το μέλλον του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων και των εργαζόμενων σε αυτόν ζητούν απαντήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής, Θ. Παφίλης, Γ. Μαυρίκος, Ν. Παπακωνσταντίνου και Γ. Πρωτούλης. Επισημαίνουν ότι με τις κατά καιρούς κυβερνητικές επιλογές ο οργανισμός οδηγείται σε συρρίκνωση, αφού οι αρμοδιότητές του διαχέονται στους «νέους δήμους» μέσω «Καλλικράτη» και συγχωνεύεται με τη «Θέμις» και τη ΔΕΠΑΝΟΜ σε Ενιαία Κατασκευαστική ΑΕ, ενώ από την άλλη γίνεται φανερή η σταδιακή παράδοση του έργου του στα ιδιωτικά συμφέροντα (προγραμματικές συμβάσεις, ΣΔΙΤ, επιχορηγήσεις).
>Διευκρινίσεις επί των διατάξεων του Ν. 3843, στον οποίο εντάσσεται και η ρύθμιση των ημιυπαίθριων χώρων, ζητά από την υπουργό Περιβάλλοντος ο κοσμήτορας της Βουλής και βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Καρασμάνης. Ζητήματα όπως η μεταβολή στον ΕΤΑΚ και η συνακόλουθη μεταβολή των δηλώσεων Ε9 στις αρμόδιες ΔΟΥ, η επιβάρυνση με πρόσθετα δημοτικά τέλη, η τροποποίηση των δηλώσεων του Κτηματολογίου και ο κίνδυνος να χαθεί το αφορολόγητο των 200 τ.μ. αποτρέπουν τους ενδιαφερόμενους να προβούν στη ρύθμιση, πράγμα που φαίνεται και από τη μικρή προσέλευσή τους στις πολεοδομίες.
>Αν υπάρχει πρόθεση να παραταθεί ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων που έχουν λάβει από το ΤΕΜΠΜΕ οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις ερωτούν τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης, Παναγιώτης Λαφαζάνης και Ευαγγελία Αμμανατίδου – Πασχαλίδου. Ζητούν να γίνεται η αποπληρωμή στα πέντε αντί στα τρία έτη, λόγω μείωσης του τζίρου των επιχειρήσεων και αδυναμίας αποπληρωμής των δόσεων.
>Γιατί επελέγη η διαδρομή «Στεφάνη – Βαρνάβας – Αλιβέρι», συνολικού εμβαδού 408.931 τ.μ., για την εγκατάσταση αγωγού φυσικού αερίου, τη στιγμή που υπήρχε εναλλακτική διαδρομή πολύ μικρότερη σε χιλιόμετρα και σε κόστος, η οποία δεν περνάει από αναδασωτέες περιοχές, δεν έχει τόσο μεγάλες κλίσεις, ούτε διασταυρώνεται με ενεργά ρήγματα, ρέματα και χειμάρρους, ερωτά την υπουργό Περιβάλλοντος η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη.


Σχολιάστε εδώ