Οι ακόλουθοι τύπου…

Οι ακόλουθοι τύπου των ελληνικών πρεσβειών πραγματοποίησαν 48ωρη απεργία, στις αρχές της περασμένης βδομάδας, διαμαρτυρόμενοι για «την υποβάθμιση της σημασίας προβολής της εθνικής μας εικόνας στο εξωτερικό».
Απέφυγαν τη θορυβώδη διαμαρτυρία και τα τηλεπαράθυρα ως μέσα πίεσης προς την κυβέρνηση για να μην προχωρήσει στο κλείσιμο ενός σημαντικού αριθμού Γραφείων Τύπου των πρεσβειών, για λόγους λιτότητας.
Τι σημαίνει η παρουσία αυτών των ανθρώπων στις ελληνικές πρεσβείες είναι κάτι που το γνωρίζει όλος ο κόσμος και κυρίως οι δημοσιογράφοι, καθώς οι ακόλουθοι Τύπου και τα Γραφεία Τύπου, σε μια περίοδο μάλιστα που η χώρα πασχίζει να περισώσει το γόητρο και την αξιοπιστία της διεθνώς, επιτελούν σημαντικό ρόλο στη διεθνή προβολή της χώρας.
Με τις διασυνδέσεις τους στα ΜΜΕ φροντίζουν να τα τροφοδοτούν με θετική δημοσιότητα και να αποτρέπουν αρνητικά δημοσιεύματα που διαμορφώνουν ανθελληνικό κλίμα. Με τις καθημερινές αναφορές τους και τις πολύτιμες πληροφορίες τους, όπως αποδείχθηκε σε κρίσιμες στιγμές, βοηθούν την εξωτερική πολιτική, αλλά και την ασφάλεια της χώρας.
Δεν είναι απολύτως καθαρό το πόσα χρήματα ακριβώς θα εξοικονομήσει η κυβέρνηση, καταργώντας 14 από τα 41 γραφεία, σίγουρα όμως θα στερήσει τις διπλωματικές αρχές από ένα πολύτιμο σύγχρονο εργαλείο που απευθύνεται όχι μόνο στις κυβερνήσεις, αλλά κυρίως στην κοινή γνώμη της κάθε χώρας.


Σχολιάστε εδώ