Ξορκίζει τις πρόωρες εκλογές η Ντόρα!

ΤΟ ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο τρομάζει την Ντ. Μπακογιάννη και απειλεί να «δυναμιτίσει» τις πολιτικές φιλοδοξίες της. Προφανώς και υπάρχει ένας πυρήνας στελεχών και οπαδών που αναμένεται να την ακολουθήσει στο εγχείρημά της, ωστόσο… Στο επιτελείο της αναγνωρίζουν ότι δεν είναι αρκετός ο χρόνος για να οργανωθεί ένα νέο κόμμα και να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στις ανάγκες μιας σκληρής –κατά τα φαινόμενα– εκλογικής αναμέτρησης.
Μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, που είναι η πιο πιθανή περίοδος (ταυτόχρονα με τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση), επειδή οι θερινοί μήνες δεν θεωρούνται πολιτικός χρόνος, η κ. Μπακογιάννη έχει στη διάθεσή της μόλις δύο μήνες (Σεπτέμβριο, Οκτώβριο) να εξαγγείλει το κόμμα, να παρουσιάσει τις θέσεις της και να στήσει εκλογικό μηχανισμό. Πέραν αυτού, γνωρίζει πολύ καλά ότι αν αποτύχει στο εγχείρημά της δεν θα έχει δεύτερη ευκαιρία.
Ως εκ τούτου, η προοπτική των πρόωρων εκλογών δεν ενθουσιάζει την πρώην υπουργό, η οποία στις συνομιλίες της με στελέχη και δημοσιογράφους επικαλείται σοβαρούς λόγους που θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Τυχόν απόφαση της κυβέρνησης να προσφύγει στις κάλπες θα συναντούσε την έντονη αντίδραση της “τρόικας”, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και τη χρηματοδότηση της χώρας», αναφέρει.
Παράλληλα, εκτιμά ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα προκαλούσε την αγανάκτηση των πολιτών, καθώς ο κρατικός προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί ξαφνικά με τις προεκλογικές δαπάνες. Κι αυτό ενώ η χώρα βρίσκεται σε βαθιά κρίση και η κυβέρνηση περικόπτει μισθούς και συντάξεις, καταργεί δώρα και επιδόματα προκειμένου να περιορισθούν οι δαπάνες.
Κατά τα λοιπά, η κ. Μπακογιάννη συνεχίζει τις επαφές της με στελέχη από τον χώρο των επιχειρήσεων και της αγοράς στην αναζήτηση νέων και άφθαρτων προσώπων που θα επιθυμούσαν να «στρατευτούν» σε μια κοινή προσπάθεια. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα χαρακτηρίζονται πενιχρά, καθότι η πολιτική στην Ελλάδα βιώνει τη μεγαλύτερη κρίση της από τη Μεταπολίτευση και κανείς δεν δείχνει πρόθυμος να εμπλακεί στα πολιτικά πράγματα. Επιπλέον η κ. Μπακογιάννη στην αντίληψη της κοινωνίας είναι μέρος του πολιτικού συστήματος που καταρρέει και κατά συνέπεια αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα η πρωτοβουλία της να εκφράσει το «καινούργιο». Τις προηγούμενες ημέρες συναντήθηκε με τον Στ. Μάνο και συζήτησε μαζί του το ενδεχόμενο συνεργασίας στο νέο κόμμα, αλλά κατά τις πληροφορίες δεν έλαβε οριστική απάντηση.
Όπως έχουμε από καιρό επισημάνει, οι τελευταίοι που θα προσχωρήσουν στο κόμμα θα είναι οι βουλευτές της ΝΔ καθώς η κ. Μπακογιάννη δεν θα ήθελε να κατηγορηθεί ότι διασπά την παράταξη και να δώσει την ευκαιρία σε ορισμένους να «ξυπνήσουν» μνήμες του ʼ65 και της τότε «αποστασίας» του Κ. Μητσοτάκη. Για τον λόγο αυτό και όταν ερωτάται σχετικά απαντά ότι το ζητούμενο δεν είναι ποιοι βουλευτές θα την ακολουθήσουν, αλλά ποιες δυνάμεις από την κοινωνία θα ενεργοποιηθούν και θα συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή. Στις πιεστικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων η κ. Μπακογιάννη αποφεύγει να προσδιορίσει χρονικά την αναγγελία του νέου κόμματος. Περιορίζεται να δηλώνει ότι αυτό θα γίνει την κατάλληλη στιγμή.
Ταυτόχρονα επιχειρεί να αποτινάξει από πάνω της τον χαρακτηρισμό του «εξαπτέρυγου» που της απέδωσε ο Αντ. Σαμαράς με αφορμή τη στήριξη που προσέφερε στο ζήτημα του περιβόητου Μνημονίου, καθόσον αντιλαμβάνεται ότι αν οι πολίτες την ταυτίσουν με τα «έργα και τις ημέρες» της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι… χαμένη πολιτικά.
Εξ ου και τις τελευταίες ημέρες εκφράζει δημόσια τις διαφωνίες της με αποφάσεις της κυβέρνησης, ενώ κατέθεσε σωρεία ερωτήσεων στη Βουλή επικρίνοντας υπουργούς για λανθασμένους χειρισμούς, ολιγωρίας και αστοχίες. Στο μεταξύ, παρά τις κατηγορίες που εκτοξεύει εις βάρος του κ. Σαμαρά περί «συρρίκνωσης» και περιχαράκωσης της Νέας Δημοκρατίας, η κ. Μπακογιάννη δεν κρύβει την αγωνία της για το ενδεχόμενο ανάκαμψης της παράταξης τους προσεχείς μήνες, κάτι που φυσικά θα έκανε ακόμη δυσκολότερη την προσπάθειά της.


Σχολιάστε εδώ