Κομματική πειθαρχία στο Ασφαλιστικό

Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, παρουσία του Ανδρέα Λοβέρδου και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, έφτασαν σε σημείο να αντιπαραβάλουν το ελληνικό κείμενο του Μνημονίου με το αγγλικό για να δούνε πού αναφέρει και πού όχι τις αλλαγές που προτείνει ο Λοβέρδος στο Ασφαλιστικό και στις εργασιακές σχέσεις. Οι εντάσεις στη συνεδρίαση δεν έλειψαν και ο Παντελής Οικονόμου, δριμύτερος όλων, χαρακτήρισε δεξιά την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και επιτέθηκε στους δύο παρευρισκόμενους υπουργούς, Εργασίας και Οικονομικών, στους οποίους είπε ορθά κοφτά, κάνοντας να παγώσουν όλοι μέσα στην αίθουσα: «Αν σας σταματήσει ένας δεξιός στον δρόμο και σας πει καταργήστε την κοινωνική ασφάλιση και δώστε χρήματα για ιδιωτική ασφάλιση, τι θα πείτε; Δίνετε έδαφος στον δεξιό ριζοσπαστισμό, ενώ εμείς αυτό θέλουμε να το ανατρέψουμε πολιτικά. Όταν επικαλείστε τις αγορές δεν ξέρετε πώς λειτουργούν και αυτό που κάνετε είναι μόνο να χρησιμοποιείτε μια ξεπερασμένη αργκό της περασμένης περιόδου. Θα ψηφίσω τον νόμο αλλά αυτό δεν θα το κάνω χωρίς κρίση πολιτικής συνείδησης».

Στο ίδιο κλίμα και ο Γιάννης Κουτσούκος, που είπε, παρουσία του Παπανδρέου, πως αμφισβητεί ότι υπάρχει ρητή διατύπωση για 13η και 14η σύνταξη και έβγαλε το αγγλικό και το ελληνικό κείμενο του Μνημονίου για να τεκμηριώσει την άποψή του: «Αμφισβητώ τους πίνακες, λέτε ψέματα στον ελληνικό λαό», για να του απαντήσει ο Λοβέρδος: «Μη λες ότι λέω ψέματα, πες ότι δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα». Στην Επιτροπή της Βουλής συνέχισε την ομοβροντία του, λέγοντας προς τον υπουργό: «Να πάρεις πίσω τη διάταξη για το κόψιμο της 13ης και 14ης σύνταξης. Δεν έχει καμία σχέση με το Μνημόνιο. Στο όνομα του Μνημονίου δεν δικαιούμαστε να αλλοιώνουμε τον χαρακτήρα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος».

Το σφυροκόπημα των επιλογών της κυβέρνησης συνεχίστηκε όλη την εβδομάδα στο κόμμα, με συνδικαλιστές και μεσαία στελέχη της Ιπποκράτους που απόλαυσαν στιγμές έντασης με τον Λοβέρδο, αλλά και στη Βουλή, στην Επιτροπή, όπου εκεί οι παρεμβάσεις των βουλευτών ήταν πολύ πιο έντονες. Στο παρασκήνιο πάντως δούλεψε ο Χρήστος Πρωτόπαπας υπέρ του Λοβέρδου, φροντίζοντας να προτείνει μικροαλλαγές για να κατευναστούν οι αντιδράσεις των βουλευτών. Ο πρώην υπουργός χρησιμοποίησε όλα τα μέσα, ακόμη και τις διαρροές του Μαξίμου περί εκλογών αν συμβεί και υπάρξει έστω και ένας που να μην το ψηφίσει. «Πρέπει να διασφαλιστεί το 20% της εγγύησης του κράτους στις επικουρικές συντάξεις και να υπάρχει καλύτερη μεταβατική περίοδος για τις μητέρες ανηλίκων και τα βαρέα, καθώς και φθηνότερη εξαγορά πλασματικού χρόνου», επεσήμανε ο Χρ. Πρωτόπαπας.

Το παράδοξο είναι ότι στη μάχη που δίνουν οι βουλευτές που αντιδρούν στα σχέδια της κυβέρνησης έχουν καταργηθεί και κάθε είδους ενδοκομματικές γραμμές, αφού στο πυρ ομαδόν εναντίον του Λοβέρδου συμμετείχαν και πολιτικοί του φίλοι. Ο Πάρης Κουκουλόπουλος, στην Επιτροπή της Βουλής, αναφερόμενος στις αλλαγές του νομοσχεδίου, επεσήμανε προς τον υπουργό: «Τι σημαίνει να είσαι υπουργός της κυβέρνησης; Είναι προσωπική η πολιτική; Δεν πέρασε από Υπουργικό Συμβούλιο; Γιατί δεν είδα κανέναν υπουργό να υποστηρίζει το Ασφαλιστικό. Ούτε εμείς οι βουλευτές ούτε και η κυβέρνηση θα περάσουμε καλά αν μείνουμε στις περικοπές μισθών και συντάξεων και δεν μαζέψουμε τη σπατάλη».

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, που πρώτος είχε ξεκινήσει το αντάρτικο μαζί με τον Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, απευθυνόμενος στην ίδια συνεδρίαση στον υπουργό Εργασίας του είπε: «Η σπατάλη καγχάζει και εμείς καλούμαστε να κατεδαφίσουμε το κοινωνικό κράτος. Κατέθεσα επιστολές που δείχνουν ότι εξακολουθεί να υπάρχει η ίδια κατάσταση στα Ταμεία, η ίδια δομή στις διοικήσεις που μας έφερε σ’ αυτό το σημείο της χρεοκοπίας».

Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι τελικά δεν θα υπάρξουν διαρροές στην ψήφιση του νομοσχεδίου μετά τις μικροαλλαγές που έγιναν και που φαίνεται να πείθουν τους βουλευτές και σ’ αυτό αναφέρθηκε ο Δημήτρης Κουσελάς: «Το Ασφαλιστικό είναι ευαίσθητο ζήτημα και το θέμα δεν είναι αν θα περάσει με την α ή β πλειοψηφία στη Βουλή, αλλά αν θα κατοχυρωθεί στη συνείδηση του κόσμου ως βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο». Με πιο ρεαλιστικό τρόπο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Έκτωρ Νασιώκας, που εκτιμά ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί τελικά από το σύνολο των βουλευτών, αναφέρθηκε στην πιο σκληρή μάχη του ΠΑΣΟΚ: «Το Ασφαλιστικό είναι μια από τις βασικές μάχες. Αν αυτήν τη μάχη τη χάσει το ΠΑΣΟΚ, χάνουμε όλοι. Να το πιστέψουμε για να περάσει στην κοινωνία».

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, που είχε μαζί με άλλους καταθέσει ερώτηση στον Λοβέρδο, ζητώντας να πληροφορηθεί τις «κόκκινες γραμμές» στο νομοσχέδιο, που δεν θα πρέπει να τις υπερβούν, τόνισε πως «Αν σήμερα είχαμε τον Τάσο Γιαννίτση και τον Ανδρέα Λοβέρδο στο ίδιο τραπέζι, θα λέγαμε ότι ο Γιαννίτσης είναι ο αριστερός. Αν αφήσεις τον χρόνο να περάσει και δεν πάρεις τα μέτρα και μεταθέσεις το πρόβλημα στον επόμενο υπουργό, θα είσαι εσύ ο αριστερός. Ποιο είναι το κυβερνητικό σχέδιο για ανάπτυξη; Σημασία έχει να βρούμε θέσεις εργασίας στους νέους για να μπορέσουν να συμπληρώσουν τα 40 χρόνια». Στο μεταξύ, στο παρασκήνιο, πολλοί είναι εκείνοι που πηγαινοέρχονται στο γραφείο της Ρεγγίνας Βάρτζελη, του Φίλιππου Πετσάλνικου και του Χρήστου Παπουτσή και συζητούν μαζί τους τις ενστάσεις τους να ψηφίσουν ένα νομοσχέδιο που αλλάζει τη ζωή χιλιάδων ασφαλισμένων. Παράλληλα, τα σενάρια και οι φήμες για εκλογές, σενάρια που διοχετεύουν και συνεργάτες του Παπανδρέου, έχουν εξαγριώσει τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο οποίος αναγκάστηκε να βγάλει μια πολύ σκληρή ανακοίνωση, σε μια προσπάθεια να σταματήσει αυτές τις φήμες: «Ποιος είναι αυτός ο αρρωστημένος εγκέφαλος ο οποίος διακινεί παντού αυτές τις αθλιότητες; Ποιοι είναι αυτοί οι ανόητοι που αμφισβητούν ότι οι βουλευτές θα στηρίξουμε με την ψήφο μας τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης; Υποστηρίζουμε επώδυνα μέτρα, συχνά με πόνο ψυχής, γιατί η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ. Δεν δεχόμαστε κανέναν να αμφισβητεί την υπευθυνότητα και την πολιτική μας συνέπεια. Αλλά κανείς δεν πρόκειται να φιμώσει τους βουλευτές. Τελεία και παύλα».

Ταυτόχρονα σε κομματικό επίπεδο οι διεργασίες είναι έντονες. Ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, που από την πρώτη στιγμή είχε πάρει αποστάσεις και είχε ανέβει στα «κάγκελα» κατά του νομοσχεδίου, στην πανελλαδική συνδιάσκεψη που πραγματοποίησε η Αριστερή Πρωτοβουλία, με τη συμμετοχή 1.200 στελεχών από όλη την Ελλάδα, επιτέθηκε στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για την πολιτική που εφαρμόζει και την προσπάθεια απαξίωσης του κόμματος με προφανής σκοπός την πλήρη κατάργησή του, και ζήτησε άμεσες αλλαγές στην ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και συνέδριο: «Μπροστά στον καταιγισμό των μέτρων και των δεσμεύσεων του ΔΝΤ και στην κοινωνική και ιδεολογική απομόνωση του κυβερνητικού σχήματος ΠΑΣΟΚ, αλλά και μπροστά στις βέβαιες αντιδράσεις των συνδικάτων των εργαζομένων, η Οργάνωση ΠΑΣΟΚ αφέθηκε στην απομόνωσή της από τον ζωτικό και συμμαχικό κοινωνικό της περίγυρο, μετά, μάλιστα, από μια πολυετή περίοδο προϊούσας και εξελικτικής νόθευσής της. Ακαθοδήγητη, χωρίς γραμμή πλεύσης, παρέμεινε σιωπηλός θεατής των τεκταινομένων».

Σ’ αυτά τα τεκταινόμενα ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιχείρησε να μπει σφήνα. Υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα των μέτρων αλλά και ασκώντας έντονη κριτική, τόνισε σε τηλεοπτικό παράθυρο, αφήνοντας παράλληλα αιχμές κατά του Παπακωνσταντίνου, ότι τα φορολογικά μέτρα θα καθυστερήσουν να αποδώσουν οφέλη και να αποκαταστήσουν την αίσθηση αδικίας με ισορροπία και δικαιοσύνη. Αναφέρθηκε επίσης εμμέσως και στην πολιτική Παπανδρέου, λέγοντας ότι το θέμα δεν είναι να αναδείξουμε τις ευθύνες της ΝΔ, γιατί όλοι κρινόμαστε.


Σχολιάστε εδώ