Ισορροπία τρόμου

ΣΕ τεντωμένο σχοινί βαδίζει η κυβέρνηση, καθώς οι επώδυνες αλλαγές που προωθεί στο Ασφαλιστικό και στα εργασιακά έχουν προκαλέσει εκρηκτικό κλίμα τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Συνδικαλιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι με τις ρυθμίσεις καθιερώνονται «συνθήκες δουλείας» και μιλούν για… εργασιακό Μεσαίωνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την ασφαλιστική και εργασιακή «επιδρομή» ελάχιστοι θα γλιτώσουν και εκατομμύρια πολίτες θα οδηγηθούν σταδιακά στο περιθώριο και στην εξαθλίωση. Η διακήρυξη της κυβέρνησης, διά στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού, ότι τα μέτρα είναι μεν άδικα και σκληρά, αλλά αναγκαία για τη σωτηρία της χώρας, δεν φαίνεται να πείθει πλέον τους πολίτες. Έντονες διαφωνίες εκφράζονται και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος καθώς αρκετοί βουλευτές επισημαίνουν ότι τα μέτρα αντιβαίνουν στην ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ και πλήττουν τα λαϊκά στρώματα. Παραμένει όμως άγνωστο τι στάση θα κρατήσουν στις κρίσιμες ψηφοφορίες της Βουλής. Τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος προχώρησε σε διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις των κυβερνητικών βουλευτών. Νέο πεδίο αντιπαράθεσης αποτελεί η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε «πάγωμα» για τρία χρόνια στις αμοιβές του ιδιωτικού τομέα, καταπώς προβλέπει το Μνημόνιο.
Το Μνημόνιο αποτέλεσε αντικείμενο σκληρής αντιπαράθεσης μεταξύ Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαρά, με τον πρώτο να κατηγορεί τον δεύτερο ότι με τη δέσμευσή του για έξοδο από τον μηχανισμό ουσιαστικά θέλει να διαγράψει τις μνήμες των πολιτικών που εφάρμοσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίες οδήγησαν τη χώρα στο σημερινό αδιέξοδο. Η κατάσταση για τους πολίτες επιδεινώνεται μετά τις νέες ανατιμήσεις σε προϊόντα, τρόφιμα και υπηρεσίες που ισχύουν από την 1η Ιουλίου λόγω της νέας αύξησης στον ΦΠΑ.
Συγκρούσεις
Την Τρίτη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησαν 24ωρη πανελλαδική απεργία ενάντια στο νέο Ασφαλιστικό και τις αλλαγές στα εργασιακά, ωστόσο η συμμετοχή του κόσμου στις διαδηλώσεις ήταν σημαντικά μικρότερη από τις προηγούμενες. Δεν έλειψαν πάντως τα επεισόδια στους δρόμους της Αθήνας και οι συμπλοκές διαδηλωτών με άνδρες της Αστυνομίας. Η ΓΣΕΕ τονίζει ότι οι συλλογικές συμβάσεις βρίσκονται στο κρεβάτι του Προκρούστη, ενώ από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει «σφαγιασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων».
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις προγραμματίζουν νέα 24ωρη απεργία όσο συζητείται στη Βουλή το Ασφαλιστικό. Στο μεταξύ, από πολλές πλευρές τίθεται θέμα συνταγματικότητας για ορισμένες ρυθμίσεις. ΑΔΕΔΥ και Δικηγορικός Σύλλογος θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ ανάλογες ενστάσεις διατυπώνονται και από το Τεχνικό Επιμελητήριο. Υπό το πρίσμα αυτό ο Α. Λοβέρδος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο βελτιώσεων στην περίπτωση που τα ελληνικά δικαστήρια κρίνουν αντισυνταγματικές κάποιες από τις ρυθμίσεις.
Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης και ΚΚΕ με αφορμή τις κινητοποιήσεις στο λιμάνι του Πειραιά, που έχουν συνέπεια τη ματαίωση δρομολογίων των επιβατηγών πλοίων και την ταλαιπωρία χιλιάδων επιβατών.
Ενισχυμένος
ΜΕ την εκλογή νέας Πολιτικής Επιτροπής (πρώην Κεντρική Επιτροπή) και νέου γραμματέα ολοκληρώθηκε η οργανωτική ανασυγκρότηση της Νέας Δημοκρατίας. Ο Αντ. Σαμαράς, παρά τα μικροπροβλήματα που υπήρξαν, βγήκε ενισχυμένος από τις εσωκομματικές εκλογές. Το συνέδριο, παρά τις φήμες που είχαν κυκλοφορήσει, ολοκληρώθηκε χωρίς απρόοπτα, ενώ κατά τη διάρκειά του ο κ. Σαμαράς αποσαφήνισε την πολιτική του κόμματος σε βασικά ζητήματα. Προέταξε μάλιστα ως κεντρικό στόχο της ΝΔ τους επόμενους μήνες την απεμπλοκή της Ελλάδας από το Μνημόνιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Την ερχόμενη Τετάρτη θα παρουσιάσει πακέτο προτάσεων προς την κατεύθυνση αυτή. Πάντως το πρώτο «crash-test» για τη Ρηγίλλης θα είναι οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση τον προσεχή Νοέμβριο.
Στα αξιοσημείωτα στον τομέα των οργανωτικών αλλαγών η απόφαση του κ. Σαμαρά για τον ορισμό δύο αντιπροέδρων στο κόμμα, τους οποίους θα ορίζει (όπως και τις αρμοδιότητές τους) ο εκάστοτε πρόεδρος. Η απόφαση πυροδότησε σενάρια τόσο ως προς τα πιθανά ονόματα όσο και ως προς το πόσο ουσιαστικές θα είναι οι αρμοδιότητές τους.
Έξι μείον ένας
Αντιδράσεις και σχόλια προκάλεσε η απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής για την παραπομπή σε Προανακριτική Επιτροπή πέντε πρώην υπουργών και υφυπουργών της Νέας Δημοκρατίας για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου. Πρόκειται για τους Θ. Ρουσόπουλο, Γ. Βουλγαράκη, Β. Μπασιάκο, Π. Δούκα και Αλ. Κοντό. Αντίθετα, δεν παραπέμφθηκε ο Κ. Κιλτίδης, γεγονός που αποτέλεσε αντικείμενο προστριβών και ποικίλων ερμηνειών. Όλοι οι παραπεμφθέντες υποστήριξαν ότι δεν υπέγραψαν καμία παράνομη πράξη, ενώ ο Αλ. Κοντός κατήγγειλε το ΠΑΣΟΚ ότι «προκατασκεύασε ενόχους» και μίλησε για «προειλημμένες αποφάσεις». Τόσο εκείνος όσο και ο κ. Ρουσόπουλος δεν προσήλθαν στη Βουλή, αλλά έστειλαν υπόμνημα. Η ΝΔ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι ενήργησε με κομματικά κριτήρια, ενώ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ επισήμαναν ότι έπρεπε να παραπεμφθούν και στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Προθεσμία για τις 19 Ιουλίου πήρε από την ειδική ανακρίτρια ο Γ. Αγγέλου.
Ώδινεν κρίση και έτεκεν κόμμα. Είκοσι μόλις ημέρες μετά την αποχώρησή τους από τον ΣΥΝ τα στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας προχώρησαν στην ίδρυση νέου κόμματος: Το όνομα αυτού Δημοκρατική Αριστερά. Υπέρ του νέου κόμματος τάχθηκε ο Λ. Κύρκος, ενώ τα στελέχη του έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι δεν σκοπεύουν να γίνουν «ουρά» του ΠΑΣΟΚ.


Σχολιάστε εδώ