Θα τριπλασιαστούν τα δημοτικά τέλη!

Ύποπτο «παιχνίδι» με προφανή στόχο να δώσει το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής σε ιδιώτες φαίνεται ότι παίζει η Περιφέρεια Αττικής με την πρόθεσή της να καταργήσει την ΕΣΔΚΝΑ από φορέα διαχείρισης και να γίνει φορέας η ίδια!

Το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων, κατά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι τόσο μεγάλο που δεν μπορεί να το αναλάβει η ίδια. Γι’ αυτό τα όργανά της έχουν εκφράσει την άποψη να γίνει από το κράτος. Από το 2009 η ΤΕΔΚΝΑ, έπειτα από εισήγηση του σημερινού βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και τότε δημάρχου Αγίας Βαρβάρας Λάμπρου Μίχου, είχε αποφασίσει ομόφωνα το έργο αυτό να γίνει από το κράτος με πόρους από τον προϋπολογισμό και το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ, μια και το κόστος είναι τεράστιο.

Έρχεται όμως σήμερα η Περιφέρεια Αττικής και, με το πρόσχημα ότι αν υπάρξει καθυστέρηση στη δημοπράτηση του έργου θα απενταχθεί από το Ταμείο Συνοχής και θα χαθεί η κοινοτική χρηματοδότηση, ζητά να παίξει αυτή τον ρόλο του φορέα διαχείρισης για να μπορέσει να γίνει το έργο. Στο πλαίσιο αυτό και για να αποφύγει τις χρονοβόρες διαδικασίες αφήνει να διαρρεύσει πως πέρα από τον τρόπο υλοποίησης του έργου της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής που έχει προτείνει η ΤΕΔΚΝΑ, θα πρέπει να υπάρχει και η λύση του… ιδιώτη, ο οποίος θα αναλάβει το έργο για 25 χρόνια! Κάτι τέτοιο όμως θα σημάνει αφενός τριπλασιασμό του κόστους διαχείρισης, που φυσικά θα κληθούν να το πληρώσουν οι δημότες, και αφετέρου αθρόες απολύσεις!

Εδώ ακριβώς βρίσκεται το «ύποπτο» σημείο στην παρέμβαση της Περιφέρειας, σύμφωνα με κορυφαίους παράγοντες της ΤΑ. Διότι αν υπήρχε πολιτική βούληση να προχωρήσει το έργο με βάση την πρόταση της ΤΕΔΚΝΑ, η Περιφέρεια θα έπρεπε να πιέσει την ΕΣΔΚΝΑ να προχωρήσει στη δημοπράτησή του. Δεν κάνει όμως κάτι τέτοιο, είτε γιατί δεν υπάρχει η πολιτική βούληση είτε επειδή δεν υπάρχουν χρήματα για την κρατική συμμετοχή, και λέει πως για να μη χαθεί η κοινοτική χρηματοδότηση θα πρέπει να μπει ιδιώτης!

Για το θέμα έγινε σύσκεψη των προεδρείων της ΤΕΔΚΝΑ και της ΚΕΔΚΕ, στην οποία εκφράστηκε η ανάγκη της υπεράσπισης του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της διαχείρισης των

απορριμμάτων και η παραμονή της ως αποκλειστικής αρμοδιότητας στους ΟΤΑ Α΄ βαθμού.

Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν επίσης την αντίθεσή τους στην πολιτική της κυβέρνησης, η οποία με πρόσχημα την οικονομική κρίση σκοπεύει να εκχωρήσει την αρμοδιότητα της μελέτης και διαχείρισης των απορριμμάτων στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα μέσω των ΣΔΙΤ.

Μια τέτοια εξέλιξη, όπως τόνισαν, θα έχει τεράστιες κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, θα τριπλασιάσει το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων και θα το μετακυλήσει στους δημότες και θα οδηγήσει σε κατάργηση θέσεων εργασίας και διεύρυνση της ελαστικής εργασίας.

Οι συμμετέχοντες αποφάσισαν επίσης την επανεξέταση όλου του συστήματος ανακύκλωσης των υλικών συσκευασίας με στόχο τη διεύρυνσή της, την προώθηση στην πηγή και την ανάληψή της κατ’ αποκλειστικότητα απ’ τους ΟΤΑ.

Τέλος αποφασίστηκε ο συντονισμός των δραστηριοτήτων τους το επόμενο διάστημα, με στόχο την ανάπτυξη κινηματικών δράσεων για την προώθηση των παραπάνω στόχων.

Να σημειώσουμε ότι με τη «γραμμή» της ΚΕΔΚΕ και της ΤΕΔΚΝΑ συμφωνούν και οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ.


Σχολιάστε εδώ