Θα τα πούμε στα δικαστήρια
Το οποίο Ασφαλιστικό όχι μόνο αποτελεί από μόνο του γρίφο, αλλά και κάθε μέρα αυτός ο γρίφος μπολιάζεται με άλλους επιμέρους γρίφους για να φτάσει στη Βουλή για ψήφιση με τόσα κουρέλια πάνω του, ώστε τελικά να εμφανιστεί στην κοινοβουλευτική «πασαρέλα» ενός κυριολεκτικά οικονομικού και κοινωνικού ράκους.
Κι ενώ ετοιμαζόμαστε όλοι, με ένα τενεκεδάκι στο χέρι, να πηγαίνουμε στα Ταμεία μας και να μας ρίχνουν εκεί τη βασική μας σύνταξη των 360 ευρώ σε κέρματα του ενός και των δύο ευρώ -έτσι, για να φαίνονται περισσότερα- όποιος βρει τι ακριβώς θα παίρνει ως αναλογική σύνταξη κερδίζει, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ένα τετραήμερο ταξίδι για δύο άτομα στην Καραϊβική, τελευταία προσφορά του κ. Λοβέρδου. (Φήμες ότι ετοιμάζονται ειδικές κρουαζιέρες για έλληνες συνταξιούχους χωρίς επιστροφή διαψεύδονται μετ’ αγανακτήσεως από τον κ. Πεταλωτή.)
Αλλά… αλλά… πίσω έχει η αχλάδα την ουρά. Κι αν ακόμα ψηφίσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ το Ασφαλιστικό και το Εργασιακό μονοκούκι, ο κόσμος ετοιμάζεται να στηθεί σε ουρές έξω από τα δικαστήρια για να βρει το δίκιο του. Και από τους πρώτους εμείς οι συνταξιούχοι δημοσιογράφοι της ΕΣΗΕΑ, οι οποίοι στη μεγάλη πλειονότητά μας παίρνουμε αυτήν τη στιγμή σύνταξη από 700 έως 900 ευρώ κι ένας Θεός ξέρει τι θα παίρνουμε αύριο.
Πολίτες που τους θίγουν τα μέτρα θα καταφύγουν στα δικαστήρια με ατομικές προσφυγές. Συνδικαλιστικές οργανώσεις με συλλογικά αιτήματα. Επιστημονικά σωματεία και άλλοι αναγνωρισμένοι φορείς της Πολιτείας, όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, θα ζητήσουν τη συνδρομή των δικαστικών αρχών. Οι οποίες είναι: τα κοινά αστικά και διοικητικά δικαστήρια, το Ελεγκτικό Συνέδριο για θέματα περικοπών σε μισθούς και συντάξεις και για συνταξιοδοτικές μεταβολές (το τελευταίο απεφάνθη πρόσφατα ότι αλλαγές δεν μπορεί να κάνει ο κάθε υπουργός με δική του απόφαση, αλλά σε όλες τις περιπτώσεις απαιτείται νόμος), το Συμβούλιο της Επικρατείας για θέματα αντισυνταγματικότητας των μέτρων, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο και το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Τον τελευταίο λόγο δηλαδή για την εφαρμογή των μέτρων της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό -περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, εργασιακές σχέσεις- θα τον έχει η Δικαιοσύνη. Στο Μαξίμου η πραγματικότητα αυτή δημιουργεί πονοκέφαλο και καταβάλλεται καθημερινά προσπάθεια να χρυσωθεί το χάπι, αλλά δεν καταπίνεται το άτιμο με κανέναν τρόπο.
Προσθέτουμε εδώ απόσπασμα της Διεύθυνσης Επιστημονικών Μελετών της Βουλής για τα μέτρα εφαρμογής του μηχανισμού στήριξης, όπου ως προς τον επανακαθορισμό του ύψους των επιδομάτων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας για τους συνταξιούχους αναφέρεται ενδεικτικά:
«Απαιτείται επομένως όχι απλώς η ύπαρξη δημόσιας ωφέλειας (που μάλιστα πάντα υπάρχει, ως δημοσιονομικό όφελος επί απόσβεσης ή περιορισμού περιουσιακών δικαιωμάτων, τα οποία υφίστανται έναντι του Δημοσίου), αλλά και η συνδρομή περαιτέρω τασσόμενων σχετικών από τον νόμο ή τις γενικές αρχές του διεθνούς δικαίου όρων, όπως είναι η καθ’ ορισμένη διαδικασία διαπίστωση της δημόσιας ωφέλειας, ή η θέσπιση άλλων υπέρ των δικαιούχων παροχών ή πλεονεκτημάτων που αντισταθμίζουν την περιουσιακή απώλεια».
Και θυμίζουμε ακόμη ότι πρόσφατα στη Λετονία το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας κατάργησε ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις που επέβαλαν μαζικές περικοπές συντάξεων από 10% έως 70% στο όνομα της σωτηρίας του ασφαλιστικού συστήματος.
Υπάρχει λοιπόν ελπίδα.
Για τους υποψήφιους
συνταξιούχους
Όσοι προγραμματίζετε να βγείτε στη σύνταξη καλό είναι να περάσετε από το ΤΣΠΕΑΘ και να συζητήσετε το θέμα τις προσεχείς μέρες. Γενικώς θεωρείται ότι συμφέρει να βγει κανείς στη σύνταξη μέσα στο 2010, αλλά στο τμήμα συντάξεων του ΤΣΠΕΑΘ θα σας πουν και τι γίνεται με την αναγνώριση χρόνου προϋπηρεσίας (όσο περισσότερα χρόνια τόσο υψηλότερη η κύρια σύνταξη και η επικούρηση).
Εάν έχετε ασφαλιστεί για πρώτη φορά πριν από το 1983, θα ρωτήσετε επίσης τι ισχύει για εσάς και άλλες λεπτομέρειες που μόνο στο Ταμείο μπορείτε να διευκρινίσετε.
Με την ευκαιρία, να πούμε ότι ρωτήσαμε για ποιον λόγο οι συντάξεις δίνονται από το ΤΣΠΕΑΘ με καθυστέρηση μέχρι και 6 μηνών και μας απάντησαν ότι το Ταμείο δεν διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό. Αλλά για το ΤΣΠΕΑΘ θα επανέλθουμε στο πλαίσιο ειδικής έρευνας για ολόκληρο το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ.
Τα θέματα του ΕΔΟΕΑΠ
Την Παρασκευή 2 Ιουλίου επρόκειτο να συναντηθούμε με την πρόεδρο του ΕΔΟΕΑΠ Ελένη Σπανοπούλου για να συζητήσουμε πολύ σοβαρά θέματα του Ταμείου. Επειδή όμως την ύλη για τις στήλες αυτές την παραδίδουμε από την Τετάρτη, θα γράψουμε τι ακριβώς ειπώθηκε την άλλη εβδομάδα. Όσοι όμως θέλουν άμεση πληροφόρηση μπορούν να έρθουν τη Δευτέρα 5 Ιουλίου και ώρα 12 – 3 μ.μ. στον ΕΔΟΕΑΠ ή να μας τηλεφωνήσουν εκεί για να έχουν πλήρη ενημέρωση.
ΣΟΦΙΑ ΜΑΛΤΕΖΟΥ