Η Ψυττάλεια θα… σώσει τα δάση και τους πνεύμονες πρασίνου της Αττικής

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων σε όλη την Ευρώπη έκρουσε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ και δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Καλογερόπουλος κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής ENVE της Επιτροπής των Περιφερειών και σεμιναρίου που διοργανώθηκε στην Κύπρο, σε συνεργασία με την Ένωση Δήμων Κύπρου, με θέμα «Προώθηση της βιώσιμης διαχείρισης των υδάτων».
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η διαχείριση των υδάτινων πόρων, σύμφωνα με τις απόψεις των ειδικών, είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα του 21ου αιώνα», σημειώνοντας πως «είναι γνωστή η άποψη ότι ο επόμενος παγκόσμιος πόλεμος δεν θα γίνει για τα πετρέλαια, όπως λεγόταν μέχρι πρόσφατα, αλλά για το νερό».
Ο Δημήτρης Καλογερόπουλος μιλώντας στο σεμινάριο, το οποίο εξέτασε πολιτικές και δράσεις για τη διασφάλιση της ποιότητας των υπόγειων και των επιφανειακών υδάτων στις περιφέρειες και στους δήμους της Ευρώπης, πρότεινε να υλοποιηθούν συντονισμένες καμπάνιες ευαισθητοποίησης των δημοτών ώστε να αλλάξει η συμπεριφορά τους ως προς τη χρήση του νερού.
Επισήμανε, δε, σε ό,τι αφορά την Αττική ότι η θέση της ΤΕΔΚΝΑ για τη διαχείριση των υδάτων βασίζεται στους εξής τρεις άξονες:
= Εξοικονόμηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα υπάρξει αναγκαστικά αύξηση της τιμής – γιατί αυτό θα αποκλείει την πρόσβαση στους κοινωνικά ασθενέστερους και όχι σε αυτούς που πραγματοποιούν τη σπατάλη, με την επισήμανση ότι «το νερό δεν είναι εμπόρευμα, είναι κοινωνικό αγαθό».
= Ελαχιστοποίηση των διαρροών, καθώς όλοι ξέρουν ότι το 30% χάνεται από διαρροές, μέσω της αξιοποίησης της τηλεματικής για τον εντοπισμό των σημείων διαρροής στο δίκτυο.
=Επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων νερών από τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού της Ψυττάλειας, τα οποία χύνονται ανεκμετάλλευτα στη θάλασσα.
Η ΤΕΔΚΝΑ έχει πραγματοποιήσει και μελέτη αξιοποίησης του ανακτημένου νερού για το πότισμα πάρκων, αλσών, πλατειών, νησίδων λεωφόρων, καθώς και για την αναδάσωση, στην κατεύθυνση αποκατάστασης του περιβάλλοντος από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική των τελευταίων χρόνων.
Σύμφωνα με τη μελέτη την οποία παρουσίασε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ στα μέλη της Επιτροπής των Περιφερειών, οι ανάγκες για τους δήμους της Αττικής τους θερινούς μήνες είναι 30.000 κ.μ. ημερησίως, που καλύπτονται κατά 30% από την ΕΥΔΑΠ και κατά 30% από γεωτρήσεις. Εάν, δε, λειτουργήσει και το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού (6.500 στρέμματα), τότε θα χρειάζονται 11.000 κ.μ. / ημέρα. Το καλοκαίρι, εάν υπολογίσει κανείς και τους ορεινούς όγκους Αιγάλεω – Υμηττός κ.λπ. η ανάγκη σε νερό ανέρχεται σε 50.000 κ. μ. / ημέρα για αναδάσωση με μέση ετήσια φύτευση τα 3. 500 στρέμματα.
Με τον υποθαλάσσιο αγωγό που θα ξεκινά από την Ψυττάλεια θα μεταφέρεται νερό στον Ακροκέραμο, από όπου θα ξεκινούν τρεις αγωγοί μεταφοράς νερού στο όρος Αιγάλεω, Υμηττού και στο πάρκο Ελληνικού, που θα εξυπηρετούν στη διαδρομή και όλους τους δήμους από τους οποίους θα διέρχονται. Ο αγωγός θα μεταφέρει ημερησίως 100.000 κ.μ. νερού, όταν οι ανάγκες είναι, όπως ήδη αναφέρθηκε, 80.000 κ.μ. ημερησίως.
Τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας που συμμετείχαν στο σεμινάριο και στη συνεδρίαση ήταν οι δήμαρχοι Χαλανδρίου Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος, Χαϊδαρίου Δημήτρης Μαραβέλιας και ο δημοτικός σύμβουλος Παλλήνης Θεόδωρος Γκοτσόπουλος.


Σχολιάστε εδώ