Είχε κόψει κάθε συζήτηση ο Ανδρέας για μεταβίβαση της λίμνης στο Βατοπέδι

Η διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών πρώην υπουργών και η προσωποποίησή τους είναι το έργο της Προανακριτικής για το Βατοπέδι, που συγκροτήθηκε την περασμένη Δευτέρα. Στην Επιτροπή αυτή ζήτησε να μη μετέχει ο πρόεδρος της Εξεταστικής για την ίδια υπόθεση Μ. Μπεντενιώτης, για λόγους δεοντολογίας. Παράλληλα με την Προανακριτική για το Βατοπέδι θα ξεκινήσει και η Επιτροπή για τα ομόλογα, με πρόεδρο τον Ντ. Ρόβλια.
Στο μεταξύ αίσθηση έκανε η δήλωση του Π. Δούκα στη Βουλή, που ζήτησε να γίνει έλεγχος των τηλεφώνων των μοναχών Εφραίμ και Αρσένιου από το 1995, γιατί από τότε είχαν αρχίσει τα σούρτα – φέρτα με τη Μονή.
Όπως και το ότι αποκάλυψε πως όταν ήρθε η Αγία Ζώνη στην Αθήνα, η τότε κυβέρνηση είχε στείλει ελικόπτερο για να την παραλάβει και υφυπουργό για να τη συνοδεύσει. Στο ΠΑΣΟΚ πάντως υποστήριξαν πως για τον έλεγχο των τηλεφωνημάτων οι βουλευτές της ΝΔ στην Εξεταστική Επιτροπή είχαν απορρίψει παρόμοια πρόταση που είχε τεθεί. Όσον αφορά την Αγία Ζώνη, όντως μεταφέρθηκε στις 25/5/1995 με ελικόπτερο στην Αθήνα, αλλά δεν συνοδευόταν από υφυπουργό. Απλώς την υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο η τότε υφυπουργός Παιδείας Ελένη Στεφάνου. Θύμισαν επίσης πως όταν το 1995 είχε αναφερθεί στον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου το ενδιαφέρον της Μονής για τη λίμνη, είχε πει πως όλες οι λίμνες είναι κοινόχρηστες, οπότε δεν πωλούνται και δεν μεταβιβάζονται. Θα ξεσηκωθεί ο κόσμος, είχε πει χαρακτηριστικά και είχε κόψει κάθε συζήτηση… Κατά τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή, τέλος, για τη σύσταση της Προανακριτικής ο Ευάγγ. Μπασιάκος είπε ότι από την πολιτική έχασε τη μισή του περιουσία.
Για να πάρει την απάντηση από βουλευτή του ΠΑΣΟΚ: «Δεν φτάνει να μην πλουτίζουμε εμείς. Πρέπει να μην πλουτίζουν και οι γύρω μας…».
Το θέμα του Βατοπεδίου πάντως φαίνεται ότι θα έχει και παράπλευρη δικαστική εξέλιξη. Γιατί ο πρόεδρος της Εξεταστικής Μ. Μπεντενιώτης έστειλε την εξέταση των Σανιδά, Κολιούση και Σωτηροπούλου στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που είναι υπεύθυνος για την άσκηση διώξεων κατά δικαστικών λειτουργών και στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Οπότε δεν θα είναι έκπληξη αν ασκηθεί και κάποια δίωξη και κατά των δικαστικών που ενεπλάκησαν στην υπόθεση…


Σχολιάστε εδώ