Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, την έδρα της ΕΕ, μιλάνε για έρευνα που διενεργεί η Κομισιόν σχετικά με τα κερδοσκοπικά παιχνίδια που παίχτηκαν σε βάρος της Ελλάδας από τις αρχές της φετινής χρονιάς. Η έρευνα αφορά κυρίως τη διαμόρφωση των spreads των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου και των CDS (δηλαδή των ασφαλιστηρίων συμβολαίων έναντι του ενδεχόμενου πτώχευσης της χώρας μας). Θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον να πληροφορηθεί η Κομισιόν, αλλά κυρίως ο ελληνικός λαός, ποιες επιχειρήσεις τής χρηματαγοράς έπαιξαν αυτά τα βρώμικα παιχνίδια και ποιες μεθόδους χρησιμοποίησαν. Και για την απόκτηση εμπειρίας, ώστε να υπάρχει σωστή άμυνα στο μέλλον, αλλά και για την υποβολή μηνύσεων σε βάρος αυτών των απατεώνων που υπονομεύουν τη σταθερότητα των οικονομιών και οδηγούν τους λαούς στην εξαθλίωση. Οι πληροφορίες που διαρρέουν μιλάνε ότι η έρευνα προχώρησε αρκετά αλλά δεν ολοκληρώθηκε, άγνωστο ακόμη για ποιον λόγο. Και προσθέτουν ότι σίγουρα αθωώνει επιχειρήσεις και τράπεζες από υπόνοιες για βρώμικα παιχνίδια. Τελικά όλοι πιστεύουν ότι η έρευνα αυτή και τα συμπεράσματά της δεν θα δοθούν ποτέ στη δημοσιότητα. Γιατί άραγε; Ποια παιχνίδια θέλει η Κομισιόν να μείνουν στο σκοτάδι; Ποιοι ισχυροί πολιτικοί, οικονομικοί ή άλλοι παράγοντες πατρονάρισαν αυτά τα παιχνίδια και κέρδισαν τον ιδρώτα του ελληνικού λαού; Η μη δημοσιοποίηση της έρευνας δικαιολογεί κάθε υποψία για στενή διαπλοκή αξιωματούχων της ΕΕ με τα βρώμικα παιχνίδια και τους απατεώνες της χρηματαγοράς. Ευχή μας είναι αυτές οι υποψίες να μην έχουν υπόσταση. Και αυτό πρέπει να μας το αποδείξει η Κομισιόν με τη δημοσιοποίηση της έρευνας.

2Το ερώτημα που βασανίζει πολλούς έλληνες μικροαποταμιευτές είναι η τύχη των τραπεζικών καταθέσεων, όψεως και προθεσμίας. Υπάρχει περίπτωση δέσμευσής τους από το κράτος για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού μας προβλήματος; Θα υπάρξει κίνδυνος απώλειας της ρευστότητας ή κεφαλαιακής ανεπάρκειας των ελληνικών τραπεζών και συνεπώς μερική ή ολική αδυναμία ανάληψης των καταθέσεων; Γιατί το κράτος σπεύδει στη δημιουργία Ταμείου Συγχρηματοδότησης των Τραπεζών; Μήπως προβλέπει η κυβέρνηση κατάρρευση ελληνικών τραπεζών στο εγγύς μέλλον και σπεύδει στην ίδρυση του ταμείου αυτού; Βασανιστικά ερωτήματα που τροφοδοτούνται από τις αβεβαιότητες της παρούσης οικονομικής συγκυρίας. Και κανένας δεν μπορεί με βεβαιότητα να αποκλείσει καμία εξέλιξη, ευχάριστη ή οδυνηρή. Πάντως η κυβέρνηση, η διοίκηση της ΤτΕ και οι διοικήσεις όλων των ιδιωτικών τραπεζών μάς διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας, κεφαλαιακής ανεπάρκειας ή αδυναμίας να ανταποκριθεί στις μελλοντικές υποχρεώσεις του. Η κεφαλαιακή επάρκεια όλων των μεγάλων και μικρών τραπεζών σήμερα υπερβαίνει το 10% (το χαμηλότερο ποσοστό είναι 9,7%), ενώ το όριο ασφαλείας θεωρείται ικανοποιητικό όταν φτάνει στο 8%. Για να καταφύγει μια τράπεζα στο Ταμείο Συγχρηματοδότησης θα πρέπει η κεφαλαιακή της επάρκεια να πέσει κάτω από το 8%. Η κυβέρνηση βέβαια, για την αντιμετώπιση κάθε απρόβλεπτου γεγονότος, αποφάσισε την ίδρυση του ταμείου αυτού, ύστερα από συνεννόηση με την ΕΚΤ και την Κομισιόν. Το νομοσχέδιο για την ίδρυσή του θα περάσει από τη Βουλή τις επόμενες μέρες. Προς το παρόν λοιπόν ουδείς λόγος ανησυχίας. «Υπάρχουν λεφτά», όπως θα έλεγε και ο κ. πρωθυπουργός.

3Επειδή όλοι κατηγορούν την Ελλάδα ως τον πλέον αδύναμο κρίκο, δημοσιεύουμε παρακάτω στοιχεία για το ύψος του δημοσίου χρέους ορισμένων κρατών-μελών της Ευρωζώνης και του δημοσιονομικού ελλείμματος, όπως αυτά διαμορφώθηκαν με το κλείσιμο της δημοσιονομικής διαχείρισης στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς. Τα στοιχεία αυτά έχουν δημοσιοποιηθεί πρόσφατα από την αρμόδια ευρωπαϊκή υπηρεσία, την Eurostat, και υποτίθεται ότι είναι ηλεγμένα και οριστικά:
Κανένα από τα παραπάνω οκτώ κράτη της Ευρωζώνης δεν έχει έλλειμμα μικρότερο από το όριο του 3% του ΑΕΠ. Αλλά και άλλα κράτη της Ευρωζώνης έχουν έλλειμμα πάνω από το 3%, όπως η Κύπρος 6,1%, η Μάλτα 3,8%, η Αυστρία 3,4%, η Σλοβενία 5,5% και η Γερμανία 3,3%, ενώ δεν παρουσιάζουν προς το παρόν υπερχρέωση. Με χαμηλό έλλειμμα και χαμηλό δημόσιο χρέος παρουσιάζονται μόνον το Λουξεμβούργο (χρέος 5,4 δισ. ευρώ και έλλειμμα 0,7% του ΑΕΠ) και η Φινλανδία (χρέος 75,2 δισ. και έλλειμμα 2,2%). Όμως όλη την μπόρα την τράβηξε πάνω της η Ελλάδα. Γιατί;

	Δημόσιο χρέος 	Έλλειμμα
	σε δισ. ευρώ	 ΑΕΠ
α) Ιρλανδία:	104,6	-14,3%
β) Ελλάδα:	273,4	-13,6% 
γ) Βέλγιο:	 326,6	-6,0%
δ) Ολλανδία:	347,0	-5,3%
ε) Πορτογαλία:	125,9	-9,4%
στ) Γαλλία:	1.489,0	-7,5%
ζ) Ισπανία:	559,6	-11,2%
η) Ιταλία:	1.760,7	-5,3%


Σχολιάστε εδώ