Δεν παζαρεύω με κανέναν

Το ότι αντί του Κ. Μαρκόπουλου, ο οποίος είχε πρωτοστατήσει στην ανάδειξη του κ. Σαμαρά στην αρχηγία, προκρίθηκε ο κ. Λυκουρέντζος προκάλεσε αμηχανία αλλά και δυσφορία μεταξύ στελεχών που κινούνται στον στενό πυρήνα των υποστηρικτών του σημερινού προέδρου. Ο κ. Λυκουρέντζος ναι μεν στήριξε την υποψηφιότητα του κ. Σαμαρά, συγκαταλέγεται ωστόσο στην πτέρυγα των Καραμανλικών βουλευτών. Ως εκ τούτου, η προώθησή του στη συγκεκριμένη θέση θεωρήθηκε από πολλούς «παροχή» προς την πλευρά του τέως πρωθυπουργού, στο πλαίσιο της προσέγγισης που σημειώθηκε το τελευταίο διάστημα. Στενοί συνεργάτες του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας δίνουν μια άλλη διάσταση στην υπόθεση: «Από τη στιγμή που ο Αντ. Σαμαράς πρεσβεύει ένα κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία, δεν μπορεί να εμφανίζεται ότι διοικεί με τους δικούς του, με μια κλειστή ομάδα στελεχών».

Παρά τις ενστάσεις ο κ. Λυκουρέντζος εξελέγη γραμματέας «διά βοής». Καθότι μοναδικός υποψήφιος, δεν στήθηκε κάλπη.

Πάντως μέχρι να φθάσουμε στο σημείο αυτό υπήρξαν εντάσεις, παρασκηνιακές διεργασίες και αλλεπάλληλες συσκέψεις στη Ρηγίλλης, ενώ την ύστατη ώρα αποτράπηκε μια εσωκομματική κρίση λόγω της επιμονής -μέχρι κάποια στιγμή- του Κ. Μαρκόπουλου να διεκδικήσει κι εκείνος τη θέση του γραμματέα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κρίσιμη συνάντηση των κ. Σαμαρά και Μαρκόπουλου το κλίμα ήταν τεταμένο, ενώ ο πρώτος άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι αν ο δεύτερος επέμενε θα υπήρχαν κυρώσεις. Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του ο βουλευτής Ευβοίας εμφανίζεται έντονα δυσαρεστημένος με την απόφαση του κ. Σαμαρά. Ενδεικτική ήταν η δήλωσή του: «Τι Μαρκόπουλος, τι Λυκουρέντζος;». Παρά ταύτα, δεν πρόκειται να προβεί σε οποιαδήποτε δημόσια δήλωση που θα θέτει υπό αμφισβήτηση τις επιλογές του προέδρου. Υπενθυμίζεται ότι το όνομα του βουλευτή Αρκαδίας είχε συζητηθεί στο παρελθόν για τη θέση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά τότε προτιμήθηκε ο βουλευτής Ιωαννίνων Κ. Τασούλας. Ο κ. Λυκουρέντζος στην εσωκομματική μάχη είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ του κ. Σαμαρά, πέραν των άλλων και λόγω των… πάγιων αντιμητσοτακικών αισθημάτων του.

Νέο αίμα

Με την εκλογή των μελών της Εκτελεστικής Γραμματείας (την Παρασκευή) ολοκληρώθηκε ουσιαστικά η οργανωτική ανασυγκρότηση της ΝΔ. Τις επτά αιρετές θέσεις κατέλαβαν οι Ν. Δένδιας, Φ. Ταυρής, Ελ. Βόζενμπεργκ, Γ. Κουμουτσάκος, Δ. Πτωχός, Δ. Πανοζάχος και λόγω ποσόστωσης η Αθ. Κακαλή. Στη Γραμματεία θα μετέχουν ακόμη, πέραν του προέδρου, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής (Α. Λυκουρέντζος), ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (Κ. Τασούλας), ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, ο εκπρόσωπος Τύπου, ο αντιπρόεδρος της Βουλής (ο πρόεδρος όταν η ΝΔ βρίσκεται στην κυβέρνηση), ο γενικός διευθυντής και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ. Στις συνεδριάσεις βάσει καταστατικού και οργανογράμματος δεν προβλέπεται η συμμετοχή των δύο αντιπροέδρων, ωστόσο πληροφορίες από τη Ρηγίλλης αναφέρουν ότι θα καλούνται κατά περίπτωση και βάσει των αρμοδιοτήτων τους.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, είναι θέμα χρόνου ο ορισμός των Δ. Αβραμόπουλου και Στ. Δήμα για τις συγκεκριμένες θέσεις, με τον πρώτο να αναλαμβάνει τις αρμοδιότητες για την εξωτερική πολιτική και την άμυνα και τον δεύτερο την οικονομία, την ανάπτυξη, το περιβάλλον και την ενέργεια. Επιπλέον ο κ. Δήμας θα χειρίζεται και τα θέματα που έχουν σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω των γνωριμιών που απέκτησε κατά τη θητεία του ως Επίτροπος της χώρας μας. Στο σημείο αυτό ενδεχομένως να υπάρξουν «τριβές» με τον κ. Αβραμόπουλο, ο οποίος σημειωτέον απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την απόφαση του κ. Σαμαρά να ορίσει δύο και όχι έναν αντιπρόεδρο.


Σχολιάστε εδώ