από το Περιστύλιο…

•Δραματικός Ιούλιος για τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με την ολομέλεια της Βουλής ανοιχτή για να τα περάσουν όλα γρήγορα στην τούρλα του Σαββάτου. Και τις προσεχείς δύο εβδομάδες η Βουλή θα λειτουργεί σε ολομέλεια για να ψηφιστούν το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και το Ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων.
Τα θερινά τμήματα θα λειτουργήσουν φέτος με καθυστέρηση ενός μήνα από το σύνηθες. Το αʼ τμήμα ξεκινά στις 20 Ιουλίου και θα συνεδριάσει μόλις οκτώ φορές, ενώ όταν η Βουλή επιστρέψει από τις διακοπές, θα ξεκινήσει το βʼ τμήμα στις 24 Αυγούστου, για το οποίο έχουν διατεθεί μόνο εννέα μέρες. Το γʼ τμήμα θα πάρει τη σκυτάλη στις 14 Σεπτεμβρίου, θα έχει έντεκα συνεδριάσεις και θα πάει έως την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου (4 Οκτωβρίου), οπότε σύμφωνα με τον Κανονισμό και καλώς εχόντων των πραγμάτων συνέρχεται η ολομέλεια της Βʼ Συνόδου της Βουλής.
•Δουλειές με φούντες και το καλοκαίρι στη Βουλή, με τρεις διερευνητικές σκανδάλων επιτροπές σε εξέλιξη. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα λειτουργεί η Εξεταστική για την υπόθεση της Ζήμενς, μεθαύριο ξεκινά τις εργασίες της η Εξεταστική για την υπόθεση των δομημένων ομολόγων, ενώ σφήνα θα μπει και η Προανακριτική Επιτροπή για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Σ’ αυτήν, με πρόταση του
ΠΑΣΟΚ που τέθηκε σε ψηφοφορία, παραπέμφθηκαν ως υπεύθυνοι πέντε πρώην υπουργοί της ΝΔ, οι Ευ. Μπασιάκος, Π. Δούκας, Α. Κοντός, Γ. Βουλγαράκης και Θ. Ρουσόπουλος. Τη γλίτωσε μόνο ο Κ. Κιλτίδης, για τον οποίο η πρόταση παραπομπής δεν συγκέντρωσε τον απαραίτητο αριθμό ψήφων. Και στις πέντε περιπτώσεις η πρόταση του ΠΑΣΟΚ υπερψηφίστηκε. Έτσι, επί 282 παρόντων βουλευτών, υπέρ της παραπομπής Ρουσόπουλου ψήφισαν 198, για τον Μπασιάκο 194, για τον Κοντό 186, για τον Δούκα 177 και για τον Βουλγαράκη 167, ενώ 212 βουλευτές αρνήθηκαν την παραπομπή Κιλτίδη.
•Μέχρι τις 4 Οκτωβρίου δόθηκε προθεσμία στην Εξεταστική Επιτροπή για τα ομόλογα να υποβάλει το πόρισμά της. Προεδρεύων σε αυτήν θα είναι ο Ντίνος Ρόβλιας, με μετέχοντες βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ τους Α. Αγάτσα, Π. Αντωνακόπουλο, Θ. Οικονόμου, Ε. Παναρίτη, Ευ. Παπαχρήστο, Χρ. Πρωτόπαπα, Μ. Τιμοσίδη, Ε. Τσιαούση και Χρ. Χάιδο, από τη ΝΔ τους Κ. Κόλλια, Ν. Νικολόπουλο, Ν. Παναγιωτόπουλο, Πρ. Παυλόπουλο και Ευ. Τσουμάνη – Σπέντζα, από το ΚΚΕ τη Βέρα Νκολαΐδου, από τον ΣΥΡΙΖΑ τον Β. Μουλόπουλο, από τον ΛΑΟΣ τον Η. Πολατίδη και από τους ανεξάρτητους βουλευτές τον Ν. Τσούκαλη.
•Απίστευτος καβγάς στη Βουλή ανάμεσα στον Άδωνι Γεωργιάδη και βουλευτές του ΚΚΕ, με αφορμή ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ σχετικά με τη δράση του ΠΑΜΕ. Οι κουβέντες που ακούστηκαν γύρισαν το ρολόι της ολομέλειας κάποιες δεκαετίες πίσω.
«Έχουμε παραχαϊδέψει αυτό το κόμμα εδώ και τέσσερις δεκαετίες και του έχουμε παραχωρήσει πολιτική ασυλία άνευ προηγουμένου για να κάνει πράγματα τα οποία κάνουν εγκληματίες», απεφάνθη ο Γεωργιάδης, ο οποίος επέμενε να βαφτίζει τα μέλη του ΠΑΜΕ που κινητοποιούνται στο λιμάνι «κακοποιούς», ενώ οι παρόντες στην αίθουσα βουλευτές του ΚΚΕ διαμαρτύρονταν έντονα.
Ψάχνοντας επιχειρήματα, πήγε πίσω στον χρόνο και σε άλλη χώρα, λέγοντας
ότι επί Μπρέζνιεφ, στη μία και μοναδική απεργία που έγινε στη Σοβιετική Ένωση σ’ ένα εργοστάσιο στην Ουκρανία, πήγαν τα στρατεύματα του ερυθρού στρατού και εκτέλεσαν τους εργάτες.
Για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας ο προεδρεύων Γρ. Νιώτης παρατήρησε ότι τα στρατεύματα κατά των απεργούντων εργατών της Ουκρανίας δεν ήταν του ΚΚΕ.
– Μα παράρτημα της Σοβ. Ένωσης είναι το ΚΚΕ, επέμεινε προκλητικά εκείνος.
– Κι εσείς παράρτημα των εφοπλιστών και του Αλαφούζου, του απάντησε η βουλευτής του ΚΚΕ Σ. Καλαντίδου.
– Θα σε καλέσει σε δεξίωση ο Αλαφούζος. Άξιος ο μισθός σου, φώναζε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Παπακωνσταντίνου. Ελληναράδες και γερμανόψυχοι!
– Γερμανόψυχοι είστε εσείς, θίχτηκε ο Θ. Πλεύρης.
– Εσύ λες για δολοφονίες κομμουνιστών για να σε καλέσει εσένα ο Αλαφούζος στη δεξίωσή του! Ουρακοτάγκοι!
– Δολοφονίες κάνετε εσείς με τον σταλινισμό σας, απάντησε οργισμένος ο Α. Γεωργιάδης, κάνοντας έξαλλο τον Ν. Παπακωνσταντίνου: Αμερικανοθρεμμένε, γερμανόψυχε!
– Α, ρε κόμμα προδοσίας, πετάχτηκε και ο Γ. Κοραντής.
– Μαυραγορίτες, φώναζε το ΚΚΕ…
Ήταν πράγματι ένας καβγάς από το παρελθόν…


Σχολιάστε εδώ