Απευθείας αναθέσεις έργων έως 500.000 ευρώ σ’ όποιον θέλουν!

Δεν έχουν τελειωμό οι προκλητικές διατάξεις που νομιμοποιούν την αδιαφάνεια και κατά συνέπεια τη διαπλοκή και τη διαφθορά, ως προς την ανάθεση και εκτέλεση έργων.
Ο σχετικός Κανονισμός που έφερε ο Αρχιεπίσκοπος στην Ιεραρχία προς ψήφιση επιτρέπει στην «εκκλησιαστική αρχή μετά από (…) άτυπη (!) έρευνα αγοράς να αναθέτει απευθείας σε εργολήπτη της ΕΠΙΛΟΓΗΣ της την εκτέλεση ορισμένης σύμβασης»!
Και αυτό, με την κάλυψη της… διαδικασίας του πρόχειρου διαγωνισμού, που η εμπειρία ως τώρα έχει δείξει ότι οι διαγωνισμοί αυτοί ουσιαστικά είναι στημένοι.
Όπως δε προβλέπει η παράγραφος 2 του άρθρου 9, μπορούν να δοθούν με απευθείας ανάθεση συμβάσεις μέχρι 500.000 ευρώ (!), δηλαδή σε δραχμές 170.000.000!
Προβλέπεται δε και παραπέρα… διευκόλυνση, πιο ελεύθερη, έξω και από τη διαδικασία του πρόχειρου διαγωνισμού, της ανάθεσης έργου από 100.000 ευρώ και κάτω, με επιλογή του υποψήφιου! Το άρθρο 4 νομιμοποιεί κάθε αυθαιρεσία.
Λέει συγκεκριμένα:
«4. Κατ’ εξαίρεση των ανωτέρω, σε περίπτωση που η προϋπολογιζόμενη αξία της σύμβασης έργου είναι ίση ή κατώτερη των ευρώ εκατό χιλιάδων (100.000), η αναθέτουσα αρχή μπορεί να προσφύγει στον υποψήφιο της επιλογής της που δραστηριοποιείται σε τομείς συναφείς με το δημοπρατούμενο αντικείμενο και να συνάψει σχετική σύμβαση μαζί του χωρίς την τήρηση των διαδικασιών της παρ. 3».
Απλώς σημειώνουμε ότι στο Δημόσιο επιτρέπεται η απευθείας ανάθεση, με τρεις προσφορές, για ποσά έργου ύψους μέχρι 45.000 ευρώ και η Εκκλησία, που έπρεπε να είναι αρχάγγελος της νομιμότητας, ορίζει την αδιαφάνεια στις 500.000 ευρώ!
Εκτός ελέγχου
τα απόρρητα!
Έχουν όμως και τα μυστικά τους κονδύλια για τα οποία πρέπει να εξασφαλίσουν τη «νομιμότητα» της διάθεσής τους. Απευθείας λοιπόν ανάθεση και γι’ αυτά. Στο άρθρο 10 παρ. 1β αναφέρονται τα εξής:
«Η απευθείας ανάθεση ή διαγωνισμός μεταξύ περιορισμένου αριθμού προσκαλούμενων εργοληπτικών επιχειρήσεων, ως τρόπος επιλογής εργοληπτικής επιχείρησης για την κατασκευή δημοσίου έργου, αποτελεί εξαιρετική διαδικασία και επιτρέπεται και
β) Όταν πρόκειται για υπόθεση που αφορά σε απόρρητα της Εκκλησίας. Ο χαρακτηρισμός ως απορρήτου δίδεται ύστερα από απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου».
Και ανεξαρτήτως
ύψους
Απευθείας ανάθεση ανεξαρτήτως ύψους προβλέπει το άρθρο 3 για τις συμβάσεις με εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα, το οποίο έχει ως εξής:
«Υπό την επιφύλαξιν των διατάξεων του κοινοτικού δικαίου, επιτρέπεται, ανεξαρτήτως ύψους προϋπολογισμού, η απευθείας ανάθεση συμβάσεων έργων από εκκλησιαστική αναθέτουσα αρχή προς εκκλησιαστική αναθέτουσα αρχή, καθώς και προς νομικά πρόσωπα, εις τα οποία η εκκλησιαστική αναθέτουσα αρχή ασκεί αμέσως ή εμμέσως καθοριστικήν επιρροήν λόγω της κυριότητος ή χρηματοδοτικής της επιρροής».
Ο χορός καλά κρατεί…


Σχολιάστε εδώ