Έχουμε σχέδιο για τη σωτηρία της χώρας

ΣΕ «μετωπική σύγκρουση» με την κυβέρνηση στο μείζον ζήτημα της Οικονομίας προχωρεί ο Αντ. Σαμαράς, ενώ κεντρικός άξονας της στρατηγικής που θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες είναι η απαλλαγή της χώρας από το περιβόητο Μνημόνιο. Στο εξής και σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις του αφενός θα καυτηριάζει την απόφαση της κυβέρνησης Παπανδρέου να θέσει την Ελλάδα «υπό τας διαταγάς» της «τρόικας» και αφετέρου θα τονίζει την επιτακτική ανάγκη το ταχύτερο δυνατόν η χώρα να βγει από το τούνελ του Μηχανισμού Στήριξης. Στο πλαίσιο αυτό, την προσεχή Τετάρτη θα παρουσιάσει δέσμη προτάσεων για τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης. Μεταξύ αυτών θα περιλαμβάνεται και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, ενώ άλλα μέτρα θα στοχεύουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας. Ο κ. Σαμαράς επιμένει ότι με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες η Ελλάδα μπορεί να απαλλαγεί γρηγορότερα από τα «δεσμά» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (κυρίως) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φέρνει δε ως παράδειγμα τον Τ. Ερντογάν, ο οποίος προ καιρού αποφάσισε να βγάλει την Τουρκία από το ΔΝΤ νωρίτερα από ό,τι προέβλεπε το Πρόγραμμα Δανεισμού. Στη Ρηγίλλης εκτιμούν ότι προϊόντος του χρόνου οι πολίτες, καθώς θα υφίστανται τα δεινά που επιφέρει το Μνημόνιο, θα προσχωρήσουν στη θέση του για «απαλλαγή». Επικαλούνται δε τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, όπου ένα πολύ υψηλό ποσοστό (49,3% δείχνει η έρευνα της RASS) χαρακτηρίζει δικαιολογημένη την απόφαση του κ. Σαμαρά να μην υπερψηφίσει στη Βουλή το Μνημόνιο Στήριξης.
Με την εκλογή των κομματικών οργάνων έκλεισε ο κύκλος της οργανωτικής ανασυγκρότησης και πλέον η Νέα Δημοκρατία πρέπει να επικεντρωθεί στο θεσμικό της ρόλο, της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι προσεχείς μήνες αναμένονται θερμοί και όχι μόνο λόγω κλιματολογικών συνθηκών, καθώς στη Ρηγίλλης δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τον Νοέμβριο, ταυτόχρονα με τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση. Κι αυτό, διότι εκτιμούν ότι η κυβέρνηση δεν θα αντέξει την πίεση των κοινωνικών (και πολιτικών) αντιδράσεων (αναταράξεων) που προκαλούν τα αντιλαϊκά, εξοντωτικά μέτρα που προωθεί και εφαρμόζει. Για τον λόγο αυτό ο κ. Σαμαράς, μιλώντας προχθές στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής, κάλεσε όλα τα στελέχη να βρίσκονται σε εγρήγορση, επισημαίνοντας παράλληλα ότι φέτος οι διακοπές «απαγορεύονται διά ροπάλου». Στη Ρηγίλλης έχουν αποφασίσει να επισπεύσουν όλες τις διαδικασίες έτσι ώστε το κόμμα να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις ανάγκες μιας εκλογικής αναμέτρησης ακόμη και τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου. Έτσι, εν μέσω θέρους τα καθ’ ύλην αρμόδια στελέχη θα αναλάβουν να συντάξουν τις προτάσεις-θέσεις του κόμματος σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα. Η εντολή θα είναι να έχουν ολοκληρώσει το έργο τους μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου ώστε ορισμένες από τις προτάσεις να τις παρουσιάσει ο κ. Σαμαράς στη διάρκεια της ομιλίας του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Είναι κρίσιμο για την προοπτική του κόμματος να παρουσιάσει σύντομα μια ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση εξόδου από το τούνελ, αφού αυτήν τη στιγμή η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση μοιάζει να είναι η… μοναδική λύση. Δεν είναι τυχαίο ότι κατά την προχθεσινή του ομιλία ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε την ανάγκη το κόμμα να γίνει εξωστρεφές, καλώντας τα στελέχη να ξεκινήσουν «πορεία προς τον λαό». «Πρέπει να πείσουμε τον κόσμο ότι έχουμε σχέδιο για τη σωτηρία της οικονομίας, ότι έχουμε προοπτικές για τον τόπο» σημείωσε.
Τους επόμενους μήνες ο… αγώνας του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας θα είναι διμέτωπος, αφού εκτός από την κυβέρνηση στο στόχαστρό του θα βρεθούν τόσο η Ντόρα Μπακογιάννη, όσο και ο ΛΑΟΣ, με αφορμή την «ψήφο εμπιστοσύνης» που παρείχαν στο Μνημόνιο. Σε κάθε ευκαιρία θα επιμερίζει τις ευθύνες για τα δεινά που υφίστανται οι πολίτες και σε δεδομένη στιγμή δεν αποκλείεται να μιλήσει και για… «άτυπη συγκυβέρνηση» Παπανδρέου – Μπακογιάννη – Καρατζαφέρη. Στη Ρηγίλλης εκτιμούν ότι λόγω της ταύτισης με την κυβέρνηση οι δύο τελευταίοι θα έχουν σημαντικό πολιτικό κόστος, κάτι που μακροπρόθεσμα θα λειτουργήσει υπέρ της Νέας Δημοκρατίας.


Σχολιάστε εδώ