άλλες τυπολογίες

•Σε αναζήτηση νέας εκτυπωτικής εταιρείας το «Θέμα». Η συνεργασία του με την Ίριδα ίσως βαίνει προς το τέλος της μετά και το «διαζύγιο» με τον Πήγασο και η ομάδα του «Θέματος» έκανε κρούση και στο Νέο Φάληρο.
•Στον Κώστα Γιαννόπουλο περνάει οριστικά το «Καρφί». Ο δημοσιογράφος έχει υπογράψει προσύμφωνο με την οικογένεια Κακαουνάκη για την απόκτηση της εφημερίδας που εξέδιδε ο αξέχαστος Νίκος Κακαουνάκης. Το «Καρφί» διατηρεί την κυκλοφορία του, καθώς έχει συνδεθεί με ένα τμήμα των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, διατηρεί την αντιδεξιά στάση του και προσπαθεί κάθε φορά να μεταφέρει τα προβλήματα του κόσμου.
•Μέσα στον Αύγουστο θα λάβει ο ΑΝΤ1 τις αποφάσεις του για το δελτίο ειδήσεων του καναλιού. Ενδεικτικό είναι ότι αναζητεί τρόπους να τελειώσει τη συνεργασία του με τον Γιάννη Παπαδόπουλο, ο οποίος έχει συμβόλαιο έως και την επόμενη χρονιά. Και ενώ τα στελέχη του καναλιού υποστηρίζουν ότι τα «συμβόλαια είναι για να σπάνε», πρόβλημα υπάρχει με την πληρωμή της υψηλής ρήτρας στον δημοσιογράφο.
•Μάχη για τη δεύτερη ψηφιακή πλατφόρμα της Κύπρου. Η πρώτη δόθηκε στο ΡΙΚ και για τη δεύτερη διεξάγεται δημοπρασία, έννοια άγνωστη στην Ελλάδα. Από τη διαδικασία αποσύρθηκε ο κυπριακός τηλεπικοινωνιακός οργανισμός Cyta και στην κούρσα παραμένουν οι κοινοπραξίες Velister και LRG Enterprises, για την οποία δεν είναι γνωστά πολλά στοιχεία. Η κούρσα ξεκίνησε από τα 850.000 ευρώ και στον 13ο γύρο της δημοπρασίας αγγίζει τα 6,8 εκατ. ευρώ.

***

Τέταρτος μήνας συμπληρώνεται με απλήρωτους τους εργαζομένους στο Κανάλι 1 του Πειραιά και, όπως φαίνεται, κανείς δεν συγκινείται, ούτε από τον δήμο ούτε από την κυβέρνηση ούτε από το σωματείο των δημοσιογράφων. Ο δήμαρχος Π. Φασούλας θα αποχωρήσει, οι τεχνικοί συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας και ο σταθμός έχει σιγήσει. Η ΕΤΕΡ ζήτησε την παρέμβαση των θεσμικών φορέων και του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία απάντηση.

***

ξΜε κλείσιμο τίτλων, αλλαγή στην ποιότητα του χαρτιού, περικοπές για φωτογραφήσεις και παραγωγή θεμάτων αλλά και μείωση τιμών προσπαθούν τα περιοδικά να απαντήσουν στην κρίση. Ήδη φημολογείται πως στην ΙΜΑΚΟ θα αναστείλουν την κυκλοφορία του «ΜΑΧΙΜ», ενώ μειώνεται η τιμή του περιοδικού «Top Gear». Στις Εκδόσεις Λυμπέρη αναμένεται επίσης η αναστολή ενός τίτλου.
ξΔύσκολη η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη. Μετά το λουκέτο στο γραφείο του Star έκλεισε και το γραφείο της εφημερίδας «Espresso». Παράλληλα, υπάρχουν πληροφορίες ότι θα γίνουν περικοπές μισθών, άνω του 10%, στον «Αγγελιοφόρο» αλλά και νέες απολύσεις, ενώ στη «Μακεδονία» χρωστάνε μισθούς στους εργαζομένους.

***

RΣτην έκδοση προκήρυξης για την εταιρεία που θα αναλάβει τη μέτρηση ακροαματικότητας κατέληξαν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί κατά τη διάρκεια της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της ΕΙΙΡΑ την περασμένη Πέμπτη. Ο Πέτρος Κωστόπουλος έθεσε θέμα επί προσωπικού για την Ξένια Κούρτογλου και απείλησε με αποχώρηση από τη θέση του προέδρου, ενώ αντιθέτως κανείς δεν αναφέρθηκε στη φημολογούμενη απόφαση εξαίρεσης της Focus από τα μητρώα του υπουργείου
Εσωτερικών. Το κεντρικό ζήτημα στην ουσία είναι αν θα αλλάξουν οι προδιαγραφές της έρευνας και όχι τόσο το ποιος θα τη διεξάγει.
RΤην Πέμπτη 8 Ιουλίου διοργανώνεται σε κεντρικό ξενοδοχείο το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τηλεοπτικών Σταθμών Περιφέρειας (www.omnitv.gr) υπό την αιγίδα της ΕΠΕΚ (Ένωση Περιφερειακών Καναλιών Ελλάδος) και της ΤΕΠ (Τηλεόραση Ελληνικής Περιφέρειας). Οι ενότητες συζήτησης είναι πέντε: «Περιφερειακή TV και παρέμβαση στην τοπική κοινωνία», «Συμβολή των τοπικών ΜΜΕ στην ανάπτυξη της Περιφέρειας», «Digital TV: Η μετάβαση των περιφερειακών σταθμών TV στην ψηφιακή εποχή», «Διαφήμιση: Απαραίτητη συνθήκη επιβίωσης» και «Τηλεόραση Περιφέρειας: Ίδια μέτρα, άλλα σταθμά;».
RΤην τοποθέτηση
εκρηκτικού μηχανισμού στο σπίτι του πρώην προέδρου της ΕΣΗΕΜ-Θ Δημήτρη Γουσίδη καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣΥ. Η Ομοσπονδία κάνει λόγο για «φασιστικής εμπνεύσεως επίθεση» εναντίον ενός ανθρώπου που «υπηρέτησε την ενημέρωση και σε καιρούς χαλεπούς» και «προφανώς υποκρύπτει τη διάθεση των δραστών να επαναφέρουν τον τόπο σε εποχές αφωνίας και αυταρχισμού».

***

RΜπορεί ο Alpha και η Ελένη Μενεγάκη να συμφώνησαν για τη συνέχιση της συνεργασίας τους, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα βρήκαν και στα οικονομικά και την αμοιβή της. Εκτός από τη μείωση κόστους στο μπάτζετ της εκπομπής αναμένεται να τεθεί και ζήτημα για μείωση των αποδοχών της.
RΣτον δίαυλο 22 μετακινήθηκε το Κανάλι της Βουλής από τον 57 που παρανόμως χρησιμοποιούσε από την Πάρνηθα. Η συγκεκριμένη θέση είχε εκχωρηθεί από τον Αύγουστο του 2009 για εκπομπή του προγράμματος της Βουλής από την Πάρνηθα, ενώ ταυτόχρονα ο συγκεκριμένος δίαυλος είναι εκχωρημένος στην ΕΡΤ για ψηφιακή εκπομπή τεσσάρων προγραμμάτων στον Νομό Αττικής.
RΕπιβάρυνση και στις συνδρομές. Από 1η Ιουλίου η συνδρομή για το πλήρες πακέτο της Nova έχει επιβάρυνση 23%, ενώ θα υπάρξει και αύξηση κατά 1,65% στο ανταποδοτικό τέλος της ΕΡΤ.
RΜε μια διάσημη, για τους φαν του ξένου προγράμματος, σειρά χτυπά το Alter μέσα στο καλοκαίρι. Η κωμωδία «30 Rock» ανήκει στις πλέον βραβευμένες και θα βγει για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση στο κανάλι από τις 12 Ιουλίου. Πολλοί πιστεύουν πως έτσι καίγεται.
RΕπιστολή με τους όρους εργασίας των τεχνικών για τις τηλεοπτικές και τις διαφημιστικές παραγωγές έστειλε η Ένωση Τεχνικού Προσωπικού Κινηματογράφου – Τηλεόρασης προς όλες τις εταιρείες παραγωγής. Στην επιστολή σημειώνεται ότι από την 1η Ιουλίου η αποπληρωμή των γυρισμάτων θα γίνεται εντός 30 ημερών για τα διαφημιστικά σποτ και σε εβδομαδιαία βάση έναντι μισθοδοτικής κατάστασης για τις τηλεοπτικές παραγωγές. Επίσης, είναι υποχρεωτική η υπογραφή ιδιωτικού συμφωνητικού πριν από την έναρξη των γυρισμάτων. Για τις εταιρείες ή τα πρόσωπα που έχουν δημιουργήσει τεράστιο οικονομικό πρόβλημα οι τεχνικοί δηλώνουν ότι δεν θα συνεργάζονται πια μαζί τους, μέχρι να δοθεί οριστική και αξιόπιστη λύση.

***

ξΠρώτος, με διαφορά τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων από τον δεύτερο, παραμένει στο ραδιόφωνο ο ΣΚΑΪ. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Focus για λογαριασμό της ΑΕΜΑΡ, το διάστημα 24.5 – 20.6 ο ΣΚΑΪ είναι πρώτος με 12,5%, ενώ ο HOT FM σκαρφάλωσε στη δεύτερη θέση με 8,2% και τρίτος είναι πλέον ο Ρυθμός με 7,6%. Με ανοδική τάση, τέταρτος με 7,5%, ο NovaΣπορ FM (7,1%) και στην πέμπτη θέση ο Λάμψη με 6,8%. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν ο DJ με 6,7%, ο Derti με 6,6%, ο Real με 6,3%, ο Kiss FM με 6,1% και ο RED με 6%. Στη μάχη των μουσικών σταθμών ο Μελωδία έχει 5,6%, ο Δίεση 5,3%, ο Sfera 5% ο Rock FM 4,9%, ο Love Radio 4,8%, ο Δρόμος 4,7%, ο VFM 4,6%, ο Galaxy 4,5%, ο Oasis 4,4%, όπως και ο Kosmos, ο Best 4,3%, όπως και ο Nitro, ενώ το MAD Radio ανέβηκε στο 4,1%. Με 3,7% ο Freedom, με 3,5% ο Happy Radio, με 3,2% ο Εν Λευκώ και με 2,7% το Δεύτερο, ενώ στη λίστα ακολουθούν κι άλλοι μουσικοί σταθμοί. Στον ανταγωνισμό των ενημερωτικών σταθμών, η ΕΡΑ ΣΠΟΡ έχει 5,7%, ο ΑΝΤ1 4,3%, ο Flash 3,8%, ο Θέμα 9,89 3,1%, ο Sentra 2,5%, η ΝΕΤ 1,7% και ο Βήμα FM 1,6%. Στους κομματικούς ο 902 Αριστερά στα FM έχει 1,1% και ο Στο Κόκκινο 1%.

***

RΙδού οι εβδομαδιαίες πανελλαδικές εφημερίδες που έχουν δικαίωμα δημοσίευσης γενικών συνελεύσεων και ισολογισμών ανωνύμων εταιρειών. Σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφουν η Λούκα Κατσέλη και ο Γιώργος Πεταλωτής, οι εβδομαδιαίες εφημερίδες με έδρα την Αθήνα που έχουν το δικαίωμα αυτό είναι οι «Άλφα 1» (Καλλιθέα), «Άποψη», «Agrenda», «Εποχή», «Εργατική Αλληλεγγύη», «Κόντρα», «Το Καρφί», «Ο Κόσμος του Επενδυτή» (Καλλιθέα), «Νέοι άνθρωποι», «Παρασκευή & 13», «ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής» (Παλλήνη), «Πριν», «Πρώτο Θέμα» (Μαρούσι), «Ποντίκι» (Χαλάνδρι), «Real News» (Μαρούσι), «Athens News» (Καλλιθέα), ενώ στη λίστα περιλαμβάνεται και η «Σφήνα», που έκλεισε. Στη Θεσσαλονίκη είναι η ομώνυμη εφημερίδα.
RΧωρίς να δώσει οικονομικά στοιχεία για την πορεία της εταιρείας στο πρώτο πεντάμηνο κύλησε η ετήσια Γενική Συνέλευση της Χ. Κ. Τεγόπουλος. Η διοίκηση της εταιρείας περιορίστηκε στις γενικόλογες εκτιμήσεις ότι θα συνεχιστεί η πτώση της κυκλοφορίας και της διαφήμισης, θέτοντας στόχο τη διατήρηση της κυκλοφορίας της κυριακάτικης έκδοσης με βάση ένα πρόγραμμα προσφορών, ενώ έγινε αναφορά και στις διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές με στόχο τη μείωση του κόστους λειτουργίας της εταιρείας. Αντιθέτως, δεν έγινε κάποια αναφορά στο δάνειο των 25 εκατ. ευρώ που έλαβε η Χ. Κ. Τεγόπουλος από την Τράπεζα Πειραιώς, όπως επίσης και στο εν εξελίξει πρόγραμμα περικοπών. Για αμοιβές μελών του διοικητικού συμβουλίου το 2009 η εταιρεία έδωσε 1,4 εκατ. ευρώ και για το 2010 προβλέπεται μείωση σε 1 εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα αποφάσισε να συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής της, Planatech, κατά 5 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία λόγω ζημιών δεν θα διανείμει μέρισμα. Σε εκδοτικό επίπεδο, φαίνεται πως τελικά το «Γεώ» θα διασωθεί εντασσόμενο στην κυριακάτικη έκδοση, ενώ στο σαββατιάτικο φύλλο εντάσσεται η «Βιβλιοθήκη».
RΝέο διοικητικό συμβούλιο στις Τεχνικές Εκδόσεις. Με τριετή θητεία εξελέγησαν οι Κώστας Καββαθάς,
Αντώνης Λυμπέρης, Κώστας Κορλέτης, Σπύρος Δουλφής, Σοφία Καββαθά, Στρατής Χατζηπαναγιώτου, Πέτρος Παπαγεωργίου, Τριαντάφυλλος Μαστραντώνης και Κωνσταντίνος Νάστος.
RΧωρίς πρόγραμμα και εκπομπές εξωτερικών συνεργατών για το καλοκαίρι ο Βήμα FM. Όπως έγραψε το zoornalistas, οι εξωτερικοί συνεργάτες ενημερώθηκαν αιφνιδιαστικά ότι ο σταθμός δεν θα χρειαστεί τις υπηρεσίες τους από τις 15 Ιουλίου μέχρι και το τέλος Αυγούστου! Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο σταθμός θα έχει live πρόγραμμα μόνο στην πρωινή ζώνη.
RΣε επανάληψη θα μεταδοθούν μέσα στο καλοκαίρι οι εκπομπές του Κώστα Μαρδά «Προσωπικά δεδομένα». Από σήμερα και κάθε Κυριακή, στις 11 το βράδυ, στο BLUE SKΥ, οι φαν θα μπορούν να απολαμβάνουν συνεντεύξεις – συζητήσεις με γνωστά ονόματα.
RΑξίζει να ξεφυλλίσετε και να εντρυφήσετε στο βιβλίο που εξέδωσε ο καλός συνάδελφος και φίλος Βαγγέλης Παπαδόπουλος. Θα ζήσετε «40 χρόνια ραδιόφωνο – τηλεόραση». Στις 400 σελίδες καταθέτει τις εμπειρίες που αποκόμισε στα 40 χρόνια της δημοσιογραφικής, τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής παρουσίας του. Ταυτόχρονα επιχειρεί με το δικό του μάτι να κρίνει και να σχολιάσει την ιστορική εξέλιξη της ελληνικής τηλεόρασης και ραδιοφωνίας. Μια εξέλιξη που την έζησε και τη ζει ο ίδιος από κοντά σε όλες τις φάσεις της, όσο ελάχιστοι συνάδελφοί του.

***

ξΑπώλεια για τον ραδιοφωνικό σταθμό Galaxy 92 η διακοπή της συνεργασίας με το πρωινό του δίδυμο έπειτα από εννιά ολόκληρα χρόνια. Ο Τάκης Τρακουσέλλης και η Βάσω Λούκα αποχαιρέτισαν τους ακροατές τους, δίδοντας τέλος σε ένα από τα μακροβιότερα πρωινά ζευγάρια, που είχε ανεβάσει τον Galaxy πάνω από τρεις μονάδες ακροαματικότητας (από 1,8 που είχε η πρωινή ζώνη είχε φτάσει περίπου στο 5%). Την πρωινή ζώνη του Galaxy θα αναλάβει η Πόπη Χατζηδημητρίου.

***


Σχολιάστε εδώ