XΡΗΜΑτιστήριο

Άλλο να το λένε οι βενζινοπώλες και άλλο να το επιβεβαιώνουν εταιρείες καυσίμων… όπως η ΕΛΙΝΟΙΛ! Η αλλοπρόσαλλη κυβερνητική πολιτική στην εν λόγω αγορά, με τις διαδοχικές αυξήσεις του ΕΦΚ, έχει οδηγήσει «σε μαρασμό» τη λιανική, με περίπου 1.000 πρατήρια να προσφέρονται προς πώληση και κανείς να μην ενδιαφέρεται να τα αγοράσει, φοβούμενος τις
επισφάλειες.

> Ούτε μας σώζουν, ούτε μας εξυγιαίνουν, απλώς μας βάζουν σε καραντίνα, μας καθιστούν πειραματόζωα και μας περιφέρουν ως παράδειγμα προς αποφυγήν!

Εάν ο ΓΑΠ είχε προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους πριν ψηφίσει το «απαύγασμα» που λέγεται Μνημόνιο, οι αλλοδαποί πιστωτές μας, μη έχοντας άλλες εξασφαλίσεις πέραν των ομολόγων, θα «παρακαλούσαν» για την επαναχρηματοδότησή μας, σήμερα όμως που έχουν ως εχέγγυα τις προσημειώσεις της δημόσιας περιουσίας και μάλιστα χωρίς το δικαίωμα προσφυγής, μας «απειλούν και μας εκβιάζουν» με την καταβολή των δόσεων.

> Όταν μια κουβέντα μπορεί να δημιουργήσει όργιο φημών, αυτό συμβαίνει επειδή έχει καλλιεργηθεί το ανάλογο έδαφος! Στην ανάγκη των καλών ειδήσεων η αγορά έσπευσε να «βαφτίσει υποψήφια οχήματα» μέχρι και κάποιες εισηγμένες με μικρή δραστηριότητα που εμφανίζουν κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις έντονη κινητικότητα.

>Διασφάλισε ελκυστικά τιμολόγια για τους μεγαλοεπενδυτές ρεύματος… δηλαδή για τα συμφέροντα και τους καρχαρίες! Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνας Μπιρμπίλη, μεγαλύτερη από την αναμενόμενη θα είναι τελικά η αύξηση του ειδικού τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, επιβαρύνοντας σημαντικά επαγγελματίες, εμπόρους, αγρότες, βιοτέχνες.

> Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος φιάσκου! Πώς είναι δυνατόν οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, που κατέχουν στα χαρτοφυλάκιά τους κρατικά ομόλογα αξίας περίπου 35 δισ. ευρώ, να σημείωσαν από αυτά ζημίες «μόλις» 380 εκατ. ευρώ; Και όλα αυτά ενώ η καθαρή αξία του ενεργητικού τους έχει παρουσιάσει πτώση, με αποτέλεσμα το ποσοστό των θέσεών τους σ’ αυτού τους είδους τις τοποθετήσεις να έχει ακολουθήσει ανοδική πορεία επί των ιδίων κεφαλαίων.

>Στη θεωρία τα πάει μια χαρά, στην πράξη είναι που κολλάει το πράγμα! Με αφορμή τον «δίαυλο» επικοινωνίας μεταξύ του προέδρου της Ένωσης Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων κ. Σπύρου Καπράλου και του Ευρωπαίου Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς κ. Michel Barnier, θα θέλαμε να ρωτήσουμε τον πρώτο γιατί κατά την πολύχρονη παραμονή του στην προεδρία του ΧΑ δεν έπραξε τα δέοντα, αφενός για τη μείωση του συστημικού ρίσκου στις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές και αφετέρου για τα ελάχιστα δικαιώματα των μετόχων στην έγκαιρη πρόσβαση των πληροφοριών;

>Είτε η πιστώτρια προσπάθησε να κρατήσει τα δάνειά της ενήμερα, είτε υπήρξαν «άνωθεν παρεμβάσεις»! Τι κι αν οι αμιγώς ιδιωτικές επιχειρήσεις Ελλάκτωρ και J&P Άβαξ έκριναν ασύμφορη την εξαγορά του ποσοστού της ΑΤΤΙΚΑΤ στις εταιρείες διαχείρισης-εκμετάλλευσης της Αττικής Οδού, η δημόσιου συμφέροντος ATEbank υπέβαλε δεσμευτική προσφορά για το 9,88% των μετοχών.

>Με άλλοθι κάποια τεχνικά προβλήματα χρυσώνουν το χάπι στις συντεχνίες! Σε μια περίοδο ανελέητου φοροκυνηγητού σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να μελετά την εξαίρεση από τον ΦΠΑ… των συμβολαιογράφων.

>Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ… «μια κατηγορία από μόνη της… στην κωλοτούμπα»! Ποιοι να είναι οι λόγοι που πιθανόν θα εξαιρεθούν της ρύθμισης των οφειλών για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά τα τραπεζικά δάνεια που έχουν αναληφθεί το τελευταίο έτος πριν από την υποβολή της αίτησης για την έναρξη της διαδικασίας; Αν πάντως οι πολυδιαφημισμένες αναχρηματοδοτήσεις συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτήν την κατηγορία, τότε ο εμπαιγμός της κυβέρνησης και των τραπεζών είναι πολύ μεγάλος.

>Τους πήραν σβάρνα τα γεγονότα, που τρέχουν με πρωτόγνωρη ταχύτητα! Η αύξηση της ονομαστικής αξίας με ταυτόχρονη μείωση του αριθμού των μετοχών, ώστε να βελτιωθεί η τιμή στο ταμπλό και να μην ενταχθούν στην κατηγορία των ειδικών χαρακτηριστικών, κυριαρχεί στα θέματα που συζητούν οι μέτοχοι των εισηγμένων εταιρειών στις ετήσιες τακτικές γενικές συνελεύσεις.

>Πολλές οι ασάφειες, πιθανόν εσκεμμένες, σχετικά με το περίφημο εναλλακτικό σχέδιο της «πράσινης διακυβέρνησης», που έχει σκοπό το «ξεπούλημα των ασημικών μας»! Ακόμα και αν αποδεχθούμε τη δημιουργία των εταιρειών ειδικού σκοπού, που θα κατέχουν το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων του Δημοσίου, γεννιούνται εύλογα ερωτήματα για το ποιοι θα τις διαχειρίζονται, με ποιες αδιάβλητες διαδικασίες θα υλοποιούνται οι αποτιμήσεις και θα πραγματοποιούνται οι συμφωνίες με τρίτους…

>«Σημεία των καιρών»! Οι ισολογισμοί των επιχειρήσεων φανέρωσαν αυτά που ήταν ήδη γνωστά, όπως τη μείωση των εσόδων και την πτώση της κερδοφορίας για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται μόνο στην Ελλάδα, λόγω κάμψης της ζήτησης και έκτακτης φορολογίας, αλλά και τη σταθερότητα του τζίρου για τις εταιρείες που αντλούν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους από το εξωτερικό.

>Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια! Μετά την αποχώρηση της G.A. Ferries, η απάντηση της Ηellenic Seaways του ομίλου SeaStar στον ανταγωνισμό της Blue Star Ferries, του αντίστοιχου της Attica, στη «χρυσοφόρα» γραμμή των Δωδεκανήσων, ήταν άμεση με το ανακαινισμένο πλοίο «Νήσος Ρόδος».

>Επειδή κατά καιρούς μας έχουν έρθει διάφοροι σωτήρες από την αλλοδαπή… λίγο προσοχή από τους ντόπιους δεν θα έβλαπτε! «Ακριβούτσικη», μετά τις υποβαθμίσεις, καθίσταται και η επαναξιολόγηση των παλαιών τιτλοποιήσεων, καθώς θα πρέπει να δεσμευτούν επιπρόσθετα δάνεια και πολύ υψηλότερη ρευστότητα ως ενέχυρο για να λάβουν αξιολόγηση ΑΑΑ.

> Αγαπάτε αυτόν τον τόπο; Αποδείξτε το… έμπρακτα, όχι θεωρητικά! Μπορεί οι διοικήσεις των εγχώριων τραπεζών να δίνουν λογαριασμό κυρίως στους μεγαλομετόχους τους, αν όμως έχουν λάβει τη βοήθεια από το κράτος, τότε τα χρήματα είναι των φορολογουμένων και οφείλουν να ασκούν άλλου είδους πολιτική.

>Είτε ζούμε σε άλλη χώρα, είτε βλέπουμε τα πράγματα από διαφορετική σκοπιά, καθώς είναι πολύ πιθανόν «η εγχείρηση να πετύχει» (βλέπε μελλοντική έξοδο των «εχόντων» από την κρίση), αλλά ο «ασθενής να έχει αποβιώσει» (ήτοι τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα). Ένας προς έναν οι εγχώριοι τραπεζίτες με τα «γεμάτα πορτοφόλια», τις υψηλές καταθέσεις, τα πολυτελή ακίνητα, εκτιμούν ότι η ύφεση στην Ελλάδα δεν θα είναι τόσο μεγάλη όσο αναμενόταν. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας «τη σκυτάλη έλαβε» ο πρόεδρος της Alpha Bank, κ. Γιάννης Κωστόπουλος.

> Έχουν ξεφύγει εντελώς ή απλώς προσπαθούν να μας τρελάνουν; Πόσοι από τους εμπλεκομένους στο μέγα σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων αναμένεται να ακολουθήσουν την «πεπατημένη» του κ. Παπαμαρκάκη; Να «ομολογήσουν» δηλαδή ότι αφενός δεν ήταν υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό τους και αφετέρου δεν υπάρχει βεβαιωμένη ζημιά καθώς δεν έχουν ακόμη λήξει.

>Μηχανισμός αυτορρύθμισης, μέσα από τον οποίο είτε θα εκτεθούν είτε θα καούν! Η συγκράτηση των τραπεζών στη χορήγηση δανείων σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης έχει αφήσει τις αλλοδαπές επιχειρήσεις εκτεθειμένες στη μείωση των παραγγελιών και την εξασθένηση των δραστηριοτήτων, αυξάνοντας έτσι τις καθυστερήσεις στην καταβολή των υποχρεώσεών τους.

> Θλιβερή παρέλαση υπερεκτιμημένων γιάπηδων που στοχεύουν ο ένας τον άλλον, με… τρόπαιο τη σωτηρία τους όταν το καράβι βουλιάξει! Μπορεί το υπουργείο Ανάπτυξης να «έκοψε» τα πιστωτικά ιδρύματα από τις επιδοτήσεις του ΕΣΠΑ, όμως το υπουργείο Οικονομικών «πέρασε» μέσω τραπεζών τα χαμηλότοκα δάνεια προς άνεργους και γυναίκες.

>Θα πρέπει να… εγγραφούν στο βιβλίο Γκίνες για την εφευρετικότητά τους! Από τη μια ψηφίζουν τον Ιούλιο (έναν μήνα μετά) για την παράταση των φορολογικών υποθέσεων που παραγράφονται τον Ιούνιο (έναν μήνα πριν) και από την άλλη τιμολογούν με τους νέους συντελεστές ΦΠΑ τις πωλήσεις ή υπηρεσίες που προσφέρθηκαν πριν από την ημερομηνία έναρξης του εν λόγω χαρατσιού.

>Ο δρόμος της μεγάλης φυγής από την Ελλάδα! Τα αντιαναπτυξιακά φορολογικά μέτρα, η γραφειοκρατία που πλήττει την επιχειρηματικότητα και η αλλοπρόσαλλη πολιτική των έκτακτων εισφορών οδηγούν την πλειονότητα των επιχειρηματιών να εξετάζουν τη δυνατότητα «μετανάστευσης» των εταιρειών τους.

>Από το 1999 έως το 2010… έχουν περάσει «μόλις» δέκα χρόνια! Tην παραπομπή σε δίκη συνολικά 16 προσώπων αποφάσισε με βούλευμά του το Συμβούλιο Εφετών. Μεταξύ αυτών η πρώην ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, οι επιχειρηματίες Τρ. Αποστολόπουλος – Παν. Πανούσης, ο δικηγόρος Στ. Κουμεντάκης, ο χρηματιστής Παναγιώτης Κονταλέξης κ.ά., με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος σχετικά με τη χειραγώγηση των μετοχών της Σιγάλας.

>Ποιες εταιρείες, νυν και πρώην εισηγμένες, παρουσίασαν τις μεγαλύτερες απώλειες την τελευταία διετία; Μεταξύ άλλων οι Altec, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, Κούμπας, Sato, Σφακιανάκης, Compucon, Axon, Druckfarben, Μαΐλλης, Μουζάκης, Σελόντα, Fieratex, Ιντεάλ, Informer, Yalco, Ιμπέριο, Αλουμύλ, Πραξιτέλειο και Έδραση.

>Ενός κακού μύρια έπονται! Δεν φθάνει που οι μέτοχοι των εισηγμένων επιχειρήσεων θα εισπράξουν λιγότερα από τη νέα μερισματική πολιτική των διοικήσεων, αναμένεται να φορολογηθούν και περισσότερο, καθώς τα μερίσματα θα μπουν σε ενιαία κλίμακα με συντελεστή 40%.

>Στις επτά του μακαρίτη άλλον βάλανε στο σπίτι! Από ό,τι φαίνεται, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, σε πλήρη αρμονία με την Τράπεζα της Ελλάδος, την κυβέρνηση και την «τρόικα», τάσσεται υπέρ των εξαγορών και συγχωνεύσεων, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ θεωρεί ότι οι μικρές τράπεζες «… πιθανόν να χρεώνουν περισσότερο…».

>Με την τεχνική των Repos, πουλώντας δηλαδή χρεόγραφα με την υποχρέωση να τα ξαναγοράσουν μερικές ημέρες αργότερα! Πόσες από τις εγχώριες χρηματοοικονομικές εταιρείες χρησιμοποίησαν τέτοιου είδους λογιστικά τεχνάσματα προκειμένου να αλλοιώσουν τους ισολογισμούς της, δίνοντας έτσι την ψευδή εντύπωση ότι μείωναν τα συνολικά επίπεδα μόχλευσης του χρέους τους;

>Ο εκάστοτε μεταρρυθμιστής έχει εχθρούς εκείνους που αποκομίζουν κέρδη από το παλιό σύστημα και υποστηριχτές αυτούς που περιμένουν να ωφεληθούν με το καινούργιο! «Δεν πρόλαβε καλά καλά να στεγνώσει το μελάνι των στημένων» δημοσιευμάτων που ήθελαν τους μεγαλοκατασκευαστές δυσαρεστημένους από την καθυστέρηση του υπουργείου Υποδομών να παρουσιάσει το νέο σύστημα διεξαγωγής διαγωνισμών δημοσίων έργων, και ο κ. Ρέππας «αποφάσισε» την ανάθεση της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Ελευσίνα – Θήβα με τη μέθοδο της σύμβασης παραχώρησης σε ιδιώτη επενδυτή.

>Yπάρχουν άραγε τρόποι ώστε να αποφύγει ένα κράτος τη χρεοκοπία; Εκτός από τη γνωστή μέθοδο της υποτίμησης του νομίσματος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ο τεχνητός πληθωρισμός, μέσω των χαμηλών επιτοκίων και της αύξησης της ποσότητας των χρημάτων στην αγορά, χωρίς αντίστοιχη ενίσχυση του ΑΕΠ.

>Με τη μέθοδο του ξαφνικού θανάτου ή το πολύ πολύ της χαριστικής βολής! Η επιβολή φόρων πολυτελείας στα καινούργια αυτοκίνητα, η νέα αύξηση στα ασφάλιστρα, όπως και η επικείμενη αύξηση στην τιμή της βενζίνης λόγω της αναπροσαρμογής του ΦΠΑ, έχουν μετατρέψει την κατοχή και χρήση ΙΧ σε πολυτέλεια.

>Μεταξύ πολλών άλλων κλάδων… δυσκολίες αντιμετωπίζουν και οι εταιρείες πληροφορικής που εστιάζουν σημαντικό ποσοστό των δραστηριοτήτων τους στα δημόσια έργα! Δεν είναι μόνο ότι έχουν βαλτώσει, είναι που υπάρχουν καθυστερήσεις πληρωμών γι’ αυτά που έχουν παραληφθεί και για εκείνα που αρνείται το Δημόσιο να υπογράψει επισήμως την παραλαβή τους.

δΕν όψει των επόμενων κρίσιμων μηνών για την οικονομική μας επιβίωση υλοποιείται ένα ακόμη «κόλπο-γκρόσο»! Τη μετάθεση των ευθυνών από τους υπουργούς στους διευθυντές και τους γενικούς γραμματείς αποφάσισε μεταξύ άλλων η κυβέρνηση, προκειμένου οι όποιες καθυστερήσεις, τα αναμενόμενα διοικητικά «αλαλούμ» και οι δεδομένες πολιτικές «κωλοτούμπες» να προσωποποιούνται σε κατώτερα στελέχη.

δ Μπορεί το καλοκαίρι να προμηνύεται θερμό, ο καύσωνας όμως θα έρθει το φθινόπωρο! Δεν χρειάζεται κάποια έρευνα, για να διαπιστώσει κανείς ότι ο ελληνικός τουρισμός «αιμορραγεί από τα λουκέτα» που μπαίνουν σε εκατοντάδες επιχειρήσεις. Μια ματιά σε εφημερίδες των αγγελιών είναι υπεραρκετή για να δει κανείς τον αριθμό ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων που πωλούνται.

δ Ένα ακόμη «κάστρο κατέρρευσε» από την πολιορκία των Θατσερικών Σοσιαλιστών, έτσι μεσοβδόμαδα σημειώθηκαν οι πρώτες απολύσεις υπαλλήλων με συμβάσεις αορίστου χρόνου σε ημικρατικές εταιρείες! Με «μπούσουλα» τους εργαζομένους στην «ΑΓΡΟΓΗ», αναμένεται να έχουν την «ίδια τύχη» χιλιάδες άλλοι στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.


Σχολιάστε εδώ